in

Bitcoinlerinizi Nasıl Güvende Tutarsınız? Varlıklarınızı Çaldırmayın!

bitcoin - kripto para - bitcoinlerinizi nasıl güvende tutarsınız - bitcoin güvenliği - kripto para güvenilir mi
bitcoin - kripto para - bitcoinlerinizi nasıl güvende tutarsınız - bitcoin güvenliği - kripto para güvenilir mi

Bitcoinlerinizi nasıl güvende tutarsınız? Konusu oldukça önemli konulardan birisi. Çünkü Bitcoin ve altcoinlerin fiyatlarının hızlı yükselişi birçok insan tarafından daha kripto parayı daha cezbedici hale getirdi. Peki bu doğru bir durum mu? Buna kişilerin kendileri karar vermeli. Öncelikle her içeriğimizde dediğimiz gibi: Kripto paralarla ilgili hiçbir içeriğimiz yatırım tavsiyesi olmadığı gibi sadece bilgi amaçlıdır.

Kripto paraların hızlı yükselişi her ne kadar insanların kripto paraya daha sıcak bakmasına neden olduysa siber dolandırıcıların da gözünü kripto paralara bir kez daha çevirdiğini düşünmemiz gerekli. Çünkü siber korsanların hedefleri arasında kripto paraya yeni yeni meraklı olan kişilerin olacağı aşikar. Kötü niyetli kişiler ve siber korsanlardan nasıl korunacağız? Bu korunma yöntemlerine tabi ki sizler de yenilerini ekleyebilirsiniz. Başlıca uyulması gereken önemli güvenlik önlemleri şu şekilde:

Çevrimiçi Cüzdanınızı Koruyun!

Herhangi bir kripto parayı satın almak için farklı farklı borsalara kayıt olan milyonlarca insan var. Bir kripto para borsasına (Al/sat platformuna) üye olduktan sonra size özel bir kripto para cüzdanı veriliyor. Bu arada unutmadan şunu söylemeliyim: Her kripto paranın cüzdanı farklı. Yani ilk olarak paranızı güvende tutmak istiyorsanız Ripple cüzdanına Bitcoin gönderemezsiniz bunu bilmeniz gerekli. Bu her kripto para için geçerli.

Reeldeki herhangi bir parayı yanlış bir adrese gönderdiğinizde o kişiyi bulma ihtimaliniz, ödemeyi yanlışlıkla gönderdiğinizi açıklamanız ve paranızı geri almanız mümkün. Fakat kripto paralarda bu mümkün değil. Cüzdanlar anonim, fakat kripto para %100 anonimlik sunmaz. Bunu da unutmayalım.

Cüzdanınızın güvenliğini artırabilecek en iyi seçeneklerden bazıları şu şekilde:

İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA):

Neredeyse her kripto para alım satım platformu ve çevrimiçi cüzdanlarda iki faktörlü kimlik doğrulama veya çok faktörlü kimlik doğrulama mevcut. İki faktörlü/çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirmek kötü niyetli kişilerin ve siber korsanların hesabınıza erişimini bir tık daha engeller. Siber korsanlar her ne kadar parolanızı, kullanıcı adınızı ya da mailinizi – telefon numaranızı biliyor olsa bile hesabınıza erişmek için bu ekstra korumaya ihtiyaç duyacak bu bilgiye de erişemediği için hesabınıza erişim sağlayamayacak.

Btc sec 14j img
Görsel: FreeBitcoin

Telefon Numaranızı 2FA İçin Kullanmayın!

Birçok kişi tarafından iki faktörlü kimlik doğrulama dediğimiz zaman sadece SMS doğrulamayı aktif ettiğini söyler. Aslında bu pek bir doğru yol değil. Herhangi bir şifrematik kullanmak (Türkiye’de en çok kullanılan şifrematik Google Auth) SMS doğrulamasından daha güvenli. Çünkü bazı siber saldırganlar bu SMS kodlarına da erişim sağlayabilir. Google Auth yerine açık kaynak kodlu daha daha güvenli şifrematikler tabi ki mevcut.

Bitcoin Cüzdanınız için Ayrı Bir E-posta Kullanın!

Günlük iletişim sağladığınız maillerin güvenliği kimse tarafından bilinmeyen maillerin güvenliğine göre daha riskli. Çünkü siber saldırıların o maile yapılması daha olası. Bu yüzden sosyal medya platformlarına üye olduğunuz maillerle kripto para borsalarına üye olmamak doğru bir tercih olacaktır.

Bunları Gözden Kaçırmayın!

Güçlü Parola Kullanın!

Güçlü parola kullanmak oldukça önemli bir konu. Herkes tarafından bilinen bilgilerle (Örneğin: Doğum tarihi, anne – baba ismi, evcil hayvan ismi vb.) parola oluşturmak oldukça tehlikeli bir durum. Daha karmaşık şekilde oluşturacağınız parolalar güvenliğinizi sağlar. Parola oluştururken her zaman dediğimiz gibi büyük – küçük harf, sayılar, noktalama işaretleri kullanmayı unutmayın. Tabi ki bunları harmanlamak oldukça güzel bir seçenek.

Cüzdanlar ve Politikalar!

Birçok insan kayıt olduğu ya da kayıt olacağı kripto para borsalarının politikalarını pek okumuyor. Peki neden? Bunun geçmişten gelen bir özellik olduğunu düşünüyorum. Hepimiz geçmişte bilgisayarlara programlar kurarken hızlı bir şekilde ‘next next’ demişizdir. İşte bunun temelinde bunun olduğunu düşünüyorum. Hayır! Böyle davranmayın. Geçmişte yaptığımız bu hataya asla düşmeyin. Ne kripto para borsalarına üye olurken ne de herhangi bir uygulama indirirken size gösterilen o sözleşmeleri tek tek okuyun. Çünkü o sözleşmelerde sizin verdiğiniz izinler ya da borsanın hacklenmesi durumunda size geri ödeme yapılıp yapılmayacağı yazar. Tabi ki komisyonlar vs. gibi şeylerden de bahseder. Bu bilgileri bilmeden herhangi bir yere üye olmayın. X bir kripto para aldığınızda ve bu para o borsadan çalındığında ödeme yapmazlarsa o varlığınızı kaybedebilirsiniz. Bu yüzden güvenilir borsaları, kullanıcılarını düşünen borsaları veya cüzdanları (Örneğin cüzdan konusunda donanım cüzdanları ya da çevrimiçi cüzdanları araştırabilirsiniz.) mutlaka araştırın.

Not: Bitcoinlerinizi nasıl güvende tutarsınız? Başlıklı içeriğimizin en başında yazdığımız gibi kripto para kategorisindeki hiçbir içeriğimiz yatırım tavsiyesi değildir. Sadece bilgi amaçlı içerik ve haberlerdir. Web sitemizde zaman geçirmeyi, içeriklerimize hemen aşağıdan yorum yapmayı ve sosyal medya platformlarınızda paylaşmayı lütfen unutmayın.

5/5 - (3 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mail güvenliği - email güvenliği - siber güvenlik - lorentlabs - haberler - uygulama güvenliği - gmail güvenliği - kripto para - vpn

E-posta Güvenliği: Gelen Kutunuzu Güvende Tutma Rehberi!

donanım cüzdanı - kripto para cüzdanı - donanım cüzdanı nedir - ledger nano - ledger güvenli mi

Donanım Cüzdanı Nedir? Donanım Cüzdanı Nasıl Alınır? Basit Bir Rehber!