Dizüstü Bilgisayarınız Şarj Olmuyorsa Ne Yapmalısınız?
Bilgisayarınız prize takılı olduğu hâlde şarj olmuyorsa, aşağıda yer verdiğimiz adımları takip ederek sorunu çözebilirsiniz.
Dizüstü Bilgisayarınız Şarj Olmuyorsa Ne Yapmalısınız?
Öncelikle en basit adımdan başlayın ve şarj cihazınızın bilgisayara tam olarak yerleştiğinden ve prize takılı olduğundan emin olun. Sigortanın atmış olabileceği ihtimalini göz ardı etmemek için bilgisayarınızı farklı bir prizde şarja takmayı deneyin. Ayrıca çoklu uzatma kablosu yerine direkt duvar prizini tercih edin.
Doğru bağlantı noktasını kullandığınızdan emin olun
Bilgisayarınızda yer alan UBC-C bağlantı noktaları, veri aktarımı yapmak ve pilinizi şarj etmek gibi işlevleri yerine getirir. Ancak USB-C ile şarj etme özelliği her bilgisayarda mevcut değildir. Genellikle yeni model cihazlarda bulunan bu bağlantı noktası, kullanıcıların bilgisayarlarını şarj etmesine olanak tanır. Bununla birlikte, bazı kullanıcılar şarj etme noktası ile veri aktarımı yapmak için var olan USB-C noktasını karıştırır. Bu nedenle şarj etmek için doğru USB-C bağlantı noktasını kullandığınızdan emin olmanız gerekir.
Şarj cihazınız yeterince güçlü mü?
Kullandığınız şarj cihazı, bilgisayarınızı şarj etmek için yeterince güçlü olmayabilir. Ayrıca bu sorun, USB-C ile şarj olan dizüstü bilgisayarlarda daha yaygın görülmektedir. Dizüstü bilgisayarınızla gelen şarj cihazınızın watt değerine bakın. Örneğin, 45 watt değerinde bir şarj cihazıyla geldiyse, bilgisayarınızı şarj etmek için yine 45 watt değerinde ya da daha yüksek değerde bir şarj cihazı kullanmalısınız. Ancak daha düşük voltajlı herhangi bir şarj cihazı kullanmanız, bilgisayarınızın pilinin tamamen boşalmasını engellese bile şarjını doldurmak için yeterli olmaz. Bununla birlikte, üçüncü taraf USB-C şarj cihazı kullanıyorsanız da hangi cihazı tercih ettiğinize dikkat edin.
USB-C ile şarj olmayan bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, bilgisayarla birlikte gelen orijinal şarj cihazını kullanın. Üçüncü taraf şarj cihazları bilgisayarınızı şarj etmek için yeterli güce sahip olmadığı gibi cihazınıza zarar verebilir.
Bilgisayarın soğumasını bekleyin
Bilgisayarların pilleri ısıya karşı hassastır. Bu nedenle bilgisayarınız aşırı ısınırsa, bu durum pili olumsuz etkileyebilir. Sıcaklık arttıkça, pil sensörü tekleme yapabilir ve sisteme şarjın tam dolduğunu ya da tamamen eksik olduğunu ileterek şarj sorunlarının meydana gelmesine sebep olabilir. Bilgisayarınız aşırı ısındığında bir süreliğine cihazı tamamen kapatın ve yatak ya da battaniye gibi sıcak yüzeylerde bırakmayın. Ayrıca bilgisayarınızın havalandırma noktalarının tozla kaplı olmadığına emin olun ve düzenli aralıklarla cihazınızın tozunu alın.
Güç kablosunu kontrol edin
Güç kablosunda herhangi bir kopma, ezilme veya bükülme olup olmadığını dikkatlice kontrol edin. Kabloda herhangi bir hasar varsa, bilgisayarınızın bundan dolayı şarj olmama ihtimali yüksek.
Sürücülerinizi Güncelleyin
Bilgisayarınızda Başlat menüsüne gidin ve “Aygıt Yöneticisi”ni aratın. Açılan sayfada Piller başlığını bulun. Bu başlığın altında, bir tanesi şarj cihazı için ve diğeri de Microsoft ACPI Uyumlu Denetim Yönetimi Pili isminde iki tane öge yer alır. Bu ögelerin her birine sağ tıklayın ve Sürücüyü Güncelle seçeneğini seçin. Sürücüleri güncelledikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve şarja tekrar takın. Ancak sorun devam ederse, Başlat menüsünden aynı adımları takip edin ve ACPI Uyumlu Denetim Yönetimi Pili seçeneğine sağ tıklayıp ögeyi cihazınızdan tamamen kaldırmayı seçin. Böylece Windows, sürücünün sıfırdan yüklenmesini talep edecektir.
Konektörü kontrol edin
Bilgisayarınızı şarj etmek için güç konektörünü taktığınız zaman şarj portunda herhangi bir engelin olmaması gerekir. Ancak şarj portu içinde toz veya başka bir engel varsa, cihazınızın şarj olmasını engelleyebilir. Bu nedenle ilgili yeri bir kürdan ile temizleyip şarjı tekrar takıp deneyin.
Teknik desteğe başvurun
Yukarıdaki adımları gerçekleştirdikten sonra bilgisayarınız hâlâ şarj olmuyorsa, sorun cihazın içinden kaynaklanıyor olabilir. Yaygın olarak karşılaşılan sorunlar arasında; anakart arızası, hasarlı şarj devresi ve pil sensörleri yer almaktadır. Bu durumda teknik desteğe başvurmanız en doğru seçenektir.
İlgili: