in

Zararlı Uygulamalar: Telefonunuzdan Silmeniz Gereken 5 Uygulama Türü!

en iyi gizlilik ve güvenlik uygulamaları
en iyi gizlilik ve güvenlik uygulamaları

Zararlı uygulamalar sadece verilerinizi ya da bilgilerinizi çalmaz. Bir kısmı size ekonomik olarak zarar da verebilir. Bu yüzden zararlı gördüğünüz, bilmediğiniz veya incelemediğiniz bir uygulamadan mutlaka uzak durmanız gerekiyor. Bu içeriğimizde zararlı uygulamalar listesi çıkartmak yerine belli başlıklar altında kısa bir liste yaptık. Umarız ki işinize yarar.

Telefonunuzdaki bazı uygulamalar zararsız gibi görünebilir, bazılarını belki de sadece 1 defa kullanmak için indirmiş ve silmemiş olabilirsiniz. Bu yüzden telefonunuzda bulunan uygulamalara hemen şimdi bir göz atın. Kullanmadığınız, araştırmadan veya incelemeden indirdiğiniz uygulamaları silin. Bu uygulamalar gizliliğinizi ihlal ediyor olabilir!

1. QR Kodu Tarayıcıları:

Hiç farkettiniz mi QR kodu tarayıcıları son dönemde pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte arttı. Bu artış tabi ki birçok siber korsanın ve siber dolandırıcının gözünden kaçmadı. Son zamanlarda uygulama mağazalarda QR kodlu o kadar çok uygulama kaldırıldı ve bildirildi ki artık sayısı bile belli değil. Özellikle restoranlar için kullanılan bu sistem son zamanlarda farklı alanlarda da kullanıma sunuldu. Eğer işletim sisteminiz izin veriyorsa son güncellemeler ile birçok telefona QR kodu tarayıcıları artık yerleşik olarak geliyor. Bu sayede de zararlı olarak görülen veya bildirilen uygulamaları indirmemiş veya kullanmamış oluyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlar:

  1. Bilmediğiniz, yorumlarını – puanlarını, üreticisini vb. araştırmadığınız uygulamaları indirmeyin.
  2. QR kodu tarayıcı uygulaması birçok telefona son güncellemeler ile geldi. Bu güncellemeleri yapın.
  3. Veri gizliliğine önem veriyorsanız (Kesinlikle vermelisiniz) birinci maddeyi unutmayın.

2. Tarayıcı Uygulamaları:

Taramadan bahsetmişken, fotoğrafını çekmek istediğiniz bir PDF’niz var mı? Bunun için belirli bir uygulamayı kullanıyor olabilirsiniz. Bu uygulamalar oldukça çekici görünebilirler.

Ancak kameranızı kullanarak zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz. Akıllı telefonunuzun görüntü düzenleme özellikleriyle oynayın ve gölgeleri ortadan kaldırın, lekeleri fırçalayın ve belgelerinizi çok kısa sürede mükemmel bir şekilde elde edin. 

Tarama uygulamalarından kurtularak, telefonunuzda yer tasarrufu sağlayacak ve üçüncü bir tarafın potansiyel olarak verilerinizi toplamasını engelleyeceksiniz. PDF tarayıcıları da QR kod tarayıcılarından sonra siber korsanların en çok ortaya attığı uygulamalardan. Aman dikkat!

3. Facebook ve Ürünleri:

Facebook, WhatsApp veya Instagram. Bu üç uygulamadan kaç tanesini kullanıyorsun? Merak etmeyin, birisini kullanan ile üçünü birden kullanan arasında pek bir fark yok. Bu, 2016 yılından bu yana böyle. Fakat artık Facebook bu 3 uygulamayı birbirine bağlamak ve birbirleri arasında etkileşim sunmak istiyor. Bu yüzden de daha fazla veriye erişmek için birçok kullanıcısına (WhatsApp üzerinden) yeni bir gizlilik sözleşmesi gönderdi. Bu gizlilik sözleşmesi oldukça tehlikeli bir sözleşme. WhatsApp, kullanıcılarının bu sözleşmeyi kabul etmemeleri durumunda Şubat ayının 2. haftasından itibaren uygulamayı kullanamayacağını dile getirdi. Peki doğru mu? Kesinlikle doğru olmayan bir sözleşme. Bu yüzden de birçok kişi artık farklı mesajlaşma uygulamalarına geçiyor. Veri ihlalleri ile adından çok fazla söz ettiren bu şirketin uygulamalarından bir an önce kurtulun.

İlgili:

4. El Feneri Uygulamaları:

Bu uygulamalar, akıllı telefonlar ilk çıktığında çok popülerdi. Sanırım bu içeriği okuyan çok az kişi bu uygulamaları kullanmamıştır. Günümüzde, yazılım güncellemeleri ve daha yeni telefon modelleri dahili bir flaş ile birlikte geliyor.

Bu güncellemeler sayesinde, el feneri uygulamaları büyük ölçüde modası geçmiş durumda. Şaşırtıcı bir şekilde, yine de Google Play Store veya App Store’da indirilebilecek bir ton el feneri uygulamasına denk gelebilirsiniz. Sunacak yeni bir şeyleri yoksa neden uygun olduklarını merak edebilirsiniz.

Çünkü kişisel verilerinizi istiyorlar. Bu uygulamaların çoğu konumunuzu izlemek için izin isteyecek. Hatta bazıları kötü amaçlı yazılım olarak cihazınıza tamamen erişmek isteyebilir.

Bu yüzden el feneri uygulamanız varsa mutlaka silin ve telefonunuzun doğal yeteneklerine güvenin. Bu uygulamaları telefonunuzda tutmak pek iyi bir fikir değil.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sosyal medya sosyal medya güvenliği - sosyal medya gizliliği - facebook - twitter - instagram

Sosyal Medya Başınızı Belaya Sokabilir. Bu Önerilere Dikkat!

sahte uygulamalar - fake uygulamalar - çevrimiçi dolandırıcılık - siber dolandırıcılık

Gizliliğinizi Koruyan Uygulama Alternatifleri! Google ve Diğerlerinin Alternatifleri!