in

Telefonun Hafızası Dolunca Ne Yapılır? Bu 5 Uygulama Türünü Silin!

telefonun-hafizasi-dolunca-nasil-temizlenir
Telefonun Hafızası Dolunca Ne Yapılır?

Telefonun Hafızası Dolunca Ne Yapılır? Bu 5 Uygulama Türünü Silin!

Akıllı telefonun hafızası dolunca ne yapılır? Telefonlarınızın hafızası hiç doldu mu? Uygulamalarınızı, fotoğraflarınızı, videolarınızı ya da mesajlarınızı hiç silmek zorunda kaldınızı mı? Bu içeriğimizde telefonun hafızası dolunca ne yapılır? Sorusunu cevaplarken aynı zamanda telefonda en çok yer kaplayan uygulama türlerine göz atacağız.

Telefonunuzda onlarca mobil uygulama olabilir. Belleğinizi dolduran bu uygulamaların birçoğunu indirip kullanmıyor bile olabilirsiniz. Fakat bu indirip kullanmadığınız uygulamalar gizliliğinizi de ihlal ediyor olabilir. Örneğin geçtiğimiz günlerde haberini paylaştığımız ve Avast’ın listeleyip duyurduğu 150’den fazla mobil uygulamayı ele alalım. Mutlaka bu içeriğe göz atın. Bu uygulamalar hem cihazınızın hafızasını yiyip bitirirken hem de cebinize elini atan uygulamalar.

Fakat internete bağlı bir cihazda dikkat etmemiz gereken tek şey dolandırıcılık konusu değil. Mevcut uygulamalarımız da oldukça zararlı olabilir. Biz de bu içeriğimizde akıllı telefonlarda bulundurulmaması gereken uygulamaları derledik.

Telefonun Hafızası Dolunca Ne Yapılır?

Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit. Ancak neyi neden silmeliyiz bu konuya değinmemiz gerekiyor. Çünkü telefondan silinmesi gereken uygulamalar ya da mesajlar yerine gereksiz şeyleri nasıl tespit etmemiz gerektiğine değiniyoruz.

1. QR Kod Tarayıcıları:

Bunları pandemiden önce hiç duymadıysanız, muhtemelen şimdi onları sık sık kullanıyor bile olabilirsiniz. Gereksiz dokunmayı sınırlamak için birçok restoran geleneksel menülerden QR kodlarla menüler sunmaya başladı. Muhtemelen onları görmüşsünüzdür: Belirsiz bir labirent şeklinde dolanan siyah dalgalı küçük kareler diye tanımlayabiliriz.

QR kodları, tam web adresini hatırlamak zorunda kalmadan bir web sitesinin URL’sini paylaşmanın uygun bir yolunu sunuyor. Örneğin, bir restoranda bir QR kodunun fotoğrafını çektiğinizde telefonunuz sizi hemen çevrimiçi bir menüye yönlendirir. iOS 11 veya daha yeni bir sürüme sahip bir iPhone’unuz varsa; akıllı telefonunuz bu özelliğe zaten sahip diyebiliriz. QR kod tarama uygulamasına bu yüzden gerek yok.

İlgili:

Android 8, 9, 10 veya Oreo gibi işletim sistemlerinde de bu özellik zaten yerleşik/varsayılan olarak cihazınızda bulunuyor. Bu yüzden QR kod tarayıcılarını cihazlarınızdan silin. Zaten cihazlarınızda yerleşik olarak var. Bu uygulamaları silin dememizin en önemli nedeni ise yukarıdaki listede de gördüğünüz gibi (Evet, Avast’ın paylaştığı listeden bahsediyoruz.) uygulamaların çoğu QR kod uygulaması. Kısacası hangi uygulamanın ne kadar iyi ne kadar kötü olduğundan şüpheniz varsa silin.

2. Tarayıcı Uygulamaları:

Taramadan bahsetmişken, fotoğrafını çekmek istediğiniz bir PDF’niz mi var? Bunun için belirli bir uygulama kullanıyor olabilirsiniz. Bu uygulamalar çekici görünebilirler. Ancak kameranızı kullanarak zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz. Akıllı telefonunuzun görüntü düzenleme özellikleriyle uğraşın ve gölgeleri ortadan kaldırabilecek, lekeleri fırçalayabilecek ve belgelerinizi çok kısa sürede mükemmel bir şekilde görüntüleyebileceksiniz. 

Tarama uygulamalarından kurtularak, telefonunuzda yerden tasarruf edecek ve üçüncü bir tarafın potansiyel olarak verilerinizi toplamasını engellemiş olacaksınız.

3. Facebook:

Facebook uygulamasını ne kadar süredir kullanıyorsunuz? Birkaç yıl olduysa, bu uygulama telefonunuzda çok büyük bir alan kaplıyordur. Bunun nedeni, zamanla bu uygulamanın karmaşık bir veri ağında diğer programlarla bağlantı kurması diyebiliriz.

Bu, kısa vadede hayatı kolaylaştırıyordur. Fakat uzun vadede daha yavaş bir telefona ve yeni şeyler için daha az alana sahip olursunuz! Bu yüzden Facebook’u silip yeniden indirmenizi öneririz. Bu, dolu alanı temizlemenin en kolay yollarından birisi. Tabii ki sadece Facebook ile bunu bitiremeyiz. Sık sık kullandığınız uygulamaları da silip tekrar yükleyerek cihazınızda boş alan açabilirsiniz. Veri güvenliğine ve gizliliğe önem veriyorsanız Facebook ve türevi uygulamaları tamamen silerek kendinize yeni bir sayfa açabilirsiniz.

4. El Feneri Uygulamaları:

Akıllı telefonlar ilk çıktığında bu uygulamalar çok popülerdi. Ancak günümüzde, yazılım güncellemeleri ve daha yeni telefon modelleri yerleşik bir flaş ile birlikte geliyor. Karanlıkta dolaşırken kullanışlı oldukları bariz. Fiziksel bir el feneri satın almanız gerekmediğinden size birkaç dolar kazandırması mümkün. Bu tür uygulamalar paranızı hiç ederken verilerinizi çalar. Bu yüzden oldukça dikkat etmek gerekiyor. Akıllı telefonlarınıza üçüncü parti bu tür uygulamaları indirmemenizi tavsiye ediyoruz.

5. Yerleşik Uygulamalar:

Akıllı telefonlarımızı aldığımız zamanlar birçok yerleşik uygulama ile karşılaşırız. Bu uygulamaların bir kısmı kilitliyken yani silinemezken bir kısmı normal uygulama sildiğimiz şekilde silinebiliyor. Eğer cihazlarınızda boş alan açmayı düşünüyorsanız mutlaka yerleşik uygulamalara göz atın. Kullanmadığınız uygulamalar varsa mutlaka silin. Örneğin iPhone kullanıyorsanız ve cihazınızı yeni aldıysanız İpuçları, Watch, Pages, Keynote vb. gibi birçok yerleşik ve çok fazla yer kaplayan uygulama ile geliyor. Bunları silmeniz mümkün.

İlgili: 2021 Yılının En Çok Ziyaret Edilen 10 İnternet Sitesi

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

siteleri pdf olarak kaydetme - web sitesini pdf olarak kaydetme - reklamsız pdf kaydetme - siteyi reklamsız pdf kaydetme

Web Sayfaları PDF Olarak Nasıl Kaydedilir? (Reklamsız ve Görselsiz)

dims

Oyunlar Hakkında: Oyunlarda Gördüğümüz Semboller Ne Anlama Geliyor?