Sosyal Medya Başınızı Belaya Sokabilir. Bu Önerilere Dikkat!
Sosyal medya dediğimiz zaman hepimizin aklına tabi ki ilk önce Twitter, Facebook ve Instagram geliyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu 3 platform tabi ki en çok kullanılan platformlar arasında yer alıyor. Fakat bunların yanında VK, Dailymotion, Youtube, Tiktok, Snapchat gibi daha birçok platform mevcut.
Sosyal medya için aslında uçsuz bucaksız bir yer diyebiliriz. Bu yüzden bu uçsuz bucaksız yerde tek başımıza olduğumuz için bazı önlemleri almamız gerekiyor. Önlemleri alırken de bazı konulara çok fazla dikkat ederek hassas davranmamız gerekiyor. En temel şeylerden bahsedeceğiz. Herkesin her şeyi her zaman anlayabilmesi için en temel şeyleri ele alacağız.
Sosyal Medya Platformları İçin Öneriler:
- Gizlilik Ayarları ve Özel Bilgiler:
- Paylaştığınız içerikleri kimin görmesini istiyorsanız gizlilik ayarınızı ona göre şekillendirin. Paylaşımlarınızı kesinlikle herkese açmaya gerek yok.
- Kullandığınız platformların gizlilik şartlarını, gizlilik ilkelerini ve politikalarını mutlaka okuyun. Bu okuduğunuz içeriklere göre de profilinize yön verin.
- Fotoğraflarınızı herkese açık olarak ayarlamayın. Hatta eğer önemli ve acil bir durum yoksa kişisel bilgi ve fotoğraf paylaşmaktan kaçının.
- Her kim olursa olsun finansal bilgi veya kişisel bilgi paylaşımı yapmaktan kaçının.
- Tanımadığınız kişiler veya tanıdığınızı sandığınız kişiler asla sizin arkadaşınız değildir. Bu cümlenin detayları için sosyal medya ile ilgili haber arşivlerini incelemenizi öneririz.
- Bilgilerinizin nasıl ve kimler tarafından kullanılacağını bilmeniz çok güç. Bu yüzden kişilere yeteri kadar bilgi paylaşımı yapmanız kesinlikle doğru bir tercih olacaktır.
2. Güçlü Parola ve Güvenlik:
- Güçlü parolalar için büyük küçük harf, noktalama işaretleri ve sayılar belirleyin. Bu belirlediğiniz içeriği ise güzel bir şekilde karıştırarak aklınızda kalabilecek şekilde ayarlayın.
- Parolalarınızda isim, doğum tarihi, evcil hayvan ismi vb. gibi bilgilerin olmasından kaçının.
- Sosyal medya platformlarının sunduğu iki aşamalı doğrulamayı mutlaka kullanın.
Not: Sosyal medyadaki kişiler dostunuz değildir.
3. Haber ve Bilgi Paylaşımı:
- Haber ve bilgi paylaşımı yapıyorsanız mutlaka bir bilgiyi farklı kaynaklardan teyit edin.
- İnternette gördüğünüz her bilginin doğru olmadığını artık biliyorsunuzdur. Bu yüzden teyit etmeden paylaşım yapmayın.
- Finansal ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için ‘haber portalı’ olarak görünen fake, kötü amaçlı yazılımı size yedirmeye çalışan platformlardan uzak durmak için sadece teyitli haber sitelerinden bilgi akışı sağlayın.
- Fake profillerle iletişime girmeyin. Fake profillerin sizin sinir uçlarıyla oynadığını hissettiğiniz an iletişim, etkileşim kurmak yerine direkt engelleyin.
4. Paylaşmadan Önce Mutlaka 2 Kez Düşünün:
- Paylaştığınız bilgi artık sizin kontrolünüzde olmadığı için geri alınabilirlik konusu oldukça zor. Basit bir silme işlemiyle geri alınabildiğini sanmayın.
- Sosyal medyadaki herhangi bir paylaşım için zararsız, kötü niyetli değil diye düşünebilirsiniz. Fakat zamanı gelince bir şekilde karşınıza çıkabilir.
- Sosyal medya platformlarının kurallarına uyun. Bu kuralların birçoğu uluslararası toplumda ahlak, etik ve genel kurallardır.