in

Daha İyi Çevrimiçi Yaşam İçin 9 Basit Öneri ve İpucu!

siber güvenlik nedir? siber güvenlik hakkında - çevrimiçi güvenlik - parola güvenliği

Daha İyi Çevrimiçi Yaşam İçin 9 Basit Öneri ve İpucu!

Çevrimiçi yaşam içeriğimizde cihazların, verilerin ve internet trafiğinin hatta kişisel bilgilerin güvenliğini korumak için bazı ipucu ve önerilerde bulunacağız.

1. Bir Antivirüs Kurun ve Güncel Tutun

Antivirüsler cihazlarınızı, verilerinizi ve trafiğinizi ciddi bir şekilde korurlar. 100 günlük süreçte bir antivirüse ihtiyacınız belki de sadece 10 dakikadır. Fakat bu 10 dakikalık ihtiyacınız sayesinde belki de binlerce lira zarara girmeyeceksiniz. Nasıl mı? Eğer cihazınıza bir fidye virüsü bulaşırsa sizden binlerce lira para isteyeceklerdir. Fakat o parayı ödemeyi düşünmeyin. Çünkü ödeseniz bile genellikle şifrelenen dosyalarınızın şifresini geri açmıyorlar. Bu şifreleri kaldırmak mümkün mü? Evet, mümkün. Fakat yine binlerce lira para harcamanız gerekiyor. Bu yüzden daha ucuza ve daha iyi bir güvenliğe sahip olmak için antivirüs kullanın. Antivirüslerinizi kullanırken sürekli güncel tutmayı da asla unutmayın.

2. Yüklediğiniz Güvenlik Araçlarını Keşfedin

Antivirüs dahil farklı güvenlik araçları mı kullanıyorsunuz? Bu araçları mutlaka inceleyin ve sürekli çalıştırın. Aktif bir şekilde çalışan antivirüs cihazınızı sürekli korur. Örneğin bir uygulama size reklam engellemeyi müthiş bir şekilde başardığını dile getiriyor. Ayrıca size ekstra özellikler sunduğundan da bahsediyor. Peki öyle mi? O uygulamayı indirmeden önce araştırmak oldukça önemli. Örneğin kim tarafından üretildi? Diğer kullanıcıların bu uygulamaya yorumları nelerdir? Ne zaman ortaya çıkmıştır? Güvenilir midir? Gibi soruları kesinlikle araştırmak gerekiyor.

3. Her Profil İçin Benzersiz Bir Parola Kullanın

‘Her platform için bir mail, her mail ve platform için de farklı bir parola’ cümlesi aslında mottomuz olmalı. Çünkü bir profile bağlı bir mailimiz çalınırsa sadece o profilimiz zarar görür. (2FA yoksa tabii) fakat bir maile onlarca profil bağlıysa o zaman bütün profillerimiz zarar görebilir. Bu yüzden bu cümleyi mottomuz haline getirmemiz oldukça önemli. Günçlü parolalar için Parolam Ne Kadar Güvenli? Parola Güvenliğimi Nasıl Sağlarım? başlığımızı okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca bu kadar parolayı nasıl aklımda tutacağım? diye soranlar için de parola yöneticilerini tavsiye ederim. Parola yöneticilerinin incelemelerine web sitemizin inceleme kategorisinden hızlıca göz atabilirsiniz.

4. Bir VPN Edinin ve Kullanın

Bir VPN hizmeti sizi internet servis sağlayıcılarından, reklamverenlerden ve daha birçok takip etmek isteyen kurum ve kuruluştan korur. Çünkü VPN, sizin verilerinizi şifreler. Fakat unutmayın; ücretsiz VPN hizmetleri sizlere hedeflenmiş reklam göstermek için verilerinizi kullanır. Bir kısmı bu verileri satar ve bu şekilde para kazanırlar. IP adresinizi maskeleyen VPN hizmeti, sizi her zaman farklı bir konumda gösterir.

5. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanın

İki faktörlü kimlik doğrulama kullanmak profilleri ve hesapları her zaman daha güvenli hale getirir. Fakat iki faktörlük kimlik doğrulama kullanırken size verilen yedek kodu sakın kaybetmeyin. Eğer o yedek kodu kaybederseniz profil veya hesaplarınıza tekrardan erişmeniz güç olabilir. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama İşlemini Hızlıca Güçlü Hale Getirin başlıklı içeriğimizdeki küçük 3 öneriyi yerine getirmeyi unutmayın.

6. Cihaz Parolası Kullanın

Bunu sanırım uygulamayan yoktur fakat yine de uygulamayanlar için bu öneriyi hatırlatmak isteriz. Cihazlarınızda güçlü parolalar oluşturun. Fakat kilitli ekranınıza gelen bildirim ayarlarını da yapmayı unutmayın. Birçok kişi parola kullanıyor olsa da kilitli ekrana görünen bir doğrulama kodu cihazınızı ve parolanızı riske atabilir.

7. Önbelleğinizi Temizleyin

Tarayıcılarınızın önbelleğini her zaman temizleyin. Önbellekler (çerezler) aslında sizin internette attığınız her adımın kanıtı olan yerlerdir. Bunu takip eden tarayıcı ya da web siteleri de sizinle alakalı birçok şeye sahiptir. Bu yüzden önbelleğinizi her zaman temiz tutun.

8. Tarayıcılardaki ‘Şifreyi Kaydet’ Özelliğini Kapatın

Eğer parolalarınızı aklınızda tutamıyorsanız bir parola yöneticisi kullanın. Fakat tarayıcılarınızın gerçek görevi parolalarınızın güvenliğini sağlamak değil. Bunu, bu işi iyi yapan kişi ya da şirketlere bırakmak gerek. Eğer bir parola yöneticisi arıyorsanız unutmayın web sitemizin inceleme kategorisinden birçok uygulamanın detaylı incelemesine sahip olabilirsiniz.

9. Sosyal Medya Profillerinizin Gizlilik Ayarlarını Yapın

Hepimiz farklı platformlarda farklı profillere sahibiz. Bu profillerin gizlilik ayarlarına en son ne zaman göz attığınızı hatırlıyor musunuz? Facebook veya Instagram gibi şirketler sizce neden gizlilik sözleşmelerini belli aralıklarla güncelliyorlar? Kullanıcıların hareketlerine ve bilgilerine daha fazla sahip olmak istedikleri için. Eğer bu tür platformları kullanıyorsanız mutlaka gizlilik ayarlarınızı ve gizlilik sözleşmelerini gözden geçirin. Gizlilik sözleşmelerini gözden geçirdikten sonra kullanmak istemeyeceğinizi düşünüyoruz. Eğer hala kullanıyor olursanız ayarlarınızı en güvenli halde ayarlamayı unutmayın.

Çevrimiçi Yaşam – İlgili: Çevrimiçi Anonimlik İçin Ne Yapmalıyız? Anonimlik Neden Önemli?

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sifir Bilgi Ispati nedir

Sıfır Bilgi İspatı Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

çevrimiçi arama - çevrimiçi güvenlik - vpn - gizli mod - çevrimiçi

Çevrimiçi Aramalar: Çevrimiçi Aramalarınızı Gizli Tutmanın 5 Basit Yolu!