Sosyal Medya Profillerimizi Farklı Kişiler Ya Da Şirketler Kullanıyor Olabilir!
Bu içeriğimizde sosyal medya profillerimizi bizden başka kişilerin ya da şirketlerin kullanıp kullanmadığını bulacağız. İçeriğimize geçmeden önce eğer herhangi bir sosyal medya platformunda iki aşamalı doğrulama (2FA) kullanmıyorsanız mutlaka kullanın. Artık neredeyse bütün sosyal medya devleri bu güvenlik seçeneğini kullanıcılarına sundu diyebiliriz. Eğer 2FA nedir diye sorarsanız sizi İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir? Neden Kullanmalıyız? Başlıklı içeriğimize yönlendirmek isteriz.
Bu yazımızda Facebook şirketinin, kullanıcı datalarıyla ne kadar ilgilendiğinden ziyade, 3. şahıslar kullanıcıların hesaplarıyla ne kadar ilgileniyor sorusunu cevaplamaya çalışacağız.
Sosyal medya platformları, popülaritelerini artırmak için özgür yazılımcıların ve kurumların desteklerine ihtiyaç duyarlar. Platform ile bu karşı taraf arasındaki ilişki tamamen mutualist, yani çift taraflıdır. Örnek vermek gerekirse bir oyuna kaydolduğumuzu düşünelim. Oyunun giriş kısmında “Facebook ile giriş yap” yazısı gözümüze batıyor. Bu noktada hem oyun şirketinin sahibi, tek tuşla bir yeni üyelik daha elde ettiği için kazançlı olurken, Facebook şirketi de kullanıcısının kendisiyle devam etmesini garantilediği için kazançlı duruma düşüyor.
Ancak bu ilişki kullanıcılar açısından her zaman kazançlı olamayabiliyor. Her yeni üyelik bilgilerin daha fazla aracıyla paylaşılması anlamına gelirken, bazen bu ikincil uygulamalar kötü niyetli olabiliyor. Yazımızın devamında Facebook ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarına entegre edilen takipçi, beğeni kazanma gibi uygulamaları ve bunların çalışma prensiplerini anlatacak ve bu tarz sitelerden neden uzak durmamız gerektiğini göreceğiz.
Takipçi Kazanma Uygulamaları Nasıl Çalışır, Güvenli Midir?
Sosyal medya platformları yaygınlaşmaya başladığı günden beri artan takipçi kazanma hırsı, beraberinde ücretli ve ücretsiz uygulamaları getirdi. Bu uygulamalara takipçi kazandırdığını iddaa eden uygulamaların yanında “ücretsiz unfollow” veya “profiline kim baktı?” konseptli uygulamalar tabii ki birer örnek. Bu uygulamalara sosyal medya hesabımızla giriş yapmamız gerekir. Uygulamalar ise 2 çeşit giriş yöntemiyle karşımıza çıkar. Bunlardan bir tanesinde direkt olarak şifremizi bu ikincil uygulama ile paylaşırken, diğerinde platformun izin verdiği ölçüde hesabımızın kontrolünü paylaşırız.
İlgili:
- Hackerların Hedefinde Misiniz? Hedefte Olduğunuzu Gösteren 5 Durum!
- Dijital Dünya Nedir? Dijital Dünya ve Dijital Çağın Gelişimi!
- VPN Nedir? VPN Hakkında Sormaktan Korkulan O 5 Soru ve Cevabı!
Her iki yöntemle de karşı taraf sizin takip ettiklerini görebilir, değiştirebilir, sizin adınıza takip ve beğeni işlemleri yapabilir. Hatta eğer şifrenizi de verdiyseniz hesabınızın kontrolünü tamamen ele bile geçirebilirler. Dolayısıyla bu uygulamalar tamamen güvensizdir sonucuna varabiliriz.
Sosyal Medya Uygulamalarımızı Nasıl Daha Güvenli Hale Getirebilirim?
İlk önerimiz sosyal medya platformuna, örneğin instagrama sadece instagram.com üzerinden giriş yapmanızdır. Başka herhangi bir URL ya da Google Play’deki herhangi bir uygulama üzerinden giriş yapıyorsanız, emin olmalısınız ki şifrenizi güvenilmez ellere kendi elinizle teslim ediyorsunuz.
İkinci önerimiz ise daha önce bu uygulamalara giriş yaptıysanız derhal şifrenizi değiştirmeniz yönünde. Eğer sosyal medya hesabına giriş yaparken kullandığınız şifre mail hesabınızla, veya diğer platformlara koyduğunuz şifreler ile aynı ise bunları gözden geçirmelisiniz. Çünkü uygulamaya bir kere giriş yaptığınız zaman, karşı taraf şifrenizi, mailinizi ve kullanıcı adınızı görebiliyor. Dolayısıyla başka bir platformdaki hesabınızı ele geçirmeleri çok zor olmayacaktır.
Üçüncü önerimiz hesabınızın “İzin Verilen Uygulamalar” kısmını gözden geçirmenizdir. Bu kısımda eğer tanımadığınız bir uygulama veya bağlantı görürseniz derhal bağlatıyı kaldırmanızda fayda olacaktır.
Unutmamalı ki, internet dünyasında bizi bekleyen ve hayatımıza doğrudan yada dolaylı yoldan müdahale etmeye çalışan birçok zararlı uygulama var. Ne kadar tehlikede olduğumuzun ölçütü ise çoğunlukla yine kendi duyarlılığımıza bağlı. Bu yüzden hangi platformun nasıl çalıştığını anlamamız önemli. Tabii ki anladıklarımızı da çevremize anlatmalıyız.
İlgili: Halka Açık Wi-Fi Güvenliği: Her Gördüğümüz Ağ Güvenli Değil!