IP adresim nedir?
IP adresinizin tam olarak nasıl göründüğünü ve nasıl olduğunu nasıl bulacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Sonuçta, gerçek zamanlı olarak ne olduğunu görmek için bir yolunuz yoksa, gizlediğinizi nasıl anlayacaksınız?
IP adresiniz, cihazınızı ve fiziksel konumunuzu tanımlayan ondalık noktalarla ayrılmış benzersiz bir sayı dizesidir. Yazılırsa, şuna benzerler: 111.11.11.111. Sizi çevrimiçi olarak tanımlamaya hizmet eder, bu da daha önce değindiğimiz tüm izleme ve gözetim sorunlarına yol açabilir.
Artık tipik bir IP adresinin neye benzediğini bildiğinize göre, belki de “IP adresimi nasıl görebilirim?” Diye merak ediyorsunuz. Aslında kolay ve herhangi bir arama motoruyla bunu bulabilirsiniz.
Favori arama motorunuzu açın. Google çalışacaktır, ancak genel ilkelerde bunu DuckDuckGo gibi daha gizlilik odaklı bir arama motoruyla yapmak isteyebilirsiniz.
Arama kutusuna şunu girin: IP adresim nedir?
Sonucu görebilirsiniz.
IPv4 ve IPv6 adreslerinizi görmek için ipleak.net sitesine de gidebilirsiniz.
Devam etmeden önce bilmeniz gereken bir şey var: IP adresiniz zaman zaman değişir. Herhangi bir nedenle statik bir IP adresi ayarlamadığınız sürece, IP adresiniz ISS’nizin her girişinde veya çıkışında değişebilir, çünkü ISS’niz kullandığınız IP adresini atar (ve günlüğe kaydeder) ve kullandığınızda o, unutmayın.
IP adresinizi neden gizlemelisiniz?
Herkesin IP adreslerini gizleyerek çevrimiçi etkinliklerinin gizliliğini korumak için kendi nedenleri olsa da, en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Çevrimiçi etkinliklerinizi İSS’nizden gizlemek için
- Güvenli bir şekilde torrent kullanmak için
- Hassas bilgilerinizi gizli tutmak için
- Coğrafi engellemeyi yenmek için
- Devlet gözetiminden kaçmak için
1. Çevrimiçi etkinliklerinizi İSS’nizden gizlemek için:
İnternet servis sağlayıcınız hakkınızdaki her şeyi bilir: ad, adres, telefon numarası, ödeme bilgileri ve belki de ailedeki bireylerin hepsini ve hatta daha fazlasını da biliyor.
Ayrıca internet servis sağlayıcınız, hesabınız altında İnternet’e bağlanan her cihaza bir IP adresi atar. IP adreslerinin atanması kaydedilir.
Web’de gezindiğinizde, internet servis sağlayıcınız tarafından atanan IP adresiniz dünyaya açıklanır. Ziyaret ettiğiniz her reklam benzersiz IP adresinizi ve konumunuzu alır.
IP adresinizi gizlemek ve trafiğinizi bir VPN (sanal özel ağ) ile şifrelemek bu durumda iki avantaj sağlar:
- İnternet servis sağlayıcınız çevrimiçi yaptığınız hiçbir şeyi göremeyecektir.
- Web’de gezinirken IP adresiniz ve konumunuz web sitelerinden, izleyicilerden, reklamlardan ve diğer kötü aktörlerden gizlenecektir.
Dünyanın birçok ülkesinde, ISS’ler çevrimiçi etkinliklerini kaydediyor. Çoğu durumda, bu kayıtlar uzun süre saklanıyor ve devlet kurumları ile diğer üçüncü şahıslar tarafından erişilebilir kılınıyor. Bazı ülkelerde tarama geçmişini satmak ne yazık ki yasal bir hale gelmiştir.
2. Güvenli torrent ve P2P dosya paylaşımı:
IP adresinizi gizlemenin hayati olduğu alanlardan biri torrent ve P2P (eşler arası) dosya paylaşımıdır. Dünya çapında milyonlarca insan her gün dosya paylaşmak için torrent yazılımını kullanıyor. Kendinizi korumak için, IP adreslerinizi gizlemek mantıklı.
3. Hassas bilgilerinizi gizli tutmak için:
Hassas tıbbi veya kişisel bilgilere ulaşmak için internet erişimine ihtiyacınız olabilir. Bu gibi durumlarda, IP adresinizi gizlemek, bu tür bilgilere özel olarak erişme hakkınızı koruyabilir. Hassas özel bilgileriniz için bir başka yüksek riskli alan, halka açık Wi-Fi noktaları. Bu noktalara bağlandığında IP adresinizi gizlemek (özellikle bir VPN kullanarak yapıldıysa) bir miktar koruma sağlar.
4. Coğrafi engellemeyi yenmek:
Coğrafi engelleme sistemleri, engellenen içeriği görüp göremediğinizi veya engellenen siteleri ziyaret edip edemeyeceğinizi belirlemek için IP adresinizi kullanır. Ülkeler ve web siteleri içeriğe erişimi kısıtlamaya devam ettikçe, daha fazla kişi web sitelerinin engellemesini kaldırmak için doğru araçları arıyor.
IP adresinizi gizlemek (daha spesifik olarak, coğrafi olarak engellenmeyen bir IP adresini kullanarak) engellenen bölgeye fiziksel olarak seyahat etmek zorunda kalmadan bu içeriğe veya siteye erişmenizi sağlayabilir. Aslında, web sitelerinin güvenli bir şekilde nasıl engelleneceğini gösteren eksiksiz bir kılavuzumuz var.
5. Hükümet gözetiminden kaçmak:
Çevrimiçi gizliliğin en kötü suçlularından bazıları, aşağıdaki 5 göz ülkeleridir. 5 – 9 – 14 göz ülkeleri çevrimiçi gizliliği kontrol etmeye çalışır.
- Amerika Birleşik Devletleri
- Kanada
- Birleşik Krallık
- Avustralya
- Yeni Zelanda
IP adresinizi değiştirmek ve trafiğinizi şifrelemek, buna karşı bazı gizlilik koruması sağlayabilir.
Buraya tıklayarak hızlıca web sitemizdeki farklı içerikleri hızlıca okuyabilirsiniz.