in

Metin Belgesinde Yazım Denetimi Nasıl Yapılır?

yazım denetimi nasıl yapılır
yazım denetimi nasıl yapılır

Özellikle öğrenciyseniz sık sık yazı yazıyorsunuzdur. Word formatında yazdığınız bu ödevlerin ve görevlerin en az içeriği kadar önemli bir nokta var. Kullandığınız noktalama işaretleri ve kelime yazımlarını doğru yapmanız. Yabancı dillerde yazılan içeriklerde genellikle kelimelerin yanlış yazıldığına şahit oluyoruz. Türkçe olarak yazılan içeriklerde ise hatalar genellikle eklerde yapılıyor. Ayrıca söylemesi zor olan kelimelerin ve söylerken sanki berabermiş gibi düşündüğümüz kelimelerin yazımında sık sık hata yapılıyor. Bu kelimelere örnek olarak tren ve şu an örneklerini verebiliriz. Peki içerik kalitesi kadar önemli olan ve ödevi ciddiyetsiz gösteren yazım hatalarının nasıl önüne geçeriz? Bu içeriğimizde metin belgesinde yazım denetimi nasıl yapılır? Sorusuna cevap olan yöntemleri sizler için sıralıyoruz. Lafı fazla uzatmadan yazım denetimini nasıl yapabileceğinizi anlatalım!

Microsoft Word, Excel ve Outlook’ta yazım denetimi

Bu araçlar tüm sürümlerinde yazım denetimi yapma özelliği ile beraber gelirler. Bir belgede yazım denetimi yapmak için Microsoft Word, Excel veya Outlook ile düzenlemek istediğiniz dosyayı açın. Daha sonra F7 tuşuna basarak hataları tespit edin.

F7 tuşu cihazlarda farklı işlemler için kullanılabiliyor. Eğer yukarıdaki işlem çalışmazsa dosyayı bu uygulamaların birisi ile açın. Daha sonra üstte bulunan seçenekler aracılığı Gözden Geçir seçeneğine tıklayın. Ardından Yazım Denetimi grubu içerisinde bulunan Yazım Denetimi veya Yazım Denetimi / Dil Bilgisi seçeneğine tıklayın.

Yukarıdaki işlemlerin ardından belgeniz üzerinde bir yazım denetimi başlatılır. Bulunan her hatayı doğrusu ile değiştirme gibi seçenekleri de aktif etmeniz mümkün. Tabii tüm kelimeleri doğru düzeltecek diye bir kaide yok. Eğer kelimenin doğru yazıldığından eminseniz ve uygulama hata veriyorsa Yok Say tuşuna tıklayın. Sözcükler yanlış yazılmışsa ve belgenizde yazım hatası olduğunu düşünüyorsanız Tümünü Değiştir’e tıklayın. Ayrıca hatalı olarak gösterilen kelimenin üzerine gelerek uygulamanın önerdiği doğru kelimeyi görebilirsiniz.

Corel WordPerfect ile yazım denetimi

Sözlük işlemci uygulaması olan ve Corel tarafından geliştirilen WordPerfect ile yazım denetimi yapmanız mümkün. Özellikle İngilizce dilinde hazırlanmış olan belgeleri kusursuza yakın şekilde düzenleyebiliyor. Corel WordPerfect ile bir belgede yazım denetimi yapmak için belgenizi uygulamada açın. Daha sonra CTRL + F1 tuşlarına aynı anda basın. Böylelikle yazım denetiminiz başlamış olacak.

Eğer yazım denetiminiz başlamaz ise Araçlar’a tıklayıp Yazım Denetleyicisi seçeneğini açabilirsiniz. Böylece belgeniz taranmaya başlayacak.

Open Office Writer ile yazım denetimi yapmak

Corel’in WordPerfect’i ile aynı göreve sahip olan Open Office Writer bir kelime işlemcisidir. Kelimelerin doğru yazılıp yazılmadığını bu uygulama aracılığı ile tarayabilirsiniz. Corel WordPerfect daha popüler ve beğenilen taraf olsa da Open Office uygulamasının geri kalan tarafının olmadığını belirtelim.

Open Office Writer ile yazım denetimi yapmaya başlamak için belgemizi uygulamamız aracılığıyla açıyoruz. Ardından F7 tuşuna basın ve yazım denetiminiz başlasın. Eğer bu yöntem ile işlemimiz başlamaz ise Ayarlar kısmında bulunan Yazım Denetleme seçeneğine tıklayarak manuel bir şekilde taramayı başlatmanız mümkün.

Google Dökümanlar ile yazım denetimi

Google’ın kendi işlemcisi ile sunduğu ofis paketi yazılımına dahil olan Google Dökümanlar ile yazım denetimi yapmak mümkün. Taramayı başlatmak için Yeni Döküman Aç seçeneği ile belgemizi yüklüyoruz. Daha sonra CTRL + ALT + X tuşlarına aynı anda basıyoruz. Tarama işlemi otomatik olarak başlayacaktır.

Ancak işlem başlamaz ise düzenlemek istediğimiz belgeyi Google Dökümanlar ile açıyoruz. Daha sonra Menü çubuğundan Araçlar’a tıklayın. Ardından açılır menüden Yazım Denetimi ve Dil Bilgisi Denetimi ayarını açın. Tarama işleminiz başlayacaktır. Hatalı kelimelerin altı kırmızı dalgalı bir şekilde çizilir. Hatalı yazılan kelimelere sağ tıklayarak doğrusunu seçebilirsiniz.

Bu içeriğimizde özellikle öğrenciler ve işi yazmak olan insanlar için hayat kurtarıcı uygulamalar ve yöntemlere değindik. Metin belgesinde yazım denetimi nasıl yapılır? Sorusuna yanıt verdik. Umarız bu yöntemler sizlere yardımcı olmuştur. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

monster-galaxy-bybit-launchpad-listeleniyor-GGM-token

Bybit, “Davet Et, Kazan!” Etkinliği ile Muhteşem Ödüller Dağıtıyor!

youtube-dl nasıl kullanılır

Youtube-DL Nasıl Kullanılır? 1200’den Fazla Siteden Video İndir!