in

Nesnelerin İnterneti Nedir? IOT Amacı Nedir?

Nesnelerin İnterneti Nedir? IOT Amacı Nedir?

Gün geçtikçe bizi şaşırtmaya devam eden internet bu sefer de nesneler ile bağ kurarak bizi şaşırtıyor. Eğer ortalama bir internet kullanıcısı iseniz internet of things yani nesnelerin interneti kalıbını duymuşsunuzdur. Ancak duymadıysanız hiç sıkıntı yok. Çünkü bu içeriğimizde nesnelerin interneti nedir? Amacı nedir? Ne işimize yarayacak? gibi sorulara cevaplar vereceğiz.

Nesnelerin interneti nedir?

IOT aklınıza gelebilecek her türlü ürünü internete bağlama teknolojisidir. Bu ürünler içerisinde kullandığımız telefonlar da var akıllı matkaplar da. Hatta internet bağlantısı sağlayabildiğiniz giysiler dahi var. Tüm bu eşyaları birbirine bağlayarak bir büyün halinde çalışmasını sağlayan teknolojiye nesnelerin interneti diyoruz. Bu teknoloji pek çok alanda hayal gücümüzün ötesinde faydalar sağlayacak bize. Bu ürünlerin içerisinde ilk gelen ise kullandığımız telefonumuz. İlk telefonlardan farklı olarak internetin tüm faydalarından yararlanabiliyoruz. Ayrıca telefonumuzu diğer elektronik eşyaları kontrol etmek için dahi kullanabiliyoruz. Bu da telefonun en önemli IOT aygıtı olmasının en büyük nedeni.

IOT amacı nedir?

İlk çıktığında telefonlar bir devrim olarak kabul edilmişti. Ancak bir kaç ay içinde insanlar için normal bir teknoloji olarak görülmeye başlandı. Bunun en büyük nedeni ilk telefonlar ile yapılanların çok kısıtlı olması. Yalnızca arama ve mesaj atma işlemini gerçekleştiren telefonlardan yıllar sonra yeni bir telefon türü ortaya çıktı ; akıllı telefonlar. Bu telefonlar ile adeta dünya baştan aşağı değişmişti. En önemli özelliği olan internete bağlanma ile yeni bir çağ başlatmıştı akıllı telefonlar. Bu özellik ile de hayatımıza girmiş oldu aslında nesnelerin interneti.

Nesnelerin internetinin amacı ise interneti her şeye bağlamak desek yanlış olmaz. İnterneti her şeye bağlarsanız dolayısı ile her şeyi birbirine bağlamış olursunuz. Böylece makine öğrenmesi ile veriler toplanmış olur. Aklınızda ” zaten her şeyimizi biliyorlar daha ne verisi toplayacaklar? ” gibi bir soru oluşabilir. Bunun cevabı ise çok basit ; tüm veriler yetersiz. Her ne kadar büyük veriler toplanıyor olsa da internete bağlanmayan her şey muazzam bir veri kaybı bizim için.

Sizin nelerden hoşlandığınızı biliyorlar ama kahvenizi kaç derecede sevdiğinizi bilmiyorlar. Bu verileri toplayarak ise makine öğrenmesi, big data ve yapay zeka gibi teknolojilerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Yani nesnelerin internetinde telefonları akıllı yaptığımız gibi her şeyi internete bağlayarak akıllı hale getirmek var. Eğer bu hedef gerçekleşir ise IOE ( internet of everything) yani her şeyin interneti amacına ulaşılmış olacak. Böylece daha zeki bir dünyada yaşamaya başlayacağız.

Nesnelerin interneti örnekleri nelerdir?

Bu teknolojiye örnek olarak Nest’i verebiliriz. Nest ısıtma sistemlerinize entegre edebildiğiniz bir cihaz. Bu cihazı ısıtma sisteminiz ile birleştirdiğinizde interneti kullanarak günlük hava durumlarını takip ediyor ve ona göre ısı ayarlamalarını yapıyor. Böylece aylık giderinizi minimuma düşürmüş oluyorsunuz. Ayrıca telefon ve bilgisayarla da bağlanarak ısı ayarınızı ayarlayabiliyor ve açıp kapatabiliyorsunuz.

Bir başka örneğimiz ise akıllı bir priz. Bu prizi normal prizlerinize takarak onları akıllı hale getiriyorsunuz. Akıllı priziniz ile fişi takılı cihazların günde kaç saat veya hangi saatler arası elektrik tüketmesi gerektiğine karar verme yetkiniz oluyor. Ayrıca hangi cihazın ne kadar elektrik tükettiğini telefonlarınız ile kontrol ederek kısıtlamalar oluşturabiliyorsunuz.

Bunlar gibi pek çok örnek vermek mümkün. Ama genel olarak günlük yaşantımızı kolaylaştıracak aletleri akıllı hale getirmeyi amaç olarak belirlediğini söylemek yanlış olmaz.

Nesnelerin interneti nedir? Ne işimize yarayacak?

Akıllı hale gelen eşyalar sayesinde neyin ne kadar kullanılacağına karar vermek, ne kadar enerji tüketeceğini ayarlamak gibi işlemler tüketicilere yani bizlere pek çok yönden fayda sağlayacağı kesin. Bu faydaların başında elektrik, doğalgaz ve su gibi giderleri minimuma indirerek maddi destek sağlamak geliyor. Ayrıca akıllı kilitler gibi ürünler ile de günlük hayatımızı kolaylaştırmayı hedefliyor. IOT vizyonu gerçekleştiğinde tüm ürünlerimiz üzerinde dilediğimiz kadar kişiselleştirme yapabileceğiz. Bu da gündelik hayatımızı pozitif yönde etkileyecek başka bir özellik.

Ancak tüm ürünlerin internete bağlanması demek başka bir sorunu da doğuruyor. İnternetteki her şey gibi hacklenme olasılığı. Evinize girerken kolaylık sağlayacak olan akıllı kildinizin bir başkası tarafından hacklendiğini düşünün. Veya sizi izleyecek kameralar ve sensörlere bir başkasının erişim izninin olduğunu. Tüm bu riskler göz önüne alındığında IOT fikri sizce ne kadar sağlıklı? Sunduğu fırsatlar taşıdığı riskler için yeterli düzeyde mi? Siz ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. Sağlıcakla kalın!

Nesnelerin interneti nedir sorusu ile ilgili:

5/5 - (2 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIF nasıl oluşturulur

GIF Nasıl Oluşturulur? Kendi GIF’inizi Oluşturun!

WI FI Security

Herkese Açık Wi-Fi Güvenliği için İpuçları!