Solana Nedir ? SOL Ne İşe Yarıyor? SOL’un Arkasında Kim Var?
Bu içeriğimizde Solana Nedir sorusunu cevaplarken aynı zamanda Solana (SOL) kim tarafından ne zaman kuruldu, altyapısı, madenciliği, getirdiği yenilikleri ve daha birçok detayı ele alacağız. Solana (SOL) nedir sorusuna geçmeden önce bu içeriğimizin herhangi bir yatırım tavsiyesi ya da öneri olmadığını, tamamen haber ve bilgi amaçlı olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Kısacası yatırımcılar yatırımlarından kendileri sorumludur.
Solana Nedir?
Solana Foundation tarafından 2017 yılında İsviçre’de başlatılan Solana projesi, Anatoly Yakovenko ve Greg Fitzgerald tarafından geliştirilmiştir. Gelişim süreci yaklaşık 3 yıl kadar sürdü ve 2020 yılının ilk çeyreğinde resmi olarak duyuruldu ve SOL ortaya çıktı. DeFi tabanlı olan Solana, madenciliği yapılabilen bir kripto paradır. Kripto Para Madenciliği Nedir? Kripto Madenciliği Hakkında!
Solana nedir sorusunu sorduğumuzda Solana’nın getirdiği ve sunduğu yeniliklerden de bahsetmeden geçmek olmaz. Blokzincir üzerinde gerçekleşen işlem hızını ve sayısını artırmayı amaçlıyor. Bitcoin ile Solana arasındaki en büyük fark işlemlerin doğrulanması süresi diyebiliriz.
Çünkü Bitcoin madencileri her blok için tek bir zaman damgası eklerken bu blokların tüm düğümler tarafından onaylanması da gerekli. Bu da işlemlerin doğrulanması süresinin uzamasına sebep olabiliyor. Bu arada zaman damgasının bazı zamanlar yanlış olduğu da ne yazık ki bilinen bir gerçek.
Bunun yanında Solana’da, SHA256 hash özelliğinde her işlem için bir önceki işlemin hash’i için girdi olarak kullanılıyor. Bu yenilik sayesinde düğümlerin işlem sırasını doğrulama süresi azalırken aynı zamanda zaman damgasına da gerek kalmıyor.
İlgili:
- Metaverse Nedir? Metaverse, Geleceğin Devrimi! İnterneti Bitirecek Mi?
- Ücretsiz PDF Düzenleyici Derlemesi! En İyi PDF Düzenleyiciler!
Solana üzerinde saniyede binlerce işlem gerçekleştirilebiliyor. Solana üzerinde ortalama olarak 400 milisaniyede blok oluşturulabilmesi mümkün. Bu, oldukça hızlı ve ciddi bir sistem demek. Tabii ki bazı zamanlarda bu tür sistemlerde de sorunlar çıkabiliyor. Geçtiğimiz günlerde Solana sistemi teknik arızalardan dolayı saatlerce kapalı kaldı. Bu süreçte fiyatı yaklaşık 20$ kadar geriledi. Fakat teknik arıza düzeltildikten sonra Solana üzerindeki işlemler tekrar açıldı ve normal arıza öncesi fiyatına hızlıca geri döndü.
SOL, SPL protokolüne sahip bir tokendır. SOL tokenler zaman zaman yakılıyor ve dolaşımdan tamamen kaldırılıyor.
Solana’nın (SOL) aynı zamanda birçok konuda yenilikçi yaklaşımı var. Bu yenilikçi yaklaşımların arasında en çok dikkatimizi çekenler elbette var. Tarihin kanıtı, blockchain yayın protokolü, paralel akıllı sözleşmeleri, yönlendirme protokolü gibi birçok özel yenilikçi gelişmesi mevcut.
One Comment
Leave a ReplyOne Ping
Pingback:White paper Nedir? White paper Neden ve Nasıl Yazılır? - LorentLabs