in

Google Aramaları! Aramalarınızı Daha İyi Hale Getirebilmeniz İçin İpuçları!

google arama ipuçları - google arama nasıl yapılır - profesyonel google aramaları - google arama hileleri
google arama ipuçları - google arama nasıl yapılır - profesyonel google aramaları - google arama hileleri

Google Aramaları! Aramalarınızı Daha İyi Hale Getirebilmeniz İçin İpuçları!

Bu içeriğimizde Google aramaları temelinde aramalarınızı daha iyi hale getirebilmek için birkaç ipucunu derledik. Bu ipuçları ile aramalarınızı daraltabilir ya da direkt olarak konsol üzerindeki filtreleme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.

Google’da arama yaparken ”site:” yazıp ardından bir site yazarsanız bu sayede o sitenin Google’daki içeriklerine hızlıca erişebilirsiniz. Bu şey, tüm arama sonuçlarını yalnızca o belirli web sitesiyle sınırlandırıyor. Bununla arama sürecinizi büyük ölçüde daraltmanız mümkün.

Örneğin, Jurassic dönemiyle ilgili bir makaleyi araştırıyorsunuz ve yalnızca .edu sitelerinden veya diğer bazı üst düzey alan adlarından (TLD) veya belki de belirli bir web sitesinden sonuçları görmek istiyorsunuz.

Google arama sonuçlarını URL’ye göre filtrelemek, URL’leri belirli kelimelere göre filtrelemekle aynı şey değildir. İlki, burada bu sayfada bahsettiğimiz şey. Ancak ikincisini yapmak ve aramalarınızla eşleşen URL’leri bulmak istiyorsanız, bunun yerine inurl komutunu kullanmanız gerekiyor.

Tek Bir Alan Adı Nasıl Aranır

Aramalarınızı bir web sitesi veya TLD ile nasıl sınırlayacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  1. site:www.lorentlabs.com
  2. Sonuçları sınırlamak istediğiniz TLD’yi veya web sitesi URL’sini yazın, bir boşluk ekleyin ve ardından normal bir arama terimi girin.
  3. İşte bazı örnekler:
    • site: eğitim
    • site:lorentlabs.com kripto
    • site:co.tr teknoloji
    • site:amazon.com “indirim”
    • site:nasa.gov dosya türü:pdf mars

Aynı Anda Birden Fazla Web Sitesinde Nasıl Arama Yapılır?

Google, tek bir web sitesinde aramaya benzer şekilde, aynı anda birden fazla alan adı arasında arama yapmak için komutu çoğaltmanıza izin veriyor. Esasen, tüm web’de tipik bir arama yapıyormuşsunuz gibi.. Ancak oradaki çok sayıda web sitesini gözden geçirmek yerine, sonuçları gerçekten dikkat etmek istediğiniz birkaçıyla sınırlıyorsunuz.

Örneğin, Lorentlabs ve NASA’nın elektrikli araçlar hakkında sahip olduğu her şeyi bulmak için yapabileceğiniz bir arama :

site:lorentlabs.com OR site:nasa.gov "electric vehicles"

Bunun püf noktası, OR öğesini kullanmak. Bu, Google’a her iki kaynağı da listeleme izni veriyor. Bunu aramaya eklemezseniz, sıfır sonuç alırsınız.

Yukarıda tek site aramasında yaptığımız gibi, birkaç başka arama parametresini de takip edebilirsiniz.

Daha Fazla Google Arama İpuçları:

Bir Google aramasında site: komutunu kullanmak, aradığınızı bulmanıza yardımcı olmak için sonuçları daraltmanın basit bir yolu. Ancak başka birçok arama komutu da tabii ki var.

Dosya türü sayesinde belirli bir dosya uzantısına sahip dosyaları bulabilmeniz mümkün. Bunun için yapılması gereken tek şey arama yapmayı istediğiniz kelimeyi doğru seçmek. Örneğin: Ege Üniversitesi akademik takvim filetype:PDF yazarsanız direkt üniversitenin akademik takvim dosyasını bulabilirsiniz.

Google’ı hesap makinesi olarak kullanabilirsiniz. Örneğin bir işlem yapmanız gerekiyor ve hesap makineniz yoksa işleminizi Google’a yazarak sonucu alabilirsiniz.

flights from x şehri to y şehri Bu arama yöntemi ile nereden nereye gitmek istiyorsanız (uçakla) hızlıca o uçuşları bulabilirsiniz.

Unutmayın; inurl, URL’de yalnızca o terime sahip sonuçları gösteriyor. Kelime öbekleri etrafında kullanılan tırnak işaretleri, terimleri birlikte gruplandırır.

Yukarıdaki örneklerden bazılarında görebileceğiniz gibi, daha da alakalı sonuçlar için diğer arama komutlarını site: ile birleştirebilirsiniz.

Google’a direkt olarak “weather” yazınca size bulunduğunuz lokasyonun hava durumu bilgilerini sunarken ”weather Y şehri” diye yazdığınızda size o şehrin hava durumunu gösterir.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Solona nedir - Solona (SOL) hakkında - Solona fiyatı - Solona nereden alınır - Solona blockchain - Solona (SOL) fiyatı

Solana Nedir? SOL Ne İşe Yarıyor? SOL’un Arkasında Kim Var?

çevrimiçi yedekleme - çevrimiçi bulut uygulamaları - online depolama - çevrimiçi depolama

Çevrimiçi Yedekleme ile İlgili Önemli Olan Sorulan Soruları Cevapladık!