Google Aramalarınızı İzliyor. Bunu Nasıl Durduracağınızı Anlattık!
Google, tüm arama geçmişinizi basit bir şekilde günlüğe kaydediyor. Şirketin YouTube, Gmail ve Google Haritalar gibi hizmetlerinden herhangi birini kullanırken, bu hizmetleri kişiselleştirmek istiyorsanız bir Google hesabıyla oturum açmış olmanız gerekiyor.
Devam eden gizlilik endişeleri nedeniyle, Google’ın sizinle ilgili ne tür bilgileri izlediğini, bu bilgileri nasıl kullandığını ve Google aramalarınızı daha iyi korumak için neler yapabileceğinizi anlattık.
Google Hangi Bilgileri İzliyor?
Hesaplarınızdan birinde oturum açtığınızda, Google aşağıdakileri aktif olarak izliyor:
- Ne aradığınızı izliyor.
- Nasıl aradığınızı izliyor.
- Arama kalıplarınıza dikkat ediyor.
- İlgilendiğiniz reklamlarla ilgileniyor.
- Tıkladığınız bağlantılara dikkat ediyor.
- Görüntülediğiniz resimleri izliyor.
- Hangi videoları izlediğinize dikkat ediyor.
Google, tüm bu gözetim hakkında da ayrıca ayrıntılı bilgi sağlıyor. Hizmet şartları ve gizlilik politikalarına mutlaka göz atın.
Google, Oturum Kapatıldığında Bile Arama Geçmişini İzleyebilir Mİ?
İnterneti her kullandığınızda, IP adresleri, MAC adresleri ve diğer benzersiz tanımlayıcılar gibi her noktada bir ayak izi bırakırsınız.. Ayrıca çoğu web tarayıcısı, web sitesi ve uygulama, tarama deneyiminizi daha iyi kişiselleştirmek için tanımlama bilgilerinin kullanımını etkinleştirmenizi ister. Bu da verilerinizi aslında kendi isteğinizle onlara vermeniz demek.
Google’a giriş yapmamış olsanız bile, yalnızca çevrimiçi olarak sizinle ilgili çok sayıda bilgiyi kullanıma sunuyorsunuz. Hangi bilgilerimi alıyorlar derseniz şöyle:
- Konum
- IP adresi
- Kullandığınız Google hizmetleri ve bunları etkinlik kalıplarınıza göre nasıl kullandığınız hakkında bilgiler
- Hangi reklamları tıkladığınız ve bu reklamların bulunduğu yerler
- Google hizmetlerine, internete ve diğer uygulamalara erişmek için hangi cihazları kullandığınız
- Sunucu bilgileri
- İş ortağı hizmetlerini kullanımınızdan toplanan kimlik bilgileri
Tüm bu bilgiler, hedeflenen reklam yerleşimi ve arama alaka düzeyi için kullanılıyor. Veriler ayrıca Google’ın istatistik aracı Google Analytics aracılığıyla verileri izleyen sitelere sahip kişilerin kullanımına sunuluyor.
Google’ın Topladığı Bilgilere Örnekler:
Google’ın sizden ne topladığına dair birkaç örnek:
- Ad, e-posta adresi, telefon numarası, kredi kartı ve fotoğraflar gibi kişisel bilgiler dahil olmak üzere Google’a verdiğiniz bilgiler
- Veri kullanımı, kişisel tercihler, videolar, tarama geçmişi, harita aramaları, e-tablolar ve belgeler gibi Google hizmetlerinin kullanımından toplanan bilgiler
- Donanım modeli, mobil ağ bilgileri ve kullandığınız işletim sistemi dahil olmak üzere Google hizmetlerine erişmek için kullandığınız cihazdan alınan bilgiler
- Sunucu günlüğü bilgileri
- Konum bilgileri
- Çevresel hizmetlerden ve uygulamalardan, sorgulandığında Google’a daha fazla tanımlayıcı bilgi sağlayan “benzersiz bir uygulama numarası”
- YouTube, Google Haritalar ve Google Görseller gibi Google hizmetlerinde bulunan kişisel bilgileri içeren Google Arama geçmişiniz
- Diğer siteler ve hizmetlerle etkileşimleriniz
Google’ın Verilerinizi İzlemesini Nasıl Durdurursunuz?
Bunun için basit birkaç yol var. Tabii ki en basit yol ilk yol: Yani kullanmayı bırakmak.
Kullanmayı bırakın.
Şimdiye kadar, Google’ın verilerinizi izlemesine izin vermemenin en basit yolu, herhangi bir Google hizmetini kullanmamaktır. Oldukça basit bir yöntem.
Arama geçmişinizi takip etmeyen veya kişisel bilgilerinizi toplamayan arama motorları, haritalar, tarayıcılar, işletim sistemleri gibi alternatiflere göz atmanız gerekiyor. O kadar çok alternatif var ki neredeyse her şeye daha iyi bir şekilde (mahremiyet anlamında) erişebilirsiniz. Örneğin Gmail yerine bir alternatif, Google Arama Motoru yerine bir alternatif, Android veya Google Haritalar yerine bir alternatif kullanabilirsiniz.
Google Ayarlarınızı Kontrol Edin.
Kullanıcı olarak, Google ile paylaşmayı veya paylaşmamayı seçtiğiniz veriler üzerinde tam kontrole sahipsiniz. Bunu, Gmail ve YouTube’dan genel arama ayarlarına kadar Google ile kullandığınız her hizmet için yapabilirsiniz.
Google’ın hakkınızda toplayabileceği bilgileri kontrol etmek için kişisel bilgilerinizi ve gizliliğinizi Google hesabınızdan yönetin. Bu tabii ki %100 bir çözüm değil.
Google Kontrol Panelinizi Kontrol Edin.
Google hesabı olan herkesin Google Dashboard adı verilen şeye erişimi var. Tüm Google etkinliğinizi, ayarlarınızı ve profil bilgilerinizi tek bir uygun yerde görmenin en basit yolu burası.
Google Kontrol Panelinizden, Google’ın sahip olabileceği e-postaları görebilir, şifreleri değiştirebilir, bağlı uygulamaları ve siteleri görebilir, tüm hesapları görüntüleyebilir, etkin cihazları yönetebilir, kişilerinizi kontrol edebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz.
Google’ın Size Gösterdiği Reklamları Kontrol Edin.
Birçok kişi, Google’ın size gösterdiği reklam türlerini inceleyip kontrol edebileceğini bilmiyor. Çoğu kişi bu harika kolaylıktan faydalanamaz, ancak bunu Reklam Ayarları sayfanızdan yapmak çok kolay.
Periyodik Gizlilik Kontrolleri Yapın.
Hangi Google hizmetlerinin hangi bilgileri kullandığından, kişisel bilgilerinizin ne kadarının paylaşıldığından veya Google’ın arama alışkanlıklarınızla ilgili hangi bilgileri halihazırda toplamış olduğundan emin değil misiniz?
Bu biraz zorlayıcı verilerle başa çıkmanın bir yolu, Google Gizlilik Kontrolü’nü kullanmak. Bu basit araç, tam olarak neyin, nerede paylaşıldığını düzenli olarak kontrol etmenize yardımcı olur.
Çevrimiçi Gizliliğinizi ve Anonimliğinizi Nasıl Korursunuz?
Çevrimiçi gizlilik için aşağıdakileri okuyun:
- Online Anonimlik İçin Ne Yapmalıyız? Anonimlik Neden Önemli?
- Gizlilik İçin En İyi Tarayıcılar ile Sık Kullanılan Tarayıcılar!
- Çevrimiçi Gizlilik Kılavuzu: İnternette Nasıl Güvende Kalınır?