Bu içeriğimizde: Yield Farming nedir? Staking ile farkları nelerdir? Sorularının cevaplarına ve konuyla ilgili diğer detaylara ulaşabilirsiniz.
Yield Farming nedir?
Yield Farming, kripto para yatırımcılarının ek kazanç sağlamak amacıyla kripto varlıklarını likidite havuzlarına kilitlemelerini ifade eder.
Farming özellikleri nelerdir?
- Kripto para birimleriyle sürekli olarak al-sat yapmak istemeyen ve bunun olası risklerinden kaçınmak isteyen yatırımcılar, daha güvenli bir kazanç yöntemi olarak gördükleri yield farming’e yönelirler.
- Kullanıcılar, merkeziyetsiz finans (deFi) ekosisteminin avantajlarından biri olan bu sistem sayesinde pasif gelir elde etme hakkına sahip olurlar.
- DeFi projelerinde yer alan likidite havuzlarına, likidite sağlayan yatırımcılar, bunun karşılığında faiz kazanırlar. Bu projelerden biri de Compound protokolüdür. Compound, borç almak isteyen kullanıcılarla borç vermek isteyen kullanıcıları bir araya getirir. Likidite havuzuna kripto paralarını kilitleyen kullanıcılar, bu yatırımları nedeniyle faiz kazanırlar.
İlgili içerik: Comp Token Nedir? Compound Projesinin Özellikleri Nedir?
Yield Farming riskleri nelerdir?
Kullanıcılar likidite havuzundan borç alabilirler fakat bunun için sisteme teminat göstermeleri gerekir. Bununla birlikte, yatırımcıların dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bunlardan en önemlisi, kullanıcıların teminat olarak kilitledikleri varlıklarının sistemin belirlediği değerin altına düşme riski. Yatırımcıların kilitlediği varlıkların fiyatı çok düşerse likidite olur. Öte yandan Yield Farming sistemi akıllı kontratlarla çalışır. Dolayısıyla söz konusu kontratlarda meydana gelen bazı problemler nedeniyle kullanıcıların varlıklarını kaybetme olasılıkları mevcuttur.
Staking ile Yield Farming arasındaki fark nedir?
Compound ve benzeri protokollerde, kullanıcıların sisteme kilitlenen varlıkları başka bir token olarak kendilerine geri verilir, stake sisteminden farklı olduğu nokta da budur. Yatırımcı, sisteme ETH kilitlediyse, bunun karşılığında cETH alır, DAI kilitlediyse de cDAI alır. Ancak faiz süresi sonunda kullanıcılar aldıkları bu tokenleri geri verdiklerinde, varlıklarını tekrar ETH ve DAI olarak alma hakkına sahiplerdir. Bununla birlikte, genellikle bir yıl süren bu faiz sürecinde kullanıcılar kendilerine verilen cTokenleri kullanır veya birine borç verirlerse; ellerinde kalan cToken kadarında faiz elde ederler. Başka bir ifadeyle özetleyecek olursak: Yatırımcılar sisteme varlıklarını kilitler ve karşılığında kullanabilecekleri tokenler alırlar. Ancak bu tokenleri, kilitledikleri varlıkların faiz süresi dolduğunda aynı miktarda tutup tutmadıkları önemlidir, yatırdığı varlık üzerinden 1000 token alan bir kullanıcıda süreç sonunda 500 token kalırsa; sisteme kilitli olan varlığına da 500 token üzerinden faiz uygulanır.
İlgili:
Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.