in

DNS Ne İşe Yarar? DNS Nedir? Amacı ve Tarihçesi!

DNS nedir - DNS hakkında - DNS kullanımı - DNS nasıl değiştirilir

DNS Ne İşe Yarar? DNS Nedir? Amacı ve Tarihçesi!

Bu içeriğimizde birçok kişinin merak etttiği DNS nedir? DNS ne işe yarar? Sorularını cevaplıyoruz. Eğer DNS ne işe yarar diye soruyor ve hatta DNS’in amacı ile tarihçesini merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam da size göre!

DNS Ne İşe Yarar? DNS Nedir?

Domain Name System, yani DNS. Türkçeye ‘Alan Adı İsimlendirme’ veya ‘Domain İsim Sistemi’ olarak geçmiştir. DNS’nin işlevi ve görevi ise; Sanal dünyadaki her yerel ağ ile aygıtlara isimler verdikten sonra bölümleri adlandırarak bölümler arası iletişimi en iyi şekilde organize etmektir. DNS’nin bize sağladığı kolaylık ise herhangi bir bilgisayara erişmek için IP adresini görmemizi değil de alan adını görmemizi ve kullanmamızı sağlamasıdır. İnternet ağını oluşturan her bölüm kendi IP adresini kullanır. DNS sunucuları her zaman internet sitelerinin IP adreslerini kayıt altına almaktadır. DNS nedir sorusunu cevapladığımıza göre şimdi tarihçesinden bahsedelim.

DNS nasil degistirilir
DNS ne işe yarar? DNS nedir?

DNS Tarihçesi:

DNS; her ne kadar Türkiye’de yakın geçmişte kullanılmaya başlandı. Dünya’da ise bu tarih 1986 yılına denk geliyor.

1984 yılından önce IP-İSİM çözümlemesi HOSTS adlı bir metin dosyası ile yapılıyordu ve insanlar sürekli IP üzerinden sitelere girmek zorunda kalıyordu. Bilgisayar isimleri HOSTS dosyası ile sürekli elle kaydedilen bir yapıya sahipti. Kısa bir süre sonra kullanılan bilgisayar isimleri arttıkça sorunlar yaratmaya başladı ve bu sorunların oluşmasından sonra ise DNS 1984 yılında oluşturuldu.

dns sunucuları - ücretsiz en iyi dns sunucuları - iyi ve ücretsiz dns sunucuları - dns ıp adresleri
DNS nedir? DNS ne işe yarar?

DNS Ne İşe Yarar: Amacı

Temel amacı, ağ’dan gelen alan adı veya IP ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir. Bu amacı yerine getirmek için en çok kullanılan “Berkeley Internet Name Domain” (BIND) yazılımı kullanılmaktadır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde DNS sayesinde hangi site nerede, hangi IP hangi bilgisayara ait olduğu belirlenebiliyor. Bu sayede istediğiniz yere erişim sağlayabilirsiniz. İnternette bulunan her nesnenin ve sunucunun bir internet adresi olması gerekli kılınmıştır. Bu adreslerin Protokol seviyelerinin IPv4 ve IPv6 olmasına göre 32 bit ya da 128 bit uzunluğunda olması kararı kılınmıştır. Alan Adı 32 bit yada 128 bit uzunluğundaki sayıları göstermek yerine kişilerin ve kurumsal kimlik yapısına sahip ‘marka’ olan şirketlerin isimlerini kullanılabilirler.

DNS ne işe yarar sorusu ile ilgili:

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

telefona format atmak - format atınca neler silinir - ios'a format atmak - telefona format atmak - lorentlabs format

Android Telefonu Buluta Yedekleme Nasıl Yapılır? [Güncel]

antivirüs önerileri - antivirüs kullanmak avantajlı mı - lorent research lab

Antivirüs Kullanmanın Faydaları Neler? Antivirüsler Güvenli Mi?