in

Güvenlik Duvarı Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

güvenlik duvarı nedir - güvenlik duvarı nasıl çalışır - güvenlik duvarı türleri - firewall nedir
güvenlik duvarı nedir - güvenlik duvarı nasıl çalışır - güvenlik duvarı türleri - firewall nedir

Güvenlik Duvarı Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Bu içeriğimizde güvenlik duvarı nedir? Ne işe yarar ve nasıl çalışır sorularına cevap arıyoruz. güvenlik duvarı nedir sorusunu cevaplamadan önce hızlıca şu konuya değinelim: Güvenlik duvarı hem bireysel hem de kurumsal olarak kullanılabiliyor. Bu yüzden de yaygın olarak bilinen bir terim. Güvenlik duvarı terimini herkes en az bir kez duymuştur. Fakat güvenlik duvarı nedir? Güvenlik duvarı nasıl çalışır ve ne işe yarar? sorularının temelinde öğrenmemiz gereken birçok detay mevcut.

Güvenlik Duvarı Nedir ve Nasıl Çalışır?

Firewall olarak da adlandırılan güvenlik duvarı; en temel anlamıyla bilgisayarlar için üretilmiş güvenlik sistemleri cümlesinin tam anlamıyla karşılığıdır. Eğer cihazlarınıza yüklediğiniz programlar ya da yazılımlar herhangi bir kötü amaçlı yazılım ya da zararlı bir şey barındırıyorsa güvenlik duvarı bu program ya da yazılımın yüklenmesini engeller. Güvenlik duvarı, bireysel kullanımlarda aslında biraz basitken kurumsal kullanımlarda ise oldukça komplikedir. Çalıştığınız şirket ya da kurumda kullandığınız bilgisayarlardaki güvenlik duvarına hiç göz attınız mı? Bu güvenlik duvarı, iç ve dış ağlar arasındaki ağ trafiğini önceden belirlenmiş esaslara bağlı olarak denetler. Bu da verinin kontrollü şekilde akışını sağlar.

İlgili:

Güvenlik Duvarının Önemi Nedir? 

Güvenlik duvarı aslında tek bir şey değil. Donanım ve yazılım tabanlı olmak üzere 2’ye ayrılıyor. Yazılım tabanlı güvenlik duvarı genellikle istemciler ya da sunucular üzerinde kuruluyor. Bu, genellikle evdeki bilgisayarlar için kullanılan bir sistem. Eğer evinizdeki bilgisayarınızda herhangi bir güvenlik duvarı yoksa mutlaka kurun. Birçok kişi güvenlik duvarı kullandığı için antivirüs uygulaması kullanmıyor. Fakat bu doğru bir tercih değil. Eğer bir güvenlik duvarına sahipseniz bir de antivirüs edinin. Böylelikle cihazınızın güvenliğini daha iyi hale getirmiş olursunuz. Antivirüs bir işe yaramıyor diyenlere aldırmamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Donanım tabanlı güvenlik duvarı ise yalnızca firewall cihazları ile birlikte çalışır. Bunu da genellikle şirketler ve kurumlar kullanıyor.

Güvenlik Duvarı Türleri Nelerdir? 

Güvenlik duvarının ilk çıktığı günden bu yana veri güvenliği ve cihaz güvenliği oldukça önemli bir yere sahip. Veri ve verilerin transferi çok daha komplike bir hale geldi. Bu da zaman geçtikçe daha da kaliteli, iyileştirilmiş ve gelişmiş güvenlik duvarlarının geliştirilmesine sebep oldu. Günümüzde üç çeşit güvenlik duvarı türü var. Bu güvenlik duvarı türleri neler derseniz birinci nesil paket filtre güvenlik duvarları, ikinci nesil devre seviyesi güvenlik duvarı ve üçüncü nesil uygulama seviyesi güvenlik duvarları diye sıralanabilir. Paket filtre güvenlik duvarları, ilk çıkan güvenlik duvarları olarak biliniyor. Daha basit ve son nesile göre biraz daha kötü durumda olan güvenlik duvarlarıdır. Devre seviyesi güvenlik duvarları, birinci nesle göre daha komplikedir. Ağ trafiğini daha sağlıklı ve doğru bir şekilde denetliyor diyebiliriz. Son olarak uygulama seviyesi ve proxy güvenlik duvarları ise uygulama aşamasında filtreleme sunabilen bir güvenlik duvarı türü. Her birisi hem bireysel hem de kurumsal olarak kullanılabiliyor.

Lorentlabs üzerinden farklı içeriklere hızlıca erişebilirsiniz.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

bilgisayar için en iyi güvenlik ipuçları - bilgisayar için en iyi hız uygulamaları - bilgisayar güvenliği

Bilgisayarınız için En İyi 12 Güvenlik, Hız ve Üretkenlik İpucunu Derledik!

kripto para borsası bybit - bybit - kripto para - kripto para borsaları bybit - bybit güvenli mi - bybit türkiye çalışanları

Kripto Para Borsası Bybit Türkiye’deki Faaliyetlerine Resmi Olarak Başladı!