in

Çevrimiçi Ortamda Mahremiyet İçin 7 Gizlilik Aracı! Kaçırmayın!

çevrimiçi ortamda mahremiyet - çevrimiçi ortamda gizlilik - internette gizlilik - online mahremiyet - siber güvenlik
çevrimiçi ortamda mahremiyet - çevrimiçi ortamda gizlilik - internette gizlilik - online mahremiyet - siber güvenlik

Çevrimiçi Ortamda Mahremiyet İçin 7 Gizlilik Aracı! Kaçırmayın!

Bu içeriğimizde çevrimiçi ortamda mahremiyet konusunu 7 madde ile ele alacağız. Çevrimiçi olmak demek aslında bir şekilde siber saldırılara maruz kalmak demekle neredeyse eş değer. Bilgisayar korsanları, siber dolandırıcılar ve diğer kötü niyetli kişiler, oturum açma kimlik bilgilerinizi, kişisel ve özel bilgilerinizi ve hatta finansal verilerinizi ele geçirmek için büyük çaba sarf edip bu konuda ciddi bir emek harcıyorlar. Tek ihtiyaçları anlık bir boşluğumuzu yakalamaları. Sonrasında bu verileri çalıyor ve faklı platformlarda satışa çıkartarak para kazanmaya başlıyorlar.

Fidye yazılımlarını genel siber saldırılara göre oranladığımız zaman her ne kadar zaman geçtikçe artış gösterse de ney azık ki kimlik hırsızlığı kadar hala etkin bir saldırı türü değil. Fakat kullanıcılar bu konuda oldukça dikkatli olmalı. Fidye yazılımlarına yönelik olarak Fidye Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşır ve Nasıl Korunuruz? başlığımızı öneriyoruz. Okumadan geçmemenizi tavsiye ederiz.

Siber saldırıların nereden ve nasıl geleceğini bilmezsek korunma konusunda da sorunlar yaşarız. Bu yüzden siber saldırılara karşı bilinçli olmak ilk silahımız.

İlgili: Bilgisayarınızı Fidye Yazılımlarından Korumak İçin 5 Temel Adım!

Siber güvenlik firması Check Point’e göre fidye yazılımı saldırıları geçen yıl %93 oranında arttı. Federal Ticaret Komisyonu, yalnızca 2020’de tüketicilerden 2,2 milyon dolandırıcılık raporu aldığını açıkladı.

Çevrimiçi gizlilik ve güvenlik konusunun temel ihtiyaçlarına göz atalım.

1. Bir parola yöneticisi kullanın.

Parola yöneticileri, siber suçlara karşı birincil savunma hattı olan güçlü parolaları oluşturma ve hatırlama konusunda tahmin yürütmeyi ortadan kaldırıyor. Parola yöneticilerinde parolalarınız şifrelenir ve güvenli bir şekilde saklanır. Fakat kaliteli ve güvenilir bir parola yöneticisi seçmek için iyi bir araştırma yapmak gerekiyor. Buna zamanım yok derseniz biz sizler için araştırma yaptık. Hemen Lorentlabs‘ın inceleme kategorisine girin ve parola yöneticisi incelemeleri başlıklarına göz atın. Güçlü bir şifreleme, kasa şifresi, parola oluşturma seçeneği, eklenti ve mahremiyet sunan platformlara göz atın. Ayrıca seçtiğiniz parola yöneticinizin kullandığınız mobil cihazla uyumlu olup olmadığını da gözardı etmeyin.

2. Güçlü bir antivirüs yazılımı kullanın.

Antivirüs programları gün geçtikçe kendini geliştiriyor. Geçmişte hiç antivirüs programı kullandınız mı? Hangi bilgisayarı kullanırsanız kullanın mutlaka bir şekilde o bilgisayarı yavaşlatan antivirüs programları mevcuttu. Bu programlar gün geçtikte kendini geliştirdi ve artık sorunsuz birçok cihazda çalışabiliyor. Güçlü, kaliteli, ve sürekli kendini güncelleyebilen bir antivirüs programı indirip kullanın. Ücretsiz sürüme sahip bazı antivirüs programları %100 çözüm sunmasa da kısmen çözüm sunuyor. İnceleyip detaylandırmak aslında önemli. Bu noktada yine zamanım yok derseniz inceleme kategorimizde sizler için incelediğimiz bazı antivirüs programları mevcut. Bu incelemelerin de hiçbirisi sponsorlu değil. Bu yüzden muazzam bir standart kullanıcı gibi inceledik.

3. Güvenilir bir VPN kullanın.

Kaliteli bir VPN hizmeti, sizin mahremiyetinizi korumak için vardır. Burada tabii ki ücretsiz VPN hizmetlerinden bahsetmiyorum. Ücretsiz VPN hizmetleri, size hedeflenmiş reklamlar göstererek para kazanırlar. Para kazanmaları mı sorun, hizmetini alıyorum ben o adamların! diye bir tepki gösterebilirsiniz ki burada konumuz para kazanmaları değil. VPN hizmetinin temel amacı gizlilik. Eğer bir ürün size hedeflenmiş reklamlar sunuyorsa ilk olarak gizliliğinizi o ürün ihlal ediyor demektir. Buradaki çelişkiyi eminim anlamışsınızdır. Bu yüzden kaliteli bir VPN seçmeye özen gösterin. VPN sunucu sayısı, VPN Kill Switch, şifreleme, mahremiyet, gizlilik politikası vb. gibi birçok konuya göz atıp inceleyin.

4. Gizlilik odaklı bir tarayıcıya geçmenin vakti geldi!

Hala Google Chrome kullanıyorsanız bu konuda artık biraz radikal kararlar almanın vakti geldi. Gizlilik odaklı bir tarayıcıya geçerken (Örneğin; Firefox, Brave, Tor vb.) sadece Google Chrome’u silmek olmaz. Google‘a ait bütün uygulamalardan kurtulmak kesinlikle doğru bir tercih olacaktır.

Brave kullanarak BAT adlı token da kazanmanız mümkün. Detaylar yine Brave İncelemesi üzerinden erişebileceğiniz kolaylıkta. Tor kullanıcıları gizliliğin yanında tabii ki güvenlik konusunda da diğer kullanıcılara göre daha iyi bir noktada. Fakat hız konusunda iyi bir yerde olmadıklarını söylememiz gerekiyor.

5. Mesajlarınızı korumak için şifreli hizmetler kullandığınızdan emin olun.

WhatsApp, Facebook ya da Instagram gibi uygulamaları kullanıyorsanız bu uygulamaları silerek bu konuya daha fazla önem verebilirsiniz. Uçtan uca şifreleme yeterli mi diye sorabilirsiniz fakat yeterli değil. Eğer mahremiyet seçenekli bir uygulama kullanmak istiyorsanız gizlilik ve güvenlik konusuna ne kadar önem verdiğini net bir şekilde açıklayan, açık kaynak kodlu bir uygulama seçmek doğru bir tercih olacaktır.

6. DNS güvenliğini artırın.

Cihazlar ve internet, birbirleriyle iletişim kurmak için IP adreslerine ihtiyaç duyar, ancak bu karmaşık sayı ve harf dizilerini kim hatırlayabilir? Etki Alanı Adı Sistemi (DNS), IP adreslerini web sitelerinin isimleri gibi hatırlayabileceğiniz adlara dönüştürür. İnternet servis sağlayıcınız, kaydolduğunuzda sizi bir DNS sunucusuna atar, ancak buna bağlı kalmanız gerekmez. Bu yüzden DNS güvenliğinizi artırabilirsiniz. Tüm DNS sunucularının eşit olarak oluşturulmayacağından emin olabilirsiniz. Hız, verimlilik ve güvenlik açısından da farklılık gösterirler.

7. Yalnızca güvenli siteleri ziyaret edin.

SSL sertifikası olmayan web sitelerini ziyaret etmemeye çalışın. Birçok tarayıcı artık HTTP siteleri açmadan önce kullanıcılarına belli, kısa bir uyarı gösteriyor. Bu uyarının temelinde kişisel ve finansal bilgilerinizin o sitelere girildiğinde probleme yol açabileceğinden bahsediyor. Bu yüzden HTTP yerine HTTPS gördüğünüz sitelere girmek aslında daha doğru bir tercih. Fakat unutmayın dolandırıcılar da SSL sertifikası kullanabiliyorlar. Bu yüzden girdiğiniz web sitelerinin gerçek mi sahte mi olduğunu mutlaka teyit edin.

5/5 - (2 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

iphone sizi her an izliyor - iphone güvenliği - mobil güvenlik - siber güvenlik

iPhone Sizi Her An İzliyor! Nasıl Kurtulursunuz?

nokia neden başarısız oldu

Nokia neden başarısız oldu? Microsoft Bile Kurtaramadı!