in

Bilgisayarınızı Fidye Yazılımlarından Korumak İçin 5 Temel Adım

fidye yazılımları - siber güvenlik - lorent research lab
fidye yazılımları - siber güvenlik - lorent research lab

Bilgisayarınızı Fidye Yazılımlarından Korumak İçin 5 Temel Adım

Fidye yazılımları çok tehlikeli!

Son 4 yılı incelediğimiz zaman fidye yazılımlarının ne kadar artış gösterdiğini hepimiz görebiliriz. Bu artış sadece şirketlere ya da hükümet sistemlerine yapılan siber saldırılara özel değil. Aynı zamanda bireysel internet kullanıcılarına da yapılan siber saldırıları da içeriyor. Fidye yazılımlarını kullanan siber korsanlar ne kadar büyük ya da küçük olursa olsun her zaman tehlike içeriyor. Fakat bu tehlikeleri atlatmamız mümkün. Bu içeriğimizde fidye yazılımlarından nasıl korunurum? Sorusunu cevaplayacağız.

Fidye yazılımı ne kadar tehlikelidir?

Fidye yazılımları geçmişten günümüze kadar gelen ve günümüzde en tehlikeli siber saldırılardan birisi olarak görülüyor. Burada 2019 yılından 2020 yılına kadar %485 artış gösteren bir siber saldırı çeşidinden bahsediyoruz. Bu, diğer tüm çevrimiçi tehditlerden oldukça fazla.

Sağlam bir antivirüs kullanın.

Antivirüs yazılımı olmadan internette gezinmek günümüz dijital dünyasında atabileceğiniz en kötü adımlardan birisi olabilir. Fidye yazılımını kullanan siber korsanlar özellikle antivirüs olmayan ya da virüsten korunma çözümleri mevcut olmayan cihazların peşinde. Bir antivirüs uygulamasına kesinlikle sigorta gibi bakmak gerekiyor. Örneğin bu hafta sizi korumadığını düşündüğünüz antivirüs gelecek hafta sizi çok büyük bir siber saldırıdan koruyabilir. Cihazlarınızın taramasını günlük olarak yapın. Fidye yazılımlarından ve mevcut siber saldırılardan sizi koruyabilen bir antivirüs kullandığınızdan emin olun. Antivirüsünüze güncelleme geldiğinde anında yapın. Hatta antivirüs güncellemelerinizi otomatik olarak almak için ayarlarınızı gözden geçirin.

İlgili:

İşletim sisteminizi güncel tutun.

Antivirüslerinizin yanında işletim sistemleriniz de sık sık güncelleme alırlar. Bu güncellemeleri de ayarlarınızdan otomatik hale getirin. Antivirüs ve işletim sistemi güncellemeleri, ortaya çıkan açıkları ve siber tehditleri ortadan kaldırmak için kesinlikle önemli bir yere sahip. Cihazlarınızı güncellemezseniz önemli güvenlik problemlerinden kaynaklı olarak cihazınızı bir siber saldırıya hazır hale getirirsiniz. Bu yüzden güncellemeleri her zaman yapmak gerekiyor. Şimdi Windows ve Mac cihazlar için güncellemeleri nasıl gerçekleştireceğinizi adım adım anlatalım.

Windows:

  • Başlat butonuna tıklayın.
  • Ayarlar‘a giriş yapın.
  • Güncelleme ve Güvenlik sekmesine tıklayın.
  • Windows Update‘i seçin.
  • Bir güncelleme varsa, İndir ve yükle öğesini seçin ve cihazınızı güncelleyin.

Mac:

  • Sistem Tercihleri sekmesine girin.
  • Mevcut güncellemeler olup olmadığını görmek için Yazılım Güncelleme butonuna tıklayın.
  • Şimdi Güncelle butonuna tıklayarak cihazınızı güncelleyin.

Maillerinize ve Sosyal Medya Profillerinize Şüpheyle Yaklaşın

Siber korsanlar, sosyal medya kimlik avı dolandırıcılığı ve sahte reklamlarla internet kullanıcılarını kandırmak isterler. Eğer yanlış bir şeye tıklar ve oraya bilgilerinizi girerseniz bu oldukça tehlikeli bir durum arz edebilir. Eğer bir dosyanın ya da linkin kaynağını bilmiyorsanız tıklamamanızı ve bilgisayarınıza indirmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü kaynağını bilmediğiniz bir dosya ya da link cihazınıza fidye virüsü veya herhangi kötü amaçlı bir yazılım yüklenmesine sebep olabilir. Kimlik avı dolandırıcılığı ve benzeri siber saldırılardan korunmak için istenmeyen e-postanıza gelen mailleri açmayın, oradaki dosyaları indirmeyin. Şüphelendiğiniz sosyal medya kullanıcılarını, kaynağını bilmediğiniz mailleri mutlaka engelleyin.

Yedek can kurtarır

Fidye yazılımının neden bu kadar başarılı bir saldırı olduğunu hiç düşündünüz mü? Kişilerin ya da şirketlerin ve hükümetlerin neden verileri ve dosyaları için ciddi miktarda fidye ödediğini hiç düşündünüz mü? Birçoğu yedek almıyor veya yedekleri de fidye yazılımı ile şifreleniyor. Bu yüzden dosya ve verilere erişmek için ciddi miktarda fidye ödüyorlar. Her zaman yedeklerinizi alın ve bunu ana cihazınızda tutmayın. Yedeklerinizi farklı cihazda tuttuğunuzda cihazınıza bulaşabilecek herhangi bir kötü amaçlı yazılım ya da fidye yazılımı aslında o kadar da dert edilecek bir şey olmaz. Çünkü yedeğiniz var.

Diğer kullanıcıların kim olduğunu bilin

Bilgisayarınızı tek kullanmıyor olabilirsiniz. Çocuklarınızla, kardeşlerinizle ya da arkadaşlarınızla bilgisayarınızı paylaşıyor olabilirsiniz. Bu yüzden diğer kullanıcıların kim olduğunu her zaman bilin. O kullanıcılara fidye yazılımları, kötü amaçlı yazılımları ve kimlik avı dolandırıcılığı gibi siber saldırılar hakkında bilgilendirin. Özellikle çocuklar, cihazları savunmasız hale getirebilirler. Bu yüzden küçük yaşta bu tür bilgilere sahip olmaları oldukça önemli bir yere sahip. Rastgele bağlantılara tıklamamaları gerektiğini ve bilmedikleri herhangi bir uygulamayı (özellikle oyunu) cihaza kurmamaları gerektiğini onlara açıklayın. Fidye yazılımları korkutucu olsa da bu ipuçlarının kesinlikle işe yarayacağına inanıyoruz. Bunların yanında dikkat konusu da oldukça önemli. İnternette her zaman dikkatli olun!

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Halka açık Wi-Fi güvenliği

Halka Açık Wi-Fi Güvenliği: Her Gördüğümüz Ağ Güvenli Değil!

abd'deki amazon prime'ı izleme - kaspersky vpn - abd'deki netflix'e erişim - lorentlabs

ABD’deki Amazon Prime’ı Kendi Ülkenizden Nasıl İzlersiniz?