in

Bilgisayar Güvenliği: 5 Dakikada Nasıl Korursunuz? Basit Bir Şekilde Anlattık!

bilgisayar güvenliği - bilgisayarıma virüs bulaştı nasıl temizlerim - lorent research lab - lorentlabs
bilgisayar güvenliği - bilgisayarıma virüs bulaştı nasıl temizlerim - lorent research lab - lorentlabs

Bilgisayar Güvenliği: 5 Dakikada Nasıl Korursunuz? Basit Bir Şekilde Anlattık!

Başlığı bilgisayar temelinde oluşturduk fakat genel anlamda konuşacak olursak bütün cihazlarınızı belli basit önlemlerle korumanız oldukça mümkün. Bazı kesimler tarafından dillendirilen ‘Antivirüs kullanmak gereksiz, Defender yeterli.’ söylemi oldukça riskli ve tehlikeli bir söylem. Çünkü Windows Defender, sanıldığı kadar %100 başarı sağlamıyor. Bu yüzden ek korumalara, ek bilgilere ve ek önlemlere ihtiyacımız var. İlk önlemimiz Antivirüs olmasa da konusu açılmışken hemen buradan başlayalım. Evet, bir antivirüs kullanmanız gerekiyor. Antivirüs kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Öncelikle ne kadar sık güncelleme aldığına, o antivirüs şirketinin geçmişine, nasıl açıklamalar, duyurular yaptığına ve makalelerine göz atmak yeterli.

Bu içeriğimizde oluşturduğumuz basit yönergeleri ele alacağız. Herhangi bir ürün önermemekle birlikte temel bilgi üzerinden ilerleyeceğiz. İçeriği giriş yapmadan önce cihaz güvenliğini sağlamak için birçok araç, yöntem ve strateji olduğunu lütfen unutmayın.

Bilgisayar Güvenliği:

Dediğimiz gibi, her tür bilgisayarı veya mobil cihazı korumak için birçok olanağımız var. Tehditlerin, konfigürasyonların, ek önlemlerin girişini engelleyen birçok program.. Hızlı bir şekilde uygulayabileceğimiz ve kullanışlı olarak gördüğümüz bilgileri hemen hızlıca inceleyelim.

Tüm parolaları değiştirin:

Herhangi bir zamanda her an yapabileceğiniz temel bir şey; parola değişikliği. Davetsiz misafirlere karşı alınabilecek en güzel ve en temel güvenlik önlemli ara ara değiştirdiğimiz iyi bir kombinasyondan oluşan parolalar. Aynı parolayı kullanmamak ve uzun bir süre aynı yerde saklamak risk taşıyor. Bu yüzden bu basit işlemi düşünmeden boş zamanınızda gerçekleştirmeniz güvenlik konusundaki ilk temel adımı atmak demek. Parolası iyi bir kombinasyona sahip cihaz, koruma bariyerlerinin yaptığı görevi yapar. Tabii ki sadece cihazınızın ana parolasını değiştirmek yetmez. Ara ara sosyal medya profillerinizin, hesaplarınızın ve uygulama parolalarınızı güncellemek her zaman işe yarar.

Bir Antivirüs ile tarama yapın:

Bir antivirüs ile tarama yapmak da oldukça önemli bir konu. Çevrimiçi hizmetlerden yararlanabilir veya bilgisayarımıza bir antivirüs programı yükleyebilirsiniz. Tabii ki, iyi bir seçenek seçtiğimizden ve olası tehditleri gerçekten bulduğundan emin olmalıyız. Bundan dolayı iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. İyi bir antivirüste nelere dikkat etmeniz gerekenleri başlıca maddelerini yukarıda içeriğin başında yazmıştık. Her dosyanızı analiz edin, tehdit oluşturan dosyaları gözden geçirin ve kötü amaçlı herhangi bir yazılım tespit ederseniz onu yok edin.

Güncel kalın:

İşletim sistemlerinden uygulamalara, uygulamalardan programlara her zaman güncel kalın. Siber korsanların bugün ortaya çıkarttığı herhangi zararlı bir yazılım size yarın zarar vermemesi için bu akşam cihazınıza gelen güncellemeleri kontrol ettikten sonra (Güncellemelerin neden ve niçin geldiği her zaman açıkça belirtiliyor.) uygulamalarınızı, programlarınızı ve işletim sistemlerinizi güncel tutun. Kısacası herhangi ortaya çıkan yeni bir güvenlik açığını, yeni gelen güncelleme ile aşmanız mümkün.

İlgili:

Ağınızı koruyun:

Bir şeyi ne kadar iyi korursanız o kadar başarılı olursunuz değil mi? Ağınızı yeterince korumanın önemini her zaman hesaba katmamız gerekiyor. Eğer ağınıza bir siber korsan sızdıysa bu hem cihazınıza, hem profillerinize hem de ağınıza oldukça basit bir şekilde zarar verebileceği anlamına geliyor. Bu yüzden herhangi izinsiz veya izinli girişlere pek güvenmeyin. Sonuçta herhangi birisi (Evet bu tanıdığınız ya da tanımadığınız birisi olabilir.) siber güvenliğinizi ve cihaz güvenliğinizi tehlikeye isteyerek ya da istemeyerek tehlikeye atabilir.

Bir VPN kurun:

Bir VPN, sizi halka açık Wi-Fi ağlarında her zaman korur. Fakat burada bahsettiğimiz ‘bir VPN’ asla ücretsiz bir VPN değil. Çünkü ücretsiz bütün VPN hizmetleri kişisel verilerinizi çalar, analiz eder ve satar. Yahu zaten VPN’in amacı veri güvenliği ve gizliliği değil mi? O zaman bu risk ve tehlikeye neden atılıyorsunuz? O halde kaliteli, itibarı yüksek ve iyi bir VPN kullanmanız gerekiyor. Bir VPN ile coğrafi kısıtlamaları aşabilirken aynı zamanda sansürü, engellemeleri ve yasakları da aşabilirsiniz. Aynı zamanda bazı kaliteli VPN hizmetleriyle yurtdışındaki farklı içeriklere de erişmeniz mümkün. Eğer açık ağa bağlandığınızda bir siber korsan sizi yakalarsa cihazınıza ve hatta kripto para borsasındaki bilgilerinize bile erişip hem maddi hem de manevi zarar verebilir. Aman dikkat!

Bilgisayar Güvenliği – İlgili: Ücretsiz VPN mi Ücretli VPN mi? Ücretsiz VPN Gizliliği Tehlikeye Sokabilir!

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

data deposit box - ücretsiz bulut depolama - bulut depolama - lorent research lab

Data Deposit Box İncelemesi? Nedir Bu Data Deposit Box?

3D yazıcı nedir - 3d yazıcı nasıl çalışır - 3d hakkında - lorentlabs

3D Yazıcı Nedir? Nasıl Çalışır? 3D Yazıcı ile Neler Yapılabilir?