in

Virüs Bulaşmış Bilgisayarı Temizlemek İçin 10 Basit Adım!

virüs bulaşmış bilgisayarı temizlemek
virüs bulaşmış bilgisayarı temizlemek

Virüs Bulaşmış Bilgisayarı Temizlemek İçin 10 Basit Adım!

Bu içeriğimizde virüs bulaşmış bilgisayarı temizlemek için belli adımlardan bahsedeceğiz.

Bilgisayarınızda oturum açtığınızda önyüklemesi uzun sürüyor ve açılmıyor mu? Hatta bilgisayarın başında otursanız ömrünüzün sonuna kadar açılacağını umutla mı bekliyorsunuz? Belki de hiç açılmayacaktır. Bu şekilde umutlanmak pek doğru olmayabilir. Belki de çok uzun bir süre bekleyip cihazınız birden açıldığında sevineceksinizdir. Fakat fazla sevinmeyin. Durum biraz ciddi olabilir. Bu konuyu düşünerekten Virüs bulaşmış bilgisayarınızı temizlemek için 10 farklı basit adımı bugün ele alıyoruz.

Bilgisayarınızda kötü amaçlı yazılımla ilgili bir sorun var gibi mi duruyor? Peki ne yapacaksınız? Evde sıkılıyorsanız ya da dışarıya çıkmanız gerekiyorsa evden çıkmadan önce bu aşağıdaki yolları izleyin.

1. Öncelikle bazı soruları sorun ve cevaplarını bulmaya çalışın.

  • Web tarayıcınız donuyor veya yanıt vermiyor mu?
  • Ziyaret etmeye çalıştığınız sayfalar dışındaki web sayfalarına yönlendiriliyor musunuz?
  • Pop-up reklamlara maruz mu kaldınız?
  • Bilgisayarınız normalden daha yavaş mı çalışıyor?
  • Masaüstünüzde tanımadığınız yeni simgeler mi görüyorsunuz?

Bu sorulardan sadece birkaç tanesine cevabınız evet ise aşağıdaki yolları izleyin.

2. Güvenli mod seçeneği ile cihazınızı başlatın.

  • Eğer cihazınızda CD, DVD veya USB sürücüsü varsa bunları bilgisayarınızdan çıkarın.
  • Yeniden başlattığınızda, arka arkaya F8 tuşuna basın. Bu, Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri menüsüne girmenizi sağlayacak.
  • Ağ ile Güvenli Mod‘u seçin ve Enter‘a basın. Bu modda yalnızca minimum programlar ve hizmetler kullanıldığını hatırlatalım. Herhangi bir kötü amaçlı yazılım, Windows başladığında otomatik olarak yüklenecek şekilde programlanmışsa, güvenli moda girilmesi girişiminizi engelleyebilir.

3. Dosyalarınızı yedekleyin.

  • Buna belgeler, fotoğraflar ve videolar da dahil. Eminiz ki silmek istemeyeceğiniz kedi videolarınız vardır. Bunları da yedeklemeyi unutmayın.
  • Kötü amaçlı yazılımların saklanmayı sevdiği yerler olduğu için program dosyalarınızı yedeklemeyin. Dosyalar kaybolursa bu programları her zaman yeniden indirebilirsiniz. Sadece biraz zamana ihtiyacınız olacak, bu kadar.

İlgili: Kötü Amaçlı Yazılım Nedir?

4. İsteğe bağlı bir kötü amaçlı yazılım tarayıcısı indirin.

  • İnternet’e bağlanırken sorun yaşamadıysanız, dosyalarınızı yedekledikten sonra Güvenli Mod‘dan çıkabilir ve “normal” sisteminizi kullanmaya geri dönebilirsiniz.
  • İnternetiniz şüphelenilen bir kötü amaçlı yazılım nedeniyle tıkandıysa, tarayıcınızı indirmek için bir arkadaşınızın bilgisayarını kullanmayı deneyin ve bir USB sürücüsü kullanarak makinenize yükleyin.

5. Taramayı çalıştırın.

  • Cihazınızı hızlı bir şekilde tarayın. Birçok kaliteli tarayıcı var. Bu tarama sonucunda kötü amaçlı yazılımlar temizlenirken aynı zamanda karşınıza çıkan pop-up tarzı reklamları da hızlıca engelleyebilirsiniz.

6. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

  • Sonuçta herkes ikinci bir şansı hak eder. Cihazınız da hak ediyor.

7. Başka bir kötü amaçlı yazılım algılama programıyla tam bir tarama yaparak kötü amaçlı yazılımdan koruma taramanızın sonuçlarını teyit edin.

  • AdwCleaner gibi pop-upları ve reklam yazılımlarını hedefleyen bir programı deneyebilirsiniz.
  • Program ek bir kötü amaçlı yazılım bulduysa yeniden başlatın.

8. İşletim sisteminizi, tarayıcınızı ve uygulamalarınızı güncelleyin.

  • Yazılımlarınızdan herhangi birinde bir güncelleme varsa, mutlaka bu güncellemeyi yapın. En tehlikeli kötü amaçlı yazılım biçimlerinden bazıları, güncel olmayan yazılımlardan faydalanıyor. Bu yüzden güncelleme yapmak her zaman sizi korur ve size yeni ek özellikler sunar.

9. Tüm parolalarınızı sıfırlayın.

  • Kötü amaçlı yazılımlar silinmeden önce parolalarınızı ele geçirip siber korsanlara ya da siber dolandırıcılara iletmiş olabilme ihtimali var. Aklınıza gelen her şifreyi değiştirin ve güçlü olduklarından emin olun.

10. Tüm bu adımlardan sonra hala olası bir kötü amaçlı yazılım ile ilgili sorun yaşıyorsanız, sorunuzu iletişim formumuzdan bizlere göndermekten çekinmeyin.

Virüs Bulaşmış Bilgisayarı Temizlemek İçin 10 Basit Adım! – İlgili: Bilgisayar ve Telefonuma Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarım?

İçeriklerimizi Telegram kanalımızdan, Twitter hesabımızdan veya Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın.

İlgili: Vishing Nedir? Kendinizi Bu Saldırıdan Nasıl Koruyacağınızı Anlattık?

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ethereum deFi

Ethereum Ağındaki 5 Popüler DeFi Projesi!

reklam virüsleri nasıl kaldırılır - virüs nasıl kaldırılır - bilgisayarıma virüs bulaştı nasıl temizlerim

Reklam Virüsleri Nasıl Kaldırılır? Reklam Virüsleri Nedir?