Ethereum ağındaki 5 popüler deFi projesi!
Bu içeriğimizde: Ethereum ağı üzerinde geliştirilen 5 popüler deFi (merkeziyetsiz finans) projesine yer verdik. İşte Ethereum ağındaki 5 popüler deFi projesi!
1) Maker (MKR)
Maker, Ethereum ağı tarafından desteklenen ve akıllı sözleşmelerle çalışan merkeziyetsiz finans projesidir. DAO yani Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonu odaklı geliştirilen Maker projesi, ABD dolarına endeksli bir sabit coin olan DAI isimli kripto varlığın üretilmesini sağlar. 2017 yılında piyasada yerini alan ve geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşan MakerDAO; merkeziyetsiz özerk bir yönetim sistemine sahip en eski projelerden biri olarak varlığını sürdürmektedir. MakerDAO, kullanıcıların itibari paralar yerine kripto varlıklarını teminat olarak gösterip borç alabileceği ve borç vererek ek kazanç sağlayabileceği bir sistem vadeder. Ayrıca projenin kullanıcı topluluğunun katkılarıyla ve akıllı kontratlarla çalışması, merkeziyetsizlik ve güvenlik açısından oldukça önemlidir.
2) Curve Finance (CRV)
Curve Finance, Ethereum desteğiyle geliştirilen ve çeşitli tokenlerin takas edilmesini sağlarken öte yandan sabitcoinlere yer veren merkeziyetsiz finans platformdur. CRV ise bu projeye ait tokendir. Curve Finance; merkeziyetsiz oluşuyla, kullanıcıların deFi varlıkları üzerinden yapacakları işlemleri kolaylaştırmasıyla, birçok işlem çiftini barındırmasıyla, dağıttığı ödülleri ve sunduğu likidite havuzları nedeniyle önemli deFi projelerinden biridir.
3) AAVE
Aave, Ethereum ağı üzerine inşa edilen bir deFi (merkeziyetsiz finans) projesidir. Önceden “LEND” ismini taşıyan AAVE de bu projenin tokenidir. Aave projesi, kullanıcıların kripto para birimleriyle borç almalarına ve borç verebilmelerine imkân tanır. Kripto para borcu almak isteyen kullanıcılar, kendi varlıklarını teminat göstererek likidite havuzundan borç alabilirler. Ancak bunun için faiz öderler. Kripto paralarını borç vermek isteyenler kullanıcılar da sürecin sonunda kripto paralarını faiziyle beraber alırlar.
4) Balancer (BAL)
Balancer, Ethereum tabanlı olan ve otomatik piyasa yapıcılığı ile likidite havuzu özelliğine sahip bir DeFi projesidir. Bu proje sayesinde kullanıcılar, cüzdanlarında yer alan kripto para birimine göre likidite havuzuna katılabilirler. Kullanıcılar, likidite havuzlarına istedikleri oranda kripto para birimini likidite olarak sağlayabilirler. Ayrıca aynı anda birkaç token çeşidi ile likidite havuzuna katılma hakkına sahiplerdir. Otomatik piyasa yapıcı (AMM) olarak Balancer platformu, kendi kendini yenileme özelliğine sahiptir.
5) Compound (COMP)
Ethereum ağı desteğiyle geliştirilen bir başka DeFi projesi de Compound protokolüdür. Bu platformda borç almak isteyen kullanıcılar ile borç vermek isteyen kullanıcılar bir araya gelmektedir. İsteyen bütün kullanıcılar, Compound platformuna kripto paralarını kilitleyebilir. Bu sayede kilitli varlıkları üzerinden faiz kazanabilir.
İlgili:
- DPoS nedir? Hangi DeFi Projeleri DPoS Sistemini Kullanır?
- Rollup Nedir? Ethereum Layer 2 Rollup Çözümleri Nelerdir?
- Ethereum Virtual Machine Nedir? EVM Neden Önemlidir?
Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.