Bilgisayar ve Telefonuma Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarım?
Virüs bulaştığını nasıl anlarım? Sorusu son zamanlarda bizlere en sık sorulan sorulardan bir tanesi. Bizler de bu soruya hızlı bir şekilde cevap bulmak istedik ve bu soruyla alakalı 7 alt başlığı bu içeriğimizde derlemeye çalıştık.
Bir bilgisayar korsanı sadece sosyal medya platformlarınızla ilgilenmez. Hatta birçoğu bu platformlarınıza dönüp bakmazlar bile. Onlar daha çok banka hesaplarınızla ya da kullandığınız cihazlarla ilgileniyorlar. Bir bilgisayar korsanı size kullandığınız bir mobil aplikasyon üzerinden kolayca saldırabilir. Bu siber saldırı, şu an günümüzde en çok gerçekleşen saldırılardan bir tanesi. Bu yüzden akıllı telefonlarınıza mobil uygulamalar indirirken mutlaka o uygulamanın detaylarına, üreticisine, boyutuna, yorumlarına ve aldığı puana göz atın. Böylelikle hedef uygulamanın zararlı mı yoksa zararsız mı olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.
Ne tür bir cihaz kullanıyor olursanız olun, yeterince cesaret ve bilgi birikimine sahip bir bilgisayar korsanı size saldırmak için kesinlikle bir boşluk arayacaktır. Bu konularda en iyi savunma kesinlikle ne ile karşılaşacağınızı bilmek. İşte sisteminizin saldırıya uğrayıp uğramadığını ve bunu düzeltmek veya önlemek için neler yapabileceğinizi bilmenin bazı basit yolları:
Cihazlarıma Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarım?
1. Telefonum-Bilgisayarım Hem Çok Yavaş Hem De Çabuk Isınıyor!
Kötü amaçlı yazılımlar sistem kaynağını oldukça fazla tüketmeye meyillilerdir. Sonuçta sisteminizin bir parçası değil ve sizden gizli çalışıyor. Cihazınızın kullanımı oldukça yavaşlayabilir ve bunu fark ettiğinizde bazı şeyler için geç kalınmış olabilir. Cihazınız çabuk ısınıyorsa (Yaz aylarında ısınma olasılığı her zaman yüksek, bunu gözardı etmeyin.) bu telefonunuza zarar verebilir. Bir cihaz çok ısındığında, dahili bileşenler eriyebilir veya hasar görebilir.
Cihazlarınızı kötü amaçlı yazılımlardan korumak ve bu yazılımları belirlemek için bazı araçlar mevcut. Bunlardan birkaç tanesini aşağıda yazacağım.
- Görev yöneticisini kullanın.
- Activity Monitor’ü kullanın.
- Antivirüs kullanın.
- Çerezlerinizi her zaman temizleyin.
- Ara ara fabrika ayarlarına dönmeyi unutmayın. (Mobil cihazlarda)
İlginizi Çekebilir:
- Siber Güvenlik 101: Çevrimiçi Ortamda Nasıl Güvende Kalınır?
- VPNler ile İlgili Yaşanan 5 Sorun ve Bu Sorunların Çözümleri!
- Sosyal Medya Yönetimi İçin Uygulama Önerileri ve Taktikler!
2. Veri Kullanımım Garip Bir Şekilde Arttı!
Reklam yazılımı bulaşmış gadget’lar, siber suçluların kar elde etmesi için genellikle arka planda istenmeyen tıklamalar gerçekleştirebilir. Bu tür sinsi taktikler bant genişliğini kullanıyorlar.
Birçok kullanıcı artık mobil cihazlarından aylık olarak bant genişliği tüketimini kontrol etmek için farklı araçlar kullanıyor. Tabi ki bazı son çıkan cihazlarda bunu yerleşik uygulamalarla yapıyorlar.
Eğer geçen aylara göre fazla veri kullanımınız varsa (özel bir değişiklik yapmadıysanız veya farklı işler) bu cihazınıza zararlı yazılım bulaştığını gösterebilir. Bu yüzden cihazınızda bir tarama yapmanız gerekebilir. Tabi ki taramalarınızı ara ara yapmak yerine sık sık yapmanız her zaman daha güvende hissettirecektir.
3. Videolar arabelleğe almayı reddediyor!
Bir video izlerken aniden donuyorsa ve cihazınız “yüklüyor” ibaresi ile sizi karşı karşıya bırakıyorsa bu arabelleğe almadır. Ne yazık ki can sıkıcı olmasına rağmen bu tamamen normal. Özellikle çok sayıda video oynatıyorsanız veya Wi-Fi bağlantınız zayıfsa bu durumla karşılaşmanız oldukça mümkün.
Kötü amaçlı yazılım, DNS korsanlığı adı verilen bir işlem aracılığıyla internet trafiğinizi de yavaşlatabilir. Bu olduğunda, bilgisayar korsanları internet trafiğinizi güvenli sunucular yerine güvenli olmayan sunuculara yönlendirir. Bu sadece internette gezinme deneyiminizi yavaşlatmakla kalmaz, aynı zamanda güvenliğinizi riske atabilir.
DNS ayarlarınızın ele geçirilip geçirilmediğini anlamanın en iyi yolu, girdiğiniz sayfaların adreslerden farklı olup olmadığı. Bunu bu kadar basit bir şekilde anlayabilirsiniz. Kısacası biraz dikkatli olmak gerekiyor. Phishing saldırılarından nasıl korunmak için dikkatli olmamız gerekiyorsa bu da aynen öyle işte.
Yönlendiricinizin DNS ayarlarını kontrol etmek için, CloudFlare veya Quad9 gibi gelişmiş çevrimiçi araçları da kullanabilirsiniz.
4. Programlar ve Uygulamalar Çökmeye Başladı!
Programların sık sık çökmesi, işlerin doğru gitmediğini gösteren ufak bir işarettir. Virüsten koruma yazılımınız ve görev yöneticiniz kilitleniyorsa veya devre dışı bırakılıyorsa, bu tehlikenin iki kat daha güçlü olduğunu gösterir. Bu işaretler, cihazınızın kötü amaçlı bir yazılım tarafından ele geçirildiğini gösteren nadir işaretlerdir.
Cihazınızı güvenli modda başlatın. Gerekli taramaları ve incelemeleri gerçekleştirin. Eğer sorun hala devam ediyorsa recovery seçeneğini aktif edin. Eğer sorun hala devam ediyorsa (hem mobil hem bilgisayarda) fabrika ayarlarına dönmeyi deneyin.
5. Pop-up Reklamlar Görüyorum!
Bu, genellikle girdiğiniz bir web sitesiyle ya da indirdiğiniz herhangi bir uygulamayla alakalı olabilir. Sponsorlu olarak karşınıza çıkan reklamların bir kısmı birden pornografik veya kötü niyetli reklamlara dönüşebilir. Bu yüzden herhangi birisinin yanında rezil olma ihtimaliniz de artar. Reklam engelleyici bir uygulamayı mutlaka edinin. Baştan beri dediğimiz gibi bir antivirüs uygulaması kullanın. Bu antivirüs uygulamasının ve reklam engelleyicinin özelliklerine mutlaka dikkat edin. Eğer cihazınızın bu uygulamaları kaldıramayacağını düşünüyorsanız alternatif ürünlere göz atmayı unutmayın.
6. Cihaz Aniden Yeniden Başlıyor!
Otomatik yeniden başlama durumu bazı zamanlar normal gibi görünebilir. Yazılım güncellemeleri veya yeni uygulama yüklemeleri kısmi olarak bilgisayarınızı, tabletinizi veya telefonunuzu baştan başlatmanızı isteyebilir. Tabi ki cihazınız bunu bir bildirim ile size bildirir.
Ancak aniden gerçekleşen yeniden başlatmalar farklı bir hikaye. Bilgisayarınız görünürde herhangi bir neden olmadan aniden yeniden başlatılıyorsa her ihtimale karşı cihazınızda bir tarama yapmanız gerekebilir. Windows kullanıcıları herhangi bir antivirüsü kullanmak istemiyorlarsa mutlaka Microsoft Windows Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı adlı ücretsiz bir kötü amaçlı yazılım algılama ve ayıklama programı ile tarama ve temizleme işleme yapmalılar.
Unutmayın: Bunlar tek başına birer zarar demek değil. Ayrıca bu tür nedenler kesinlikle çoğaltılabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi kesinlikle bir antivirüs uygulaması edinmeniz. Ayrıca kullanacağınız reklam engelleyici ve parola yöneticisi gibi uygulamaları da araştırmadan kullanmamanızı öneririz.