Gizliliğiniz İçin En İyi Tarayıcı Hangisi? Tarayıcıları Sizin İçin Sıraladık!
Bu içeriğimizde gizliliğiniz için en iyi tarayıcı seçeneklerini ele aldık. Eğer içeriğimizde bahsettiğimiz gizliliğiniz için en iyi tarayıcı sıralamasında sizlerin kullandığı tarayıcı yoksa sizler de bunu hemen aşağıdan yorum olarak ekleyebilirsiniz.
Birçok web tarayıcısı, kullanıcılarına yerel sonuçları sunabilmek için IP adresiniz aracılığıyla coğrafi konumunuza erişebilir. Ayrıca bazı tarayıcılar cihazınızın yerleşik kamerasını ve mikrofonunu da kullanıyor olabilir. Bunlar, tamamen sizlerin vereceği izinlerle alakalı bir durum. Hangi uygulamanın ya da programın ne tür verilerinize eriştiğine hiç dikkat ettiniz mi? Peki dikkat ettiyseniz bu verileri kısıtladınız mı?
Çoğu web tarayıcısı, yerel arama sonuçlarını sunmak için coğrafi konumunuza IP adresiniz aracılığıyla erişir. Tarayıcınızın, cihazınızın yerleşik kamerasını ve mikrofonunu kullanma izni de olabilir. Kesinlikle uygun, ancak büyük bir güvenlik riski.
- Opera Kullanan Dostlarımıza: En İyi 6 Opera Eklentisi!
- En Kullanışlı Chrome Eklentileri: Chrome Eklentilerini Derledik!
Tarayıcılar, sizin web’e erişmenizi sağlarken siber suçlulara da belli kapıların açılmasını sağlayan yazılımlardır. Daha gizlilik odaklı bir tarayıcı kullanmak isterseniz şimdi gizlilik için en iyi tarayıcılar listemize göz atın. Eğer gizlilik temelli bir tarayıcı kullanıyor ve bu listede göremiyorsanız hemen aşağıdan yorum olarak bunu eklemeyi unutmayın.
Gizlilik için en iyi tarayıcı: Brave
İnternette sizi takip eden izleyicilerden, reklamlardan ve verilere aç kod parçalarından bıktıysanız, Brave tam size göre bir tarayıcı. Brave’in sunucuları tarama verilerinizi görmez veya saklamaz, bu nedenle siz silene kadar gizli kalır. Bu, bilgilerinizin asla paketlenip reklamverenlere satılmadığı anlamına geliyor.
Tarayıcının varsayılan ayarları, bilgisayarınıza zarar verebilecek kötü amaçlı yazılım, kimlik avı, kötü amaçlı reklamlar ve eklentiler gibi zararlı önemsizleri kolayca ve hızlıca engelleyebiliyor.
Reklam ve izleyiciler varsayılan olarak engellenirken Brave ile ilgili daha detaylı incelemeye Brave İncelemesi: Brave Güvenli Mi? Brave Hakkında Her Şey! başlıklı içeriğimizden erişebilirsiniz. Brave, genel olarak Chrome’dan üç kat daha hızlı olduğunu ve büyük siteleri rakiplerinden altı kata kadar daha hızlı yüklediğini söylüyor. Eğer kullanıcısıysanız ne kadar hızlı olduğunu sizler de yorumlayabilirsiniz. Ekip olarak bazı dönemler kullanırken kasmalar yaşadığımızı da bildirmek istiyorum. Fakat kullanımı oldukça kolay ve güzel.
Brave’i kullanmak tamamen ücretsiz. Ancak Brave Rewards adındaki özelliği açabilirsiniz. Etkinleştirildiğinde, gördüğünüz içeriği desteklemek için “gizliliğe saygılı” reklamlar görürsünüz. Bu reklamlar sayesinde hem ödül kazanabilir (BAT) hem de içerikleri destekleyebilirsiniz. Fakat şunu da söylemeliyim; arama geçmişiniz her zaman gizli kalır.
Özelleştirilebilir gizlilik için en iyi tarayıcı: Firefox
Mozilla‘nın Firefox’u kendisini “sizi satmayan” hızlı bir tarayıcı olarak adlandırıyor. Aslında Firefox için çok az veri toplayan ve indirmek için e-posta adresinizi vermenize bile gerek olmayan tarayıcılardan diyebiliriz.
Varsayılan ayarları aslında oldukça kullanıcıyı düşünen ayarlar. Bu yüzden pek fazla değişiklik yapmanıza gerek yok. Özelleştirme özellikleri Firefox’u öne çıkartan özellikler diyebiliriz. Eğer Firefox ile ilgili daha detaylı bir başlığa ihtiyacınız varsa sizi Mozilla Firefox Güvenli Mi? Neden Firefox Kullanmalıyız? başlıklı içeriğimize yönlendirmek isteriz. Mozilla Firefox içerisinde birçok ekstra özellik de bulunuyor. Bunların başında tabii ki parola yöneticisi, ihlal edilmiş web sitelerinin uyarıları, özel tarama modu ve otomatik güvenli form doldurma gibi özellikler var. Firefox, Windows, Mac, Linux ve bütün akıllı telefonlarla uyumlu.
İlgili: Çerezleri Kabul Etmeli Miyim? Hayır Demek İçin 3 Neden
Maksimum gizlilik için en iyi tarayıcı: Tor
İnternette gizlilik ve güvenlik odaklı yaşıyorsanız, muhtemelen zaten bir VPN kullanıyorsunuzdur. Fakat bu yetmiyor ve daha fazla anonimlik mi istiyorsunuz? O zaman yüzünüzü Tor’a dönün. Tor’un açılımı “The Onion Router” olarak biliniyor. Tor ile ilgili de tabii ki bir içeriğimiz mevcut. Hatta web sitemizde Tor ile ilgili farklı başlıklara da erişebilirsiniz. Bunun için arama bölümüne ‘Tor’ yazmanız yeterli. Bu tarayıcı ile ilgili detaylara sahip olmak istiyorsanız size iki içeriğimizi önermek istiyoruz.
- Tor Nedir? Tor Nasıl Finanse Ediliyor? Nasıl Çalışıyor? Sorunları Neler?
- Tor Browser Hakkında Kısa Bilgiler
Tor, yazılım olarak tamamen yasal. En azından şimdi bu içeriğimizi hazırlarken durum böyle. Fakat internet kullanıcıları Tor’u deep web veya dark web gibi yasadışı faaliyetlerin gerçekleştiği alanlara girmek için de kullanıyorlar. Bu yüzden bazı hükümetler Tor’u yasaklamaya çalışıyor. Tor, gizlilik ve güvenlik odaklı fakat yavaş bir tarayıcı. Arayüzü ve kullanımı her ne kadar kolay da olsa ne yazık ki gizlilik/güvenlik tabanlı olduğu için yavaş.
Mac’te gizlilik için en iyi tarayıcı: Safari
Birçok kişi kolaylık sağlamak için bilgisayarlarıyla birlikte gelen tarayıcıyı kullanıyor. Bir Mac’iniz varsa, bu iyi bir şey. Safari, en çok kullandığınız sitelerin izlenme endişesi olmadan keyfini çıkarmanızı sağlayan siteler arası izlemeyi engelleme özelliğine sahip.
Safari, varsayılan arama tarayıcısı olarak Google’ı kullanıyor olsa da bunu değiştirmeniz mümkün. Madem gizlilik odaklı tarayıcılardan konuşuyoruz, tarayıcıların yanında bir de kaliteli arama motorundan bahsedelim: DuckDuckGo Nedir? DuckDuckGo Özellikleri! Sizce Güvenli Mi? Safari üzerinden kullanacağınız DuckDuckGo, sizi gizlilik temelli bir arama motoruna sahip olmanızı sağlar.
Safari, kullanıcılarını kimlik avı saldırılarına karşı korurken aynı zamanda kötü amaçlı yazılımlara ve pop-up reklamlara karşı da korur.