in

Sosyal Medya Kullanırken Bu Hatalara Düşmeyin! Güvenli Sosyal Medya!

ycsm march socialdiff
ycsm march socialdiff

Güvenli sosyal medya dediğimizde tam olarak ne anlıyoruz?

En sevdiğiniz sosyal medya profiliniz ne kadar ayrıntılı? Muhtemelen kendinizin ve çocuklarınızın ya da arkadaşlarınızın yıllar öncesine ait fotoğrafları vardır. Peki ya “beğendiğiniz” tüm ürünler ve şirketler? Cevabınız ne olursa olsun, muhtemelen sosyal medya şirketleri ve reklamverenleri ile olması gerekenden fazlasını paylaşmışsınızdır.

Bu reklamverenler sürekli olarak mallarını satmanın yeni yollarını arıyorlar ve Facebook gibi platformlar tarafından satılan veriler, onlara kim olduğunuz ve ne satın alacağınız konusunda daha net bir fikir vermeye yardımcı oluyor. 

Aşırı paylaşım yalnızca sizi internette takip eden sinir bozucu reklamları beslemekle kalmaz. Korsanlar, takipçiler ve troller size karşı yayınladığınız içeriği, gizli tutmak için adımlar atmazsanız kolayca kullanabilir. Bu gizlilik hatalarını yapıp yapmadığınızı kontrol edin.

1. Gizlilik ve güvenlik temellerini atlıyorsunuz:

Herhangi bir web sitesinin en temel güvenlik özelliği bir paroladır.

Bazı parolaların hatırlanması o kadar kolaydır ki bilgisayar korsanları da onları tahmin edebilirler. Veya aynı parolayı birden çok web sitesinde (kötü) kullanma alışkanlığınız olabilir. Bunu yapıyorsanız, hemen şimdi durun ve paylaşılan parolalarınızı hemen değiştirmek için kendinize kısa bir zaman ayırın. Ertelenmemesi gereken bir konu olduğunu unutmamanız gerekli.

Bu neden bu kadar tehlikeli? Kullanıcı adınız ve parolanız bir sitede ele geçirilirse, diğer sitelerde aynı kombinasyonu deneyeceklerine bahse girebiliriz. Bu arada; kesinlikle kazanacağımızdan şüphemiz yok.

Kendinizi korumak için daha güçlü parolalara ve bunlardan birkaçına ihtiyacınız var! İdeal olarak, kullandığınız her platform için benzersiz bir parola seçin.

Daha güçlü bir parola oluşturmak için, size anlamlı gelecek şekilde karmaşık bir sayı, harf ve büyük harf kombinasyonu kullanın. 

Ve kullandığınız platformlar iki faktörlü kimlik doğrulama sunuyorsa, etkinleştirin. Bu güvenlik özelliği, her oturum açmaya çalıştığınızda size kilit açma kodu içeren bir uyarı gönderir; bu, bilgisayar korsanlarının akıllı telefonunuza fiziksel erişim olmadan hesaplarınızı kıramayacağı anlamına gelir. İki faktörlü kimlik doğrulamayı aktif edecekseniz yedek kodları saklamayı unutmayın. Yedek kodlarınız olmadan profilinize erişmeniz (telefonunuzu kaybederseniz) mümkün değil.

2. Her şeyi “Herkese Açık” olarak ayarladınız:

Çoğu sosyal medya profili varsayılan olarak herkese açıktır – ancak hesabınız gerçekten bu şekilde kalmamalı. Hesabınızı herkese açık bırakırsanız, sizi arayan herkes fotoğraflarınız, ilgi alanlarınız ve konumunuz dahil olmak üzere gönderdiğiniz her şeyi görebilir.

Profilinizin Facebook‘taki diğerlerine nasıl göründüğünü görmek için sağ üstteki profil resminize tıklayın ve adınızın altındaki göz simgesine tıklayın. Buradan, profilinizin genel halka veya belirli Facebook kullanıcılarına nasıl göründüğünü görmeyi seçebilirsiniz. Kaydırın ve paylaşmak istemediğiniz görünür bir şey olup olmadığına bakın.

Facebook, profilinizin farklı yönlerini kontrol etmenizi sağlar. Şunları kontrol ettiğinizden emin olun:

  • Ayarlar’ı açın ve Gizlilik‘i seçin.
  • Aşağı kaydırarak kimler görebilir? ve Düzenle’ye dokunun.Burada belirli kitle ayarlarını düzenleyebilirsiniz.
  • Önceki içeriğinize kimlerin erişebileceğini seçmek için Geçmiş Gönderileri Sınırla seçeneğine gidin.
  • Arkadaş listenizi kimler görebilir” Seçeneğine gidin. ve Düzenle’ye dokunun veya tıklayın. Arkadaşlarım veya Yalnızca ben’i seçin.
  • Aşağı kaydırarak profilinize bağlantı dışında Facebook’un arama motorlarına istiyor musunuz? ve Düzenle’ye dokunun veya tıklayın. Arama motorlarının profilinize erişmesine izin veren onay kutusunu temizleyin.

Instagram veya Twitter kullanıyorsanız, profilinizi özel olarak ayarlamak çok daha basit.

Instagram’da:

  1. Profilinize gidin, ardından köşedeki üç çizgi simgesine dokunun.
  2. Ayarlar‘a tıklayın.
  3. Gizlilik’e, ardından  Hesap Gizliliği’ne dokunun.
  4. Hesabınızı özel  olarak ayarlamak için Özel Hesap’ın yanındaki özel sekmesine dokunun.

Twitter’dan:

  1. Ayarlar’ı açın.
  2. Tweet gizliliği altında, Tweetlerimi Koru’nun yanındaki kutuyu işaretleyin.
  3. Sayfanın alt kısmına yakın bir yerde bulunan Kaydet’e dokunun. Değişikliği onaylamak için parolanızı girin.

3. Etiketlenmiş fotoğraflarınızı kontrol etmiyorsunuz:

Hangi fotoğrafları gönderdiğini biliyorsun, ama arkadaşlarının ve ailenin gönderdiği tüm fotoğrafları gördün mü? Bu, sizi bir fotoğrafta “etiketlediklerinde” ve profillerine yüklediklerinde olur.

Bu fotoğrafın yayınlanmasını istememiş olabilirsiniz, ancak sizi etiketledikleri gerçeği, onunla sonsuza dek ilişkili olduğunuz anlamına gelir. Ama bununla ilgili bir şeyler yapabilirsiniz.

Facebook’ta aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Sağ üst köşedeki aşağı oku tıklayın.
  2. Ayarlar ve Gizlilik ardından Etkinlik Günlüğü’ne gidin.
  3. Etkinlik günlüğünüzün sol üst kısmında Filtrele’ye dokunun.
  4. Fotoğraflar ve Videolar‘ı seçin.
  5. Buradan Gizlilik ayarlarınızı kontrol edin.

Instagram’da başkalarının fotoğraflarına koyduğu etiketlerinizi kaldırabilirsiniz. Bunu yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Etiketi kaldırmak istediğiniz fotoğraf veya videoya dokunun.
  2. Kullanıcı adınızı arayın ve üzerine dokunun.
  3. Beni Gönderiden Çıkar’a dokunun.
  4. Kaldır’ı seçin. (iPhone).

4. Verilerinizi başkasına veriyorsunuz:

İnternete koyduğunuz her şeyin halka açık olabileceğini varsayın. Bu, bu bazı bilgileri fazla paylaşmamaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Aynı şey Facebook Messenger, WeChat ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları için de geçerli. Konuştuğunuz bir hesabın güvenliği ihlal edilirse, bir bilgisayar korsanı veya siber suçlu, gönderdiğiniz bilgileri hesabınızı çalmak veya daha kötüsü için kolayca kullanabilir. Mesajlaşma uygulamalarına asla temel iletişim araçlarından başka bir şey olarak bakmayın.

Uygulamalarda kişisel verileri paylaşmak için şu temel kuralları izleyin:

  • Paylaştığınız tüm verilere herkese açıkmış gibi davranın. Herkesin görebileceğini varsayın.
  • Kişisel bilgileri veya finansal bilgileri asla sohbet veya mesajlaşma uygulamaları üzerinden açıklamayın.
  • Uygulamalara, oyunlara veya testlere kaydolmak için gerçek telefon numaranızı veya e-posta adresinizi kullanmayın.
  • Bir fotoğraf yüklerken veya paylaşırken konumunuzu vermeniz istenirse hayır deyin.

5. Herkese açık Wi-Fi üzerinden oturum açıyorsunuz:

Herkese açık Wi-Fi’yi her kullandığınızda, güvenliği pencereden dışarı atarsınız. Çoğu zaman, halka açık ağlar gelişmiş güvenlik ve şifrelemeden yoksundur ve bunlara herkes bağlanabileceğinden, bilgisayar korsanlarının kötü amaçlı yazılımları uzaktan yaymak için bu ağları ele geçirmesi çok kolaydır.

Dışarıdayken halka açık Wi-Fi’ye güvenmek yerine, telefonunuzun ortak erişim noktasını veya internet paylaşımını kullanmayı düşünün. Bu, bilgisayarınızı telefonunuza bağlamak ve hücresel bağlantısını kesmek anlamına gelir.

6. Ayarlarınızı yeterince sık kontrol etmiyorsunuz

Facebook kullanıcısıysanız, platformun rüzgar gibi değiştiğini zaten biliyorsunuzdur. Ayarlar ve gizlilik menüleri bir gecede görünür ve kaybolur, bu da ayarlarınızı düzenli olarak değiştirmeyi daha da önemli hale getirir.

Maksimum güvenlik için, gizlilik ayarlarınızı üç ayda bir kontrol etmenizi öneririz. Bu, neleri paylaşmakta rahat olduğunuza ve ayrıca neleri arkadaşlarınızdan ve takipçilerinizden gizli tutmayı tercih ettiğinize karar vermeniz için size bolca zaman verir.

Güvenli sosyal medya için kesinlikle bu öneriler arttırılabilir ya da bu hatalar çoğaltılabilir. Ayrıca güvenli sosyal medya derken kullandığımız platformlara da dikkat etmemiz gerekiyor.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Vitalik Buterin kimdir - vitalik buterin - vitalik buterin hakkında - ethereum'un kurucusu vitalik buterin

Vitalik Buterin Kimdir? Vitalik Buterin Hakkında 12 Detay!

mail güvenliği - email güvenliği - siber güvenlik - lorentlabs - haberler - uygulama güvenliği - gmail güvenliği - kripto para - vpn

E-posta Güvenliği: Gelen Kutunuzu Güvende Tutma Rehberi!