in

Uzaktan Eğitim Verecek Olan Öğretmenlere Siber Tavsiyeler!

651218 636443588675698459 16x9 1
651218 636443588675698459 16x9 1

Uzaktan Eğitim Verecek Olan Öğretmenlere Siber Tavsiyeler!

Uzaktan eğitim verecek olan üniversiteler ve dersaneler derken öğretmenleri zorlu bir süreç bekliyor. Siber tavsiyelerimiz ile yanlarındayız. Uzaktan eğitimi kolaylaştırmak ve siber güvenliği minimum düzeyde nasıl sağlayacaklarını bu içerikte ele aldık. Sizler de farklı tavsiyelerde bulunmak isterseniz hemen aşağıdan yorum yapabilir ve öğretmenlerimize katkıda bulunabilirsiniz.

Covid-19 pandemi süreci ne yazık ki hala devam ediyor ve birçok ülkede eğitimlerin nasıl olacağıyla alakalı hala kesin bir sonuç yok. Okulları açan bazı ülkeler geri kapatma kararı aldılar. Türkiye’de ise uzaktan eğitim verecek olan üniversiteler ve dersaneler olduğunu biliyoruz. Peki öğretmenler siber güvenliklerini nasıl sağlayacaklar? Böyle bir hazırlıkları yoksa kesinlikle bu içerik bir hazırlık başlangıcı olabilir.

1. Programları Tanıyın:

Uzaktan eğitim için kullanmak zorunda olduğunuz ya da kullanacağınız video konferans uygulamaları hakkında bilgi sahibi misiniz? Bu programları yakından tanıyın. Web sitemizin inceleme kategorisinde elimizden geldiğinde video konferans uygulamalarını incelemeye ve karşılaştırma kategorisinde de karşılaştırmaya çalışacağız. Bir programı tanımak için ne gibi hizmetler sunduğuna ve geçmişine bakmayı lütfen unutmayın.

Dikkatinizi Çekebilir:

2. Programları Sınırlandırın:

”Uzaktan eğitim verilecek.” kararı çıktığında bir kargaşa söz konusu oldu. Tabi bu süreçte Zoom’un uğradığı siber saldıralarda bu kargaşaya tuz biber oldu. Uzaktan eğitim verirken kullandığınız program sayısını maksimum 2 tane ile sınırlandırın. Bu programlar hem size hem de öğrencilerinize zarar getirmeyen, faydalı programlar olmalı. Ayrıca arayüzü ve kullanım kolaylığına da dikkat etmek zorundasınız. Öğrencilerin veya öğrenci ailelerin bu programları hızlıca keşfetmesini sağlamalı ve kullandığınız program hakkında kısaca bilgiler sunmalısınız. Bu şekilde herhangi bir öğrenci siber saldırıya maruz kalmaz.

3. Özel Parolalar Seçin:

Bir siber korsan ya da siber saldırgan kesinlikle sizin kullanıcı adınızı ya da parolanızı deneme yanılma yöntemiyle bulmaya çalışmıştır. Ya da yerinde duramayan bazı öğrenciler bunu yapmış olabilir. Tamamen şaka amaçlı da olsa bu tür bir şeyle karşılaşmanız mümkün. Ders saatinde öğrencilere farklı videolar izletilmesini istemezsiniz sanırım. Bu yüzden video konferans platformuna üye olurken parolanız diğer platformların parolalarından kesinlikle farklı olmalı. Parolalarınızı bir kağıda yazmak yerine de parola yöneticisi kullanmanızı tavsiye ederiz.

Görsel: Youtube

4. Alternatif Programımınızı Duyurun:

X bir video konferans uygulamasını kullanırken bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Basit bir şekilde düşünecek olursak bu problemler arasında uygulama sorun çıkartabilir veya kurum ağında sorun olabilir. Bu yüzden alternatif uygulamanız mutlaka bulunsun. Y adlı video konferans uygulaması sizin alternatifiniz ise o uygulamayı mutlaka velilere ve öğrencilere duyurun. Herhangi bir aksaklıkta hızlı bir geçiş hem zamandan kazanç sağlayacak hem de eğitimde problem çıkartmayacaktır.

5. Kimlik Avına Dikkat:

Birçok öğrencinin katıldığı bu tür video konferans uygulamaları pandemiden dolayı birçok siber suçlunun dikkatini kolayca çekebiliyor. Çünkü hedefleri çocuklar. Kimlik avları için aynı phishing saldırısında kullandıkları gibi fake web siteleri kurarlar. Öğrencilerinize ve size kimlik avı e-postaları gönderebilirler. Eğer video konferans uygulamasında ‘bekleme odası’ yoksa herhangi birisi ya da siber korsan online eğitime girerek orada da farklı linkler ya da videolar paylaşabilir. Bu nedenle kimlik avı hakkında bilgi sahibi olun. Öğrencilere ve velilere de bu konuda kısaca bilgiler sağlayın. Kimlik avı sitelerinin genellikle yazım hatalı siteler olduğunu unutmayın.

6. Cihazları koruyun:

Uzaktan eğitim veren üniversiteler, dersaneler, liseler derken öğretmenlerin birçoğu cihaz güvenliğini ne yazık ki sağlayamıyor. Özellikle eğitim vereceğiniz cihazınızı (telefon, bilgisayar, tablet) korumanız gerekli. Eğer bilgisayarınıza bir fidye virüsü bulaşırsa bütün kaynaklarınız ve programlarınız kullanılmaz hale gelir. Ayrıca siber korsanlar fidye virüsünün şifrelediği dosyaların şifrelerini kaldırmak için sizden yüklü miktarda para isteyebilir. Bu tür bir durumla karşılaşırsanız siber suçlar bürosuna haber vermeyi sakın unutmayın ve fidye ödemeyin.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1039605776 0 0 1000 541 1000x541 80 0 0 cbb43d654ceada2a5cc8a1d7fd1fecb3

Bitcoin Dolandırıcılığı: Bu 4 Bitcoin Dolandırıcılığı Türüne Dikkat!

bilira - bilira balancer üzerinden pasif gelir kazanmak artık mümkün - bilira balancer platformunda - bilira kripto para

BiLira ile Balancer Üzerinden Pasif Gelir Kazanmak Artık Mümkün!