Günümüzde bulut depolamalara ve fiziksel hard disklere ulaşmak oldukça kolay olsa da bu durum ülkemiz için geçerli değil. Tüm cihazları dolar kuruna bağlı olarak aldığımızı düşününce ortaya ütopik sayılar çıkıyor. Yeni nesil oyunların da yüzlerce gigabayt olduğunu da varsayarsak hafıza problemleri hepimizin problemi. Bu problemi yaşayan kullanıcılar ise Windows’ta yer açma yolları arıyor. Biz de bu yolları sizler için derledik.
Disk Temizleme
Windows, disk alanınızı kontrol altına almak için varsayılan olarak yüklü gelen bir disk temizleme uygulaması ile gelir. Arama kısmına Disk Temizleme yazarak bu uygulamayı açın. Açılan pencere küçük dosyalardan eski Windows dosyalarına kadar tüm dosyaları gösterir. Bu pencereden silmek istediğiniz dosyaları seçin ve işlemi tamamlamak için Tamam’a basın.
Hazırda beklet modunu kapatmak
Hazırda beklet bilgisayarınızı uyku moduna geçirme alternatiflerinden bir tanesidir. Mevcut sistem durumunuzu bir dosyaya yazar ve bilgisayarı tekrar açtığınızda mevcut duruma dönmesine olanak sağlar. Her ne kadar yararlı olsa da en büyük sistem dosyalarını hazırda beklet modu oluşturur. Bu da gigabaytlardan feragat etmeniz anlamına geliyor. Eğer gerçekten boş alana ihtiyacınız varsa bu modu kapatabilirsiniz. Kapatmak için arama çubuğuna cmd yazın ve sağ tıklayarak yönetici olarak çalıştır deyin. Ardından açılan pencereye powercfg /hibernate off yazarak enter tuşuna basın. Ayrıca hazırda beklet modunu tekrar açmak isterseniz aynı işlemi powercfg /hibernate on yazarak uygulayın.
Compact OS aracını kullanın
Compact OS sınırlı depolamaya sahip bilgisayarlar için Microsoft tarafından geliştirilen bir araçtır. Microsoft’un kendi deyimiyle ” işletim sistemi dosyalarını sıkıştırılmış dosya olarak yükler.” Ancak bu yolu kullanmak yer açmanıza olanak sağlasa da performans bakımından kayıp yaşamanıza neden olabilir. Bu yolu tercih etmeden önce dosyalarınızı yedeklemenizi öneriyoruz.
Aracı kullanmak için arama çubuğuna cmd yazın ve sağ tıklayarak yönetici olarak çalıştırın. Daha sonra Windows dosyalarını sıkıştırmak için compact.exe /compactOS:always komutunu yazarak enter tuşuna basın. Bu işlem size bir kaç gigabayt depolama alanı açacaktır. Ancak performanstan memnun kalmazsanız da işlemi geriye almak mümkün. Aynı işlemi tekrarlayarak compact.exe /compactOS:never komutunu yazın. Böylece sıkıştırma işlemini geri almış olursunuz.
Bir klasörü veya sürücüyü sıkıştırın
Eğer sürücüleriniz NTFS olarak biçimlendirilmişse yerleşik olarak gelen sıkıştırma özelliğini kullanmanız mümkün. Ancak bu işlemi uygulamak kullanılan disklerde ve dosyalarda performans kaybına neden olabilir.
Bir klasörü sıkıştırmak için sağ tıklayın ve özellikleri seçin. Ardından Gelişmiş seçeneğine tıklayın. Burada açılan kısımda bulunan ”Disk alanından kazanmak için sıkıştır” seçeneğine tıklayarak işaretleyin. Ardından tamam’a basın ve uygula diyerek yeni ayarı uygulayın. Ayarı eski haline getirmek için aynı işlemi uygulayın ve işareti kaldırdığınızdan emin olun.
Eğer bir sürücüyü sıkıştırmak istiyorsanız Bilgisayarım’a tıklayarak sürücülerin bulunduğu kısmı açın. Burada bulunan sürücülerden sıkıştırmak istediğinize sağ tıklayın ve özelliklerini açın. Açılan pencerenin alt kısmında bulunan ”disk alanından kazanmak için bu sürücüyü sıkıştır ” seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin. Ayrıca tüm ayarları tekrar ederek kutudaki işareti kaldırdığınızda ayarı eski haline getirirsiniz.
Ek uygulamalar kullanmak
Windows her ne kadar hafızanızı kontrol etmek için araçlar sunsa da bu araçların yer yer yetersiz kaldığını söylemek mümkün. Tam kontrolü ele almak için ek uygulamalar kullanmak da bir seçenektir. Yani hangi dosyaların çok fazla yer kapladığını keşfetmek için WinDirStat ve Space Sniffer gibi uygulamalar kullanmanız mümkün. Bu uygulamalar sayesinde hangi dosyaların ne kadar büyük olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca bu uygulamalar belirli konumlarda gizli ve yüksek boyutlu dosyaları bulmanıza da olanak sağlar.
Bu içeriğimizde hepimizin yakındığı bir problem olan hafıza sorununa değindim. Ayrıca bu problemi çözmek için Windows’ta yer açma yolları listesi oluşturdum. Umarım sizler için faydalı olmuştur. Sağlıcakla kalın!