in

Windows 10’u Hızlandırmanın Yolları! 8 Farklı Ayarı Gözden Geçirin!

windows 10'u hızlandırma - windows 10 - windows 10 nasıl hızlandırılır - bilgisayarı hızlandırma
windows 10'u hızlandırma - windows 10 - windows 10 nasıl hızlandırılır - bilgisayarı hızlandırma

Windows 10’u Hızlandırmanın Yolları! 8 Farklı Ayarı Gözden Geçirin!

Bu içeriğimizde Windows 10 kullanıcılarının son zamanlarda yaşadığı hız sorununu ele alıyoruz. Eğer Windows 10 kullanıyorsanız ve bilgisayarınızda belli bir yavaşlama söz konusuysa aşağıdaki listemize göz atın ve ayarları değiştirmeyi deneyin. Windows 10’u hızlandırmanın yolları tabii ki çok fazla. Fakat aşağıdaki konular temelde ilk önce değiştirilmesi gereken ayarlar.

Windows 10’u nasıl hızlandırabilirim? Sorusunu gelin hep birlikte cevaplayalım!

Windows 10’u Hızlandırmanın Yolları:

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu ayarları gözden geçirin ve değiştirin. Ayrıca Windows 10’u hızlandırma yolları tabii ki bu kadar değil. Listemize eklemeler yapabilir, bizlere bilgi verebilirsiniz.

Windows 10’da Özel Efektler

Eğer özel efektleri kullanıyorsanız bir de kullanmamayı deneyin. Bu ayar hakkında bir bilginiz yoksa aşağıdaki adımları izleyin.

  • Başlat menüsünün üstüne gelince sağ tık ile Sistem’e giriş yapın.
  • Gelişmiş Sistem Ayarları’na tıklayın ve ardından Sistem Özellikleri menüsüne giriş yapın.
  • Gelişmiş seçeneğine tıklayarak Ayarlar’a giriş yapın.
  • Buradan Performans Seçenekleri menüsünü görebilirsiniz.
  • Bu menü üzerinden Görsel Efektler > En iyi performans için Ayarla > Özel yolunu izleyin.
  • Kapatmak istediğiniz görsel efektleri seçin ve kapatın.
  • Tamam’a tıklayın. İşte bu kadar!

Her Şey Çok Netse, Değiştirin!

Bilgisayarınızdaki bazı göze çarpan keskinlikler aslında cihazınızı yorabilir. Tabii ki bu ihtimali de gözardı etmememiz gerekiyor. Bu yüzden şu ayarı gözden geçirin:

Ayarlar > Kişiselleştirme > Renkler

Bu karşınıza çıkan ayarlar kısmından Başlangıç, görev çubuğu ve işlem merkezini şeffaf hale getirebilirsiniz. Böylelikle cihazınızın şeffaflık, renk vb. gibi ayarlarını kontrol etmiş olursunuz.

Başlangıç Cihazı Kasar!

Bu, aslında Windows 10’a özel bir şey değil. Bütün cihazlarda böyle. Başlangıç uygulamaları cihazınız açılır açılmaz çalıştığı için bilgisayarınızın yavaş açılmasına ve hatta kasmasına neden olur. MacOS cihazlarda da bu böyle, Windows cihazlarda da. Hiç şaşmaz. Bu yüzden bu ayara mutlaka göz atın.

  • Başlat’a sağ tık ile Görev Yöneticisi’ne giriş yapın.
  • Başlangıç kısmına girin.
  • Bilgisayarınız açılırken anında açılan programların listesine buradan göz atın.
  • Windows ve Microsoft dışında uygulamalar varsa o uygulamaları bu listeden kaldırın.
  • Unutmadan Microsoft Word, Office vb. gibi uygulamaları da kapatmanız hızınıza etki edecektir.

Sorun Varsa Düzeltin!

Bilgisayar kullanan herkes bilir.. Sorunu gidermek ister misiniz? Sorusu tanıdık geldi mi? Eğer bilgisayarınızdaki sorunların ne olduğunu bilmek istiyorsanız Windows ile yerleşik olarak gelen Sorun Giderici’yi kullanın.

Başlat > Denetim Masası > Güvenlik ve Bakım > Sık Karşılaşılan Bilgisayar Sorunlarını Gider yolunu izledikten sonra > Sistem ve Güvenlik > Bakım Görevlerini Çalıştır

Bu yolu izleyerek sorun olup olmadığını kontrol edin ve denetleyin.

Antivirüs Kullanmıyor Musun?

Neden? Antivirüslere gelen güncellemeler güvenlik duvarlarına gelmez. Antivirüsler daha sık güncellenir ve tespit etme hızı ile o virüsü yok etme hızı kesinlikle daha iyidir. Bu yüzden cihazınızın yavaş olmasının nedeni bir kötü amaçlı yazılımla karşı karşıya kalmış olmanız olabilir. Yani güvenlik duvarınız aşılmış olabilir. Bu yüzden bir antivirüs indirin ve kurun. Ardından cihazınızı tarayın. Birçok büyük antivirüs şirketinin programı artık sınırlı da olsa ücretsiz. Bunlara göz atabilirsiniz. Cihazınızı sık sık tarayın. Eğer taramadan sonra cihazınızda bir problem yoksa antivirüsün çok yer kapladığını düşünüyorsanız silin. Daha sonra tekrar yükleyip tarama yapmayı tabii ki unutmayın.

Zaman Aşımını Azaltın!

Cihazınızı açtığınızda işletim sistemi yüklemesi gerçekleşmeden kısa bir sürede önyükleme menüsü görüntülenir. Örneğin cihazınızı Güvenli Mod’da çalıştırmak isterseniz buradan başlatmanız gerekiyor. Bu önyükleme sürecinin zaman aşımı standarttır. Mesela 30 saniye. Bu konuyla bir işiniz olmayacağını düşünüyorsanız bunu 10-15 saniyeye çekin.

Bu işlemi yapmak için aşağıdaki yolu izleyin.

Başlat > Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Başlangıç ve Kurtarma Ayarları

Saat’in yanındaki değeri dilediğiniz gibi azaltın. Örneğin yukarıda da dediğimiz gibi 30 saniyeden 10 saniyeye veya 15 saniyeye düşürün.

İpuçlarını Kapatın!

Windows 10’da bazı ipuçları ile karşılaşmanız mümkün. Bu tür ipuçları uygulamalarını iOS’un bazı güncellemelerinde de görebilirsiniz. İpuçları uygulaması oldukça gereksiz. Bir kez baktıktan sonra hem mobilden hem de Windows işletim sistemine sahip cihazınızdan silebilirsiniz. Bu işlemi yapmak için aşağıdaki yolu izleyin:

Başlat > Ayarlar > Sistem > Bildirimler ve Eylemler

Buradan da Windows’u Kullanırken İpuçları, Püf Noktaları ve Öneriler Alın seçeneğini inaktif duruma getirin.

Disk Temizlemeyi Çalıştırmayı Denediniz Mi?

Sabit sürücünüzde yer açmanın en iyi yollarından birisi bu diğeri de kullanmadığınız uygulamaları cihazınızdan kaldırmak ve silmek. Disk temizleme sayesinde geçici dosyaları, yükleyicileri ve gereksiz dosyaları hızlıca temizleyebilirsiniz. Fakat bir programı kullanmıyorsanız program ekle veya kaldır seçeneğini kullanarak o programı silin.

İlgili: Windows 10 Başlat Menüsündeki Önemsiz Şeylerden Nasıl Kurtulurum?

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

zoom güvenliği - zoom güvenli mi - zoom hakkında - zoom görüşme kaydetme

Zoom Güvenliği ve Gizliliği için 10 Basit İpucu!

houzz-nedir

Houzz Nedir? Nasıl Kullanılır? Evinizi Tasarlayın!