in

GPS Nedir? GPS Nasıl Çalışır?

GPS nedir
GPS nedir

İnsanlık olarak yüzyıllardır yönümüzü bulmak için çeşitli yöntemlere başvuruyoruz. Bunlardan en yaygın olanı ise yıldızları kullanarak yönümüzü tayin etmek. İnsanların dünyadaki konumunun farkına vardığı günden günümüze kadar gökyüzü bizi hiç yanıltmadan yön göstermeye devam ediyor. Yıllar önce kutup yıldızı, ay ve güneş gibi gök cisimleri bize yol gösterirken günümüzde teknolojik gelişmeler ile beraber daha kesin sonuçlara ulaşabiliyoruz. Bunlardan en doğru sonuç vereni ise hiç şüphesiz GPS. Peki GPS nedir? GPS nasıl çalışır? Hiç bu soruların cevaplarını merak ettiniz mi? Bu içeriğimizde GPS’i anlatıyoruz.

GPS nedir?

GPS ( Global Positioning System) en az 24 uydudan oluşan navigasyon ağına verilen isimdir. Her hangi bir ücretlendirme olmadan veya kurulum gerekmeden dünyanın herhangi bir yerinde ve herhangi bir hava koşulunda çalışır. ABD savunma bakanlığının uyduları askeri alanda kullanmak için uzaya yerleştirmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Daha sonraları bu teknolojiyi 1980 yılında sivil halkın da kullanımına açması ile beraber GPS hayatımıza girmiştir.

Gelişen teknoloji ise GPS’i bambaşka bir konuma getirdi desek yanlış olmaz. Teknolojinin gelişmesi ile beraber GPS sistemleri sadece navigasyonda değil ; cep telefonu, akıllı saat, bilgisayar ve tablet gibi tüm elektronik cihazlarda kullanılabilir hale geldi. İlk başta ulaşım alanında çığır açan bir teknoloji olarak karşımıza çıksa da daha sonra Pokemon Go gibi oyunlarda da kullanılarak eğlence sektöründe de çığır açan gelişmelere neden oldu. Ayrıca akıllı saatlerde bulunan koşu hesaplama gibi araçlar ile de sağlık ve spor alanında hayatımıza dahil oldu. Yani ulaşım alanı ile hayatımıza girmiş olsa da pek çok noktada GPS’ten yararlanıyoruz.

GPS nasıl çalışır?

GPS uyduları hassas bir yörüngede yol alırlar. Bu uydular günde iki kere dünyanın etrafını dolaşırlar. Her uydu GPS özelliğine sahip cihazların konumunu çözmesine olanak sağlayan sinyalleri cihazlara gönderirler. GPS alıcıları gelen bu sinyalleri ayrıştırarak konumu bulur. Yani cihazlar alıcı, GPS uydusuna olan mesafe ve sinyalin alıcıya ulaşması için geçen süre üçleminde hesaplama yaparak konumu bulur.

2 boyutlu evrende konumunuzu belirlemek ve hareketlerinizi takip etmek için GPS alıcısının minimum üç uydu sinyali alması gerekir. Bu üç sinyale ulaştığında enlem ve boylamınızı belirler. Ayrıca dördüncü bir uydu sinyali ile yüksekliğinizi de belirler. Dolayısı ile üç boyutlu evrende nokta atışı konumlar bulmanıza olanak sağlar. Ayrıca GPS alıcıları ortalama olarak 8 veya daha fazla uydu sinyalini takip eder. Ancak bu saat, konum ve yüksekliğe bağlı olarak sürekli değişir. Tabii GPS ile ulaşabildiğiniz tek bilgi konum değildir. Şu bilgilere de GPS ile ulaşmanız mümkün :

  • Hız
  • Hedefe olan uzaklık
  • Yoluculuğun süreceği tahmini süre
  • Trafik
  • Gün doğumu ve batımı
  • Nesneleri uydu aracılığı ile izleme

Gibi bilgilere GPS uyduları sayesinde ulaşabilirsiniz.

Ayrıca gelişen teknoloji ile beraber sağlık, spor ve eğlence sektöründe bol bol kullanıldığına şahit oluyoruz. Dolayısı ile GPS hizmetini konum ile sınırlandırmak pek mantığa yatkın bir şey değil. Geliştirilecek uyduların GPS hizmetini daha farklı noktalara çıkaracağı ise su götürmez bir gerçek. Ayrıca Starlink gibi projelerin de GPS hizmetinden bolca kopya çektiğini ve aynı mantığı kullandığını belirtelim. Yani bize yol gösteren GPS sisteminin geleceğe de yol gösterdiğini görüyoruz.

Bu içeriğimizde GPS nedir? Sorusuna yanıt verip nasıl çalıştığı hakkında bilgiler verdik. Umarız faydalı bilgiler elde etmişsinizdir. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ATOM coin

Cosmos Network Nedir? ATOM Coin Nereden Alınır?

bybit - kripto para borsası - kripto para - global borsa - bitdao

Bybit, NFT Pazar Lansmanını Kutlamak için Özel Etkinlik Duyurdu!