in

Server Çeşitleri Nelerdir? Server Çeşitleri Hakkında!

server çeşitleri nelerdir - server nedir - sunucular - vps sunucu
server çeşitleri nelerdir - server nedir - sunucular - vps sunucu

Server çeşitleri nelerdir? Sorusuna bu içeriğimizde cevap arıyoruz.

Web sitelerini barındırma şekillerine göre fiziksel sunucu, sanal sunucu, bulut sunucu gibi türleri var.

Bu nedenle kullanım amaçları hedef server türünü belirlemektedir. Server Türleri ise şunlar: 

  • Fiziksel Sunucu
  • VPS Server (Virtual Private Server) 
  • VDS Server (Virtual Dedicated Server) 
  • Cloud Server (Bulut sunucu)
  • Web Server
  • Mail Server
  • FTP Server

Server türlerini açıklamamız gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü server çeşitleri nelerdir sorusuna yakından göz atmak gerekli.

Fiziksel Sunucu Nedir?

Standart olarak kullanılan sanal sunuculardan farklı olarak donanım paylaşımı yapılmadan, size özel sunucu hizmetleri gerçekleştiren hosting firmalarının kiraladığı sunucu tipidir. Fiziksel sunucular bir server’ın veya donanımın yalnızca belirli kişiye özel olacak şekilde kiralanma işlemini barındırmaktadır.

Diğer sunucularda satın alınan ve bağlanılan server üzerinde pek çok web sitesinin bağlantısı bulunmaktadır. Bu durum da zaman zaman hosting hizmetlerinde bir takım problemlere neden oluyor. Web sitenizin hiç açılmaması veya çok geç sürede açılması gibi farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Web sitesi sahiplerine fiziksel sunucu çözümü öne sürülmektedir. Fiziksel sunucu türünün çok daha fazla avantajı bulunduğunu söylemekte fayda var.

VPS Server (Virtual Private Server) Nedir?

Bu sunucu, cloud server hizmetlerine göre biraz daha eski bir sunucu teknolojisidir. 

Virtual Private Server, bir fiziksel sunucu içerisinde, farklı sanallaştırılma araçları kullanılarak oluşturulmuş sanal sunucular olarak tanımlanır. 

Sunucunun, bir ana sunucu üzerinden aynı RAM ve diskleri kullanarak servis sağlar. VPS serversatın aldığınızda ve projenizin kaynak ihtiyaçları arttığında yeni bir kiralık sunucu servisine geçiş yapmanız gerekmektedir.

VDS Server (Virtual Dedicated Server) Nedir?

VDS Server ( Virtual Dedicated Server) olarak bilinen sanal sunucu teknolojisi, bir sunucu üzerinde birbirinden bağımsız olarak birden fazla işletim sisteminin bulundurulmasıdır. Tek bir fiziksel içinde bulunan sunucular ile fiziksel sunucuda yapılan işlemlerin tamamı yapılabilmektedir.

Bir VDS Sunucuya tahsis edilen Ram ve İşlemci miktarı, aynı fiziksel sunucuda bulunan diğer VPS veya VDS tarafından paylaşımlı olarak kullanılmaz. Bu özellik VDS sunucunun her zaman daha Performanslı olmasını sağlar.

VDS kullanımı, sunucusunu bazı yazılımlarla özelleştirmek isteyenler için teknik bilgi gerektirir.

Paylaşımlı hosting ve VPS gibi hosting çözümlerinden daha yüksek performans sunsa da, bir sunucunun tamamıyla tek kullanıcıya ait olduğu dedicated sunucunun gücüne doğal olarak erişemez.

Dikkat:

Cloud Server (Bulut sunucu) Nedir?

web uygulamaları, yazılım yükleme, yedekleme, proje geliştirme, dosya senkronizasyonu ve paylaşımı gibi amaçlarla kullanılan son zamanların en popüler hosting çözümlerinden biridir.

Bulut sunucu; web sitelerinin; kesintisiz çalışma süresini en üst düzeye çıkarmak için, birden fazla sunucudan oluşan ve bulut olarak adlandırılan bir sunucu kümesinde barındırılması şeklinde tanımlanabilir.

Güçlü altyapı bileşenleriyle bulut sunucular, oldukça verimli barındırma çözümü sunacak şekilde yapılandırılabilir.

Bulut sunucuda depolanan web siteleri hızlı yüklenme sürelerine sahiptirler. Arıza, bakım ya da donanım iyileştirmeleri nedeniyle web siteleri kesintiye uğramaz.

Web Server Nedir?

Web server, web sitesinin dosyalarını barındıran, internete açan sunuculardır.

 biz tarayıcımızı açıp adres çubuğuna lorentlabs.com yazdığımızda, bu siteyi barındıran sunucu bilgisayara istekte bulunuyoruz.Gelen cevapla siteyi tarayıcımızda görüntülüyoruz. Bu örnekte lorentlabs.com sitesini barındıran ve bizim isteğimize cevap veren sunucu(server), biz ise istemci(client, sunuculara istekte bulunan bilgisayarlardır) oluyoruz.

Mail Server Nedir?

Aslında bunu çok basit bir şekilde açıklayabiliriz.

Kurumsal tanıtım, broşür, bilgilendirme ve buna benzer mailler gönderiyor ve gönderdiğiniz günlük mail sayısı çok fazla ise siz de mail server kiralayabilirsiniz.

Mail server gündelik hayatımızda her an kullanmaya ihtiyaç duyduğumuz ve hayatımızı kolaylaştıran teknolojiler arasında yer almaktadır.

Dünya genelinde e-posta kullanımının artmasıyla birlikte spam, güvenlik gibi farklı tehditlere karşı önlem alma durumu zorlayıcı hal almıştır. Sunucu donanımının ötesinde daha önemli hale gelen mail server yazılımlarında filtre kullanımı ve kara liste uygulamaları doğrulama konusunda referans olarak her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. 

E-Posta Transfer Ajanı (MTA) aracılığı ile e-posta alıp gönderir. Hem gelen hem de giden e-posta bu port üzerinden hareket eder. Sadece hareket yönleri farklıdır ve bu işlemi bildiğimiz bir posta ofisine benzetebiliriz.

FTP (File Transfer Protocol) Server Nedir?

FTP Server öncelikli olarak çok istemci sahibi olan işletmelerin, kullanıcıları ve çalışanları arasındaki veri transferini kolaylaştırmak için kullandıkları bir altyapıdır.

ortak bir ağ üzerinden işletmelerin bağlı olan cihazlarının dosya aktarımına olanak veren bir altyapı olarak tanımlanır. FTP sunucuları aracılığıyla internete bağlı olan cihazlar arasında veri ve dosya transferi hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

FTP Sunucusu, işletmeler için esnek dosya transfer seçenekleri sağlayan bir altyapı olarak tanımlanır. Bu doğrultuda birçok kullanım avantajına sahip olan FTP sunucular, özellikle çoklu ortam deneyimini zenginleştirmek isteyen işletmelere hitap eder.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sosyal medya hesaplarınızı koruyun - sosyal medya güvenliği - siber güvenlik - lorentlabs

Sosyal Medya Hesaplarımızı Nasıl Koruruz?

twitter revue para kazanma - twitterdan para kazanma - revue ile para kazanma - revue nedir

Twitter’dan Para Kazanma Hayali Gerçek Oluyor!