in

Sanal Dünyada Güvenlik! Çevrimiçi Ortamda Güvenli Olmanın 7 Yolu!

sanal dünyada güvenlik - çevrimiçi güvenlik - siber güvenlik - çevrimiçi dünyada güvenlik
sanal dünyada güvenlik - çevrimiçi güvenlik - siber güvenlik - çevrimiçi dünyada güvenlik

Her çevrimiçi olduğumuzda bilgilerimiz ve gizliliğimiz aslında büyük bir risk altında. Bilgisayar korsanları e-posta hesabımızı ele geçirmeye, kimlik bilgilerimizi ifşa etmeye, kişisel verilerimizi, ev adresimizi ve diğer özel bilgilerimizi çalmaya çalışıyor. Cihazlarınıza veya web kameralarınıza bile erişmek için farklı farklı yollar deniyorlar. Bu içeriğimizde sanal dünyada güvenlik temelli birkaç öneride bulunacağız. Sanal dünyada güvenlik özelinde derlediğimiz bu içeriğimizdeki 7 farklı yola tabii ki yeni şeyler eklenebilir.

1. Herhangi birinin ödünç almasına izin vermeden önce telefonunuzu şifreleyin.

Bir arkadaşınız ya da ailenizden birisi telefonunuzu ödünç almak isteyebilir. Bir yeri aramak isteyebilir ya da bir uygulamayı incelemek isteyebilir. Bu yüzden cihazınızdaki özel ve kişisel bilgilerinizi şifrelemeniz oldukça önemli bir konu. Eğer telefonunuzu bir başkasına vermek zorundaysanız aslında pek de endişe etmenize gerek yok.

Android Misafir Modu:

Güncel Android cihazların bir kısmının bildirim merkezinde artık Misafir Modu özelliği mevcut. Misafir modu özelliği sadece belli uygulamalara izin verilmesini sağlıyor. Örneğin bu uygulamalar arasında Chrome var. Fakat rehberiniz yok. Çünkü özel bilgilerinizi farklı kişilere saklıyor.

iOS üzerinde de erişebilirlik ayarlarınızı kontrol edin. Burada da belli birkaç özelliğe kavuşabileceğinizi bilmenizi isteriz.

2. Uygulamalarınızdaki izinleri kontrol edin.

İndireceğiniz ya da kullandığınız uygulamaların nelerinize eriştiğini biliyor musunuz? Eğer bilmiyorsanız hemen o uygulamanın hangi verilerinize eriştiğini ya da erişmek istediğini kontrol edin. Bu sayede bir uygulamanın özel bilgilerinize erişip erişmediği hakkında bilgi sahibi olursunuz. Uygulama izinlerini düzenli olarak kontrol etmek aslında oldukça önemli bir konu.

3. Tüm hesaplarınızı koruduğunuzdan emin olun.

Google, Facebook, Microsoft ve Apple gibi çoğu büyük hizmet ve şirket, hesaplarınızda oturum açtığınızda ekstra koruma katmanı sunuyor. Bu koruma katmanının adı tabii ki iki faktörlü kimlik doğrulama. Eğer hesaplarınızda hala iki faktörlü bir kimlik doğrulama özelliği yoksa mutlaka aktif edin. Yedek kodlarınızı saklamayı unutmayın.

4. Dosyaları tüm cihazlarınızdan kalıcı olarak silin.

PC’nizde veya Mac’te bir dosyayı “Çöp Kutusu”na göndererek sildiğinizde, dosyanın sonsuza kadar gittiğini varsaymak sanırım en masum düşüncelerden birisi. Ne yazık ki her şey silinmiyor. Buradaki çöp kutusunu fiziksel çöp kutusu gibi düşünün. Çöpü boşalttığınızda çöpünüz dünyayı terk etmiyor. Bu yüzden gerçek silme işlemlerini gerçekleştirin.

5. Yabancıları Wi-Fi’nizden uzak tutun.

Kimse bilmediği süreçte birçok kişi ücretsiz Wi-Fi ağlarına bağlanmayı çok severler. Eğer Wi-Fi ağınızda herhangi bir parola yoksa mutlaka güçlü bir parola oluşturun. Wi-Fi ayarlarınızı gözden geçirin. Ağınıza yabancıların bağlanmamasını sağlayın.

6. Gelen kutunuzu kimlik avı dolandırıcılığından koruyun.

Kimlik avı e-postaları korkutucu ve can sıkıcı olabiliyor. Bu yüzden gelen maillerin uzantılarını mutlaka kontrol edin. Maillerde neyden bahsedildiğini mutlaka anlayın. Eğer tanıdığınız birisinden bile herhangi bir istek – talep içerikli bir mail geliyorsa mutlaka telefon veya farklı bir platformdan o kişiye ulaşıp o maili teyit edin.

7. Tüm verilerinizi yedekleyin.

Veri yedeğinin önemini herkes bilir. Eğer herhangi bir fidye yazılımıyla bile karşı karşıya kalırsanız yedekler sizi kurtaracaktır. Bu yüzden verilerinizi yedeklemeyi asla unutmayın.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

skype güvenli mi - skype güvenilir mi - skype hakkında - skype özellikleri - görüntülü görüşme uygulamaları

Skype Güvenli Mi? Görüntülü Sohbet Uygulaması Skype İncelemesi!

regtech: sekuritance - muhabbit.com - muhabbit sekuritance - lorentlabs - sekuritance nedir - kripto para - blockchain - aml/kyc

RegTech: Kripto Paralardaki Suçlara Karşı Mücadelede Gönül Rahatlığı!