in

Kimlik Hırsızlığı! Kimlik Hırsızlığını Önlemenin En Basit 3 Yolu!

kimlik hırsızlığı nedir - kimlik avı saldırıları - kimlik avı - kimlik saldırıları - kimlik hırsızlığı
kimlik hırsızlığı nedir - kimlik avı saldırıları - kimlik avı - kimlik saldırıları - kimlik hırsızlığı - phishing - vishing

Kimlik Hırsızlığı! Kimlik Hırsızlığını Önlemenin En Basit 3 Yolu!

Bu içeriğimizde kimlik hırsızlığını önleme konusunu en basit haliyle ele alacağız. Kimlik hırsızlığı, potansiyel olarak hayatınızı mahvedebilecek güçte. Fakat bu potansiyel sorunları şimdi gözardı edecek ve hızlı bir şekilde kimlik hırsızlığını önleme konusunu ele alacağız. Çözümü olan konularda bazı zamanlar sorunları gözardı etmemiz gerekebilir. İşte o çözümü olan konulardan birisi de kimlik hırsızlığı.

Kimlik Hırsızlığını Nasıl Önleyebilirim?

#1: Web Sitelerini Kontrol Edin:

Kredi kartı ve kimlik hırsızlığı kurbanlarının çoğu genellikle internet dolandırıcılığı ve web siteleri ile hedef haline getiriliyor. Bu yüzden ilk maddemizde web sitelerini kontrol edin dedik. Çevrimiçi alışveriş nispeten güvenli olsa da, bir çevrimiçi alışveriş sitesine herhangi bir bilgi vermeden önce her zaman dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Öncelikle hangi siteye ulaştığınızı kontrol edin. Küçük bir harf hatası sizi yanlış bir siteye yönlendirebilir ve bu da kimlik hırsızlığı gibi sorunlara yol açabilir. URL’lerdeki asma kilidin olup olmadığını kontrol edin. Eğer asma kilidi görmüyorsanız (SSL sertifikası yoksa) o siteye kişisel ya da finansal bilgileri girmeyin. Bu konuyu biraz irdelememiz gerekirse artık siber dolandırıcılar da SSL sertifikası kullanıyorlar. Bu yüzden SSL sertifikasını kontrol etmek tek başına bir çözüm değil. Kişisel bilgilerinizin nasıl korunduğunu mutlaka öğrenin. Bunun için alışveriş siteleri dahil bütün sitelerdeki gizlilik politikası ve uyarı politikalarını okuyun.

İlgili:

#2: Kişisel Bilgilerinizi İsteyecekler, Vermeyin – Kimlik Hırsızlığı:

Kiminle konuştuğunuzu bilmiyorsanız, kimliğiniz hakkında bilgiler vermemeniz gerektiğinin farkındasınızdır. Fakat vishing saldırılarını gerçekleştiren kişiler kendilerini öyle bir şekilde tanıtırlar ki hemen inanabiliriz. Bilmediğimiz numaradan arayan bu kişiler sizi panikletebilir ve bir sorun varmış gibi kişisel bilgilerinizi isteyebilir. Arayan kişinin nereden aradığını teyit etmeden o kişiye ya da kişilere bilgi vermeyin.

Sesli aramalara vishing derken bunun internetteki metin haline de phishing deniyor. SMS ya da maillerde de aynı durumlarla karşılaşmanız mümkün. Aman dikkat! Eğer bir siber dolandırıcının elinde kart bilgileriniz varsa o kartı kullanması biraz zor olabilir. Bu yüzden ek kişisel bilgilerinize ihtiyaç duyan dolandırıcının sizi araması ve kandırmaya çalışması mümkün. Kimlik bilgilerinizi, finansal bilgilerinizi, ailenizdeki kişilerin bilgilerini bu kişilerle paylaşmayın.

#3: Bilgilerinizi Güvende Tutun! – Kimlik Hırsızlığı:

Mağazada, alışveriş merkezinde veya arabanızı park ederken kredi kartlarınızı, kimliğinizi ve diğer değerli eşyalarınızı güvende tutun. Cüzdan taşıyorsanız, çanta yerine vücudunuzun yakınında, hissedebileceğiniz bir yerde tutun. Bu, çalmayı zorlaştırır. Bir kart kullandığınızda, PIN numarasını girerken elinizi kapatın.

Bir mağazaya veya evinize gitmek için aracınızı park ettiğinizde, kişisel kimliğinizi ve kredi kartlarınızı unutmamaya çalışın! Ne olursa olsun onları yanınıza alın. Herhangi bir yere bir dakikalık yolculuk bile cüzdanınızın veya çantanızın çalınmasına neden olabilir. Kredi kartlarınızın veya kimliklerinizin fotoğraflarını çekip bu fotoğrafları cihazlarınızda tutmayın.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

windows 11 klavye kısayolları - windows 11 kısayolları - klavye kısayolları - windows 11 yeni özellikleri

Windows 11 Klavye Kısayolları! Onlarca Klavye Kısayolu ve 4 Yeni Özellik!

trello nasıl kullanılır - trello nedir - trello nasıl çalışır - trello kullanımı

Trello Nasıl Kullanılır? Trello Nedir? Kişisel Görev Yönetimi!