in

Siber Saldırı Nasıl Önlenir? Siber Saldırılardan Korunma Yolları!

Siber Saldırı Nasıl Önlenir? - siber saldırı türleri - siber saldırılardan koruma
Siber Saldırı Nasıl Önlenir? - siber saldırı türleri - siber saldırılardan koruma

Siber Saldırı Nasıl Önlenir? Siber Saldırılardan Korunma Yolları!

Bu içeriğimizde siber saldırı nasıl önlenir? Sorusunu sorarken aynı zamanda siber saldırı nedir? Siber tehditlerden nasıl korunulur? Siber saldırı nasıl belirlenir? ve Siber saldırı nasıl belirlenir gibi sorulara değineceğiz. Bu konuları en kısa ve en özet şekliyle anlatmaya çalıştık.

Bu konuya dair bilmemiz gereken temel birkaç şey var. Bunlardan ilki tehditleri belirleme konusu. İkincisi ise mevcut genel rehberler (Örneğin: Siber güvenlik 101) hakkında bilgi sahibi olmak. Üçüncüsü ise siber saldırı türleri hakkında bilgi sahibi olmak diyebiliriz.

Eğer tam şu an siber saldırı nedir diye soruyorsanız sizi Siber Güvenlik Nedir? Siber Güvenlik İpuçları Hakkında Bilgiler! başlıklı içeriğimize yönlendirmek isteriz. Yine web sitemizin arama bölümüne siber güvenlik yazarak farklı içeriklerimize hızlıca erişebilirsiniz.

Siber saldırılar, aslında kişisel bilgileri çaldırmaktan tutun, cihazlara saldırmaya kadar çok geniş bir yelpazeye sahip. Yani mailimizin ya da Facebook profilimizin çalınması da bir siber saldırı. Bilgisayarımıza yerleştirilen ve bizden bitcoin isteyen fidye virüsü de bir siber saldırı. En önemli konu ise bu saldırıların gün geçtikçe artıyor olması.

Siber Saldırı Nasıl Belirlenir?

Siber saldırılar sadece bir uygulama indirerek ya da bir web sitesine girerek karşılaşabileceğiniz saldırılar değil. SMS olarak da karşınıza çıkması mümkün. Tabii ki sadece SMS olarak değil, mail olarak da çıkması ihtimal. Örneğin sizi paniğe sürükleyecek bir mail ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden bir phishing ya da kimlik avı saldırısına kurban olabilirsiniz. Maillerinizi kontrol edeceğiniz zaman sakin kafayla kontrol etmenizi öneriririz.

Eğer phishing ya da kimlik avı gibi saldırıları belirlemek istiyorsanız hemen mail gönderen kişinin ya da kurumun mail uzantısını kontrol edin. Böylelikle gerçek mi sahte mi hemen anlarsınız.

Uygulama indirirken o uygulamanın yorumlarına, değerlendirmesine ve mutlaka üretisinin kim olduğuna göz atın. Herhangi bir uygulamada bir solucan ya da truva atı varsa oldukça zarar vermesi büyük ihtimal.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi web sitelerinden de belli saldırılara uğrayabilirsiniz. Bu yüzden virüs bulaşmış sitelerin hangisi olduğunu bilmediğimiz için kaynağını bilmediğimiz sitelere girmemeye özen göstermek gerekiyor.

Halka açık Wi-Fi ağlarından da siber saldırıya uğramanız mümkün. Bu konuyu daha detaylı ele aldığımız Halka Açık Wi-Fi Bağlantı Noktası Güvenliği için 12 İpucu! Bağlanmayın! başlıklı içeriğimizi okumayı unutmayın. Oldukça önemli olan bu konuyu okuduktan sonra kafelerde ücretsiz internetlere bağlanmak için çalışanlara ‘Wi-Fi şifreniz nedir?’ diye bir daha sormayacağınızı düşünüyoruz.

Siber Saldırılardan Nasıl Korunurum?

Neredeyse saniyede yüzlerce siber saldırı gerçekleşiyor. Peki kendinizi siber saldırılardan nasıl koruyacaksınız?

En basit haliyle cihazınızda iyi bir güvenlik duvarı olsun. Hatta iyi bir antivirüs programına da sahip olabilirsiniz. [Not: Antivirüs incelemelerimizi ve detaylarını web sitemizin inceleme kategorisinden okuyabilirsiniz.] Fakat bazı detaylara göz atmanız gerekiyor.

Bu detayları şu şekilde sıraladık:

  • Eğer güvenli bir şekilde internete girmediğinizi düşünüyorsanız kişisel verilerinizi paylaşmamaya özen gösterin.
  • HTTP protokolü yerine HTTPS protokolünü kullanın.
  • Her linke tıklamayın.
  • Her dosyayı cihazınıza indirmeyin.
  • Kaynağını bilmediğiniz maillerden gelen linklere tıklayarak bilgilerinizle giriş yapmayın.
  • Uygulama ya da program indirirken mutlaka ön araştırma süreci başlatın.
  • İşletim sisteminizi güncel tutun.
  • Sadece işletim sistemini güncel tutmakla olmaz diyerek programlarınızı ve uygulamalarınızı (özellikle antivirüsünüzü) mutlaka güncelleyin.
  • Cihazınızın ve verilerinizin yedeği mutlaka olsun.
  • Yedekleme için bulut depolama kullanın. [Eğer bir bulut depolama arıyorsanız web sitemizin yine inceleme kategorisinden onlarca bulut depolama uygulamasının detayına erişebilirsiniz.]
  • Parola yöneticisi kullanarak her mail ve her platform için farklı bir parola kullanın.
  • Mümkün olan bütün platformlarda 2FA’yı aktifleştirin.

İlgili: Tek Kullanımlık Mail Arayanlara 6 Adetlik Bir Liste Hazırladık!

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

amazon müşterileri dikkat! amazon phishing - amazon kimlik avı

Amazon Müşterileri Dikkat! Siber Dolandırıcılardan Yeni Phishing Saldırısı!

starlink vpn ile çalışıyor mu - starlink hakkında sıkça sorulan sorular - starlink nedir - starlink kimin - starlink'in yeni ürünü

Starlink’in Yeni Ürünü Dikdörtgen Çanak! Starlink Hakkında S.S.S