Cep Telefonu Güvenliği: Telefonunuzu Korumanın 10 Basit Yolu
Son zamanlarda güvenlik ihlallerini takip ettiniz mi? Cep telefonlarına yönelik ihlaller gün geçtikçe artıyor. Akıllı telefon kullanıcı sayısı artıkça tabii ki böyle veri ihlalleri veya siber saldırılarla karşılaşma ihtimalimizin artacağı da çok net bir konuydu. Bu içeriğimizde cep telefonu güvenliği temelinde 10 basit yolu ele alacağız.
Kötü amaçlı yazılımlar her noktada her alanda varken mobil dünyada da artmaya devam ediyor. internete girmenin birincil yolu olarak telefonlarına yönelen insan sayısının artmasının yanı sıra, hassas verileri depolamak ve iletmek için mobil cihazların kullanımında da bir artış var. Neredeyse birçok kişi çevrimiçi bankacılık işlemlerini cep telefonu üzerinden gerçekleştiriyor. Fakat çevrimiçi bankacılık konusu aslında buzdağının sadece görünen bir kısmı. Çünkü GPS konusunu ele aldığımızda GPS programları konumunuzu bulabilir. Mobil uygulamaları ele aldığımızda ise mobil uygulamalar genellikle telefonunuzda veya bulutta depolanan verilere erişmek için izin vermenizi istiyordur. Bu izinlere hiç göz attınız mı? Hangi uygulama hangi verilerinize erişiyor? Bunu hemen öğrenmek isterseniz uygulama ayarlarınıza göz atın. Cihaz güvenliği aslında oldukça önemli bir konu çünkü cep telefonları bilgisayarlara göre daha fazla hassas bilgi içeriyor olabilir.
Cep Telefonu Güvenliği
Cep telefonu güvenliği için aşağıdaki adımları izleyin.
- Telefonunuzu bir parola veya parmak izi algılama ile kilitleyin. En azından cihazınızı bir yerde unutursanız bulan kişi verilerinize veya bilgilerinize hızlıca erişemez. Evet evet belki de hiç erişemez. İşte bu yüzden bu önemli bir başlangıç.
- Telefonunuzda varsayılan değilse, verilerinizi şifrelemeyi düşünün. Bu, maillerinizi, mesajlarınızı ve hatta bankacılık uygulamaları gibi hassas verileri korumak için oldukça yararlı bir seçenek.
- Uzaktan silmeyi ayarlayın. Telefonunuz kaybolur veya çalınırsa, tüm verilerini uzaktan silebilirsiniz.
- Telefon verilerini yedekleyin. Verileri otomatik olarak yedeklemek (ve şifrelemek) için cihazınızı ilişkili bulut hizmetine bağlamak oldukça faydalı bir seçenek.
- Üçüncü taraf uygulamalardan kaçının.
- iPhone’unuzu jailbreak yapmaktan veya Android’inizi rootlamaktan kaçının.
- İşletim sistemlerini sık sık güncelleyin. Eğer güncellemelerinizi otomatik olarak ayarlamadıysanız ayarlayın.
- Sosyal mühendislik dolandırıcılıklarına karşı dikkatli olun. Özellikle sesli arama yapan dolandırıcılar aynı zamanda size SMS ya da mail ile ulaşabilir. Sizin riskte olduğunuzu hissettirirler ve panik yapmanıza sebep olurlar. Kim ararsa arasın ya da nasıl bir mail – SMS gelirse gelsin sağlıklı düşünmeniz gerekiyor. Kimse Instagram hesabınızı çalmadı ya da Instagram hesabınız kapanmayacak. Sakin olun. Bu bir phishing saldırısı. Phishing saldırılarından korunmak için bir içeriğimiz var. Kaçırmayın: Phishing Saldırısı Nedir? Phishing Saldırısı Hakkında Bilgiler!
- Herkese açık wifi kullanmamaya dikkat edin. Bu konuyla ilgili de uzun uzun yazdığımız bir içeriğimiz var. Okumanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Neden halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmamamız gerektiğini anlattık: Halka Açık Wi-Fi Güvenliği: Her Gördüğümüz Ağ Güvenli Değil!
- Mobil cihazlarınıza kötü amaçlı yazılımdan korunmak için ek uygulamalar indirin.
- Eğer akıllı telefonunuz çalınırsa sosyal medya kanallarınız üzerinden bunu bütün takipçilerinize ve çevrenize duyurun. Bu duyuruyu yapmanız oldukça önem teşkil ediyor çünkü siber korsanlar takipçilerinizi veya çevrenizdeki kişileri dolandırabilir.
Not: Lorentlabs üzerinden daha farklı içeriklerimize hızlıca erişebilirsiniz. Bu seçenekleri kendiniz de çoğaltabilirsiniz.