in

Dikkat! İnternetten Alışveriş Yaparken Hacklenmeyin!

2396131 810x458
2396131 810x458

Alışveriş yaparken hacklenmeyin! Son yıllarda e-ticaret sitelerine yönelik siber tehditler ve siber saldırılar artarken e-ticaret sitelerinin kullanıcıları da oldukça tedirgin. Online alışveriş yaparken hacklenmeniz; kişisel bilgilerinizin çalınması ya da paranızın çalınması oldukça olası bir durum. Tabi ki birçok e-ticaret sitesi bünyesinde birçok siber güvenlik uzmanını barındırıyor ve yine birçok e-ticaret sitesi bu konulara ciddi ekonomik yatırımlar yapıyor. Tek istedikleri şey ise web sitelerine karşı olabilecek herhangi bir siber saldırının bertaraf edilmesi ve kullanıcılarının bilgileri ile paralarının korunması.

Alışveriş yaparken hacklenmeyin diyoruz ama bu cümlenin altı boş olmamalı değil mi? Şimdi hacklenmemek için neler yapabiliriz bunları konuşalım.

Öncelikle şunun farkında olmalıyız: İnternetten alışveriş yapmak ile reelde alışveriş yapmak arasında hiçbir fark yok. Reeldeki problemlerin aynısını sanalda da yaşamanız mümkün. Hacklenmenin dışında dolandırılmanız sanalda tabi ki daha olası. Özellikle Instagram sayfalarından alışveriş yapmak ne kadar tehlikeli farkında mısınız? Güvenilir olmayan kaynaklardan alışveriş yapmamanızı tavsiye ederiz. Gün geçtikçe internet kullanıcı sayısı artıyor ve sayı arttıkça online alışverişlere de yönelim yükseliyor. İnsanlardaki internetten alışveriş yapmak çok tehlikeli önyargısı gün geçtikçe eriyor. Fakat hala güvenliğine önem vermeyen birçok insan var ve internet kullanıcısı arttıkça kişisel güvenliğine önem vermeyen kişi sayısı da ne yazık ki artıyor.

180920181927070619855 2

İnternetten Alışveriş Yaparken Neye Dikkat Etmeliyim?

  • Alışveriş yaptığınız web sitesinin gerçek ve güvenilir olduğundan emin olun. Birçok siber korsan veya siber dolandırıcı kişileri tuzağına düşürmek için küçük harf oyunları ile bir e-ticaret sitesinin birebir aynısını yapar ve hedefteki kullanıcıların kişisel bilgilerinin yanında paralarını çalar. Bu tehlikeden korunmak için emin olmadığınız sitelerden alışveriş yapmayın.
  • Dolandırılmamak için emin olmadığınız, güvenmediğiniz instagram sayfaları gibi yerlerden de alışveriş yapmayın.
  • Güvenli bağlantı (HTTPS) sunmayan web sitelerine gireceğiniz kişisel bilgileriniz ya da kart bilgileriniz 3. kişiler tarafından görülebilir, kopyalanabilir ve kullanılabilir. Bu oldukça tehlikeli ve riskli bir durum. Bu yüzden protokollere dikkat edin. HTTP olan sitelerden alışveriş yapmayın, bu sitelere kişisel bilgilerinizi girmeyin.
  • İnternetten alışveriş yaparken sanal kart kullanmaya özen gösterin. Eğer bir sanal kartınız yoksa hesap kartınızın ya da kredi kartınızın internete kullanımını (kullandıktan sonra) kısıtlayın.
  • Online ödemelerde 3D Secure yoksa ödemenizi gerçekleştirmeyin.
  • Güvenmediğiniz platformlardan alışveriş yapmak zorundaysanız kontrollü kapıda ödemeli seçeneğini kullanın. Eğer bu seçenek yoksa platformu kullanmayın.
  • E-ticaret sitelerinin mesafeli satış sözleşmesini ve ön bilgilendirme belgelerini okuyun.
  • Alışveriş yapacağınız sitenin iletişim bilgilerini kontrol edin. En ufak bir problemle ya da sorun ile karşılaştığınızda karşınızda muhatap olabilecek birisi olmalı. Olmaması üzücü olabilir.
  • Parolalarınızı güçlü parolalar olarak ayarlayın. Büyük – küçük harf, noktalama işaretleri ve sayılardan oluşmalı.
  • Parolalarınızı oluştururken bilinen şeylerden oluşturmak yerine karmaşık şeylerden oluşturmak daha güvenli.
  • Parolalarınızı fiziksel olarak kaydetmeyin. Unutuyorsanız parola yöneticisi kullanın. Buradan parola yöneticilerini inceleyebilirsiniz.
  • Güvenli olmayan internet bağlantılarını kullanmayın. Zorunlu bir şekilde kullanıyorsanız e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmayın.
İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ethereum nedir - ethereum hakkında - ethereum kripto para - kripto para - kripto para nedir

Ethereum Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Ethereum Hakkında Hey Şey!

1password ve lastpass karşılaştırması - 1password vs lastpass - en iyi parola yöneticisi - parola yöneticisi karşılaştırma - parola yöneticisi

1Password ve LastPass Karşılaştırması! En İyi Parola Yöneticisi Hangisi?