Güvenli Çevrimiçi Alışveriş için 10 İpucu ve Detaylar!
İnternet her ne kadar güvenli bir yer gibi lanse edilse de aslında pek de öyle değil. Sanırım bu konuyu en az birkaç kere düşündünüz. Evet, pek güvenli değil. Özellikle özel günlerde, bayramlarda, indirimlerde ve kutlamalarda daha da bir güvensiz hale geliyor. Çünkü siber saldırganlar ve siber dolandırıcılar, internetten alışveriş yapmak isteyen kişileri hedef olarak seçiyorlar.
Bizler de bu tür günlerde okuyucularımızın herhangi zarar görmemesini istediğimiz için küçük bir rehber hazırlamak istedik. Bu içeriğimizde güvenli çevrimiçi alışveriş konusunu basit bir şekilde ele alacağız.
Hızlıca başlayalım..
Güvenli Çevrimiçi Alışveriş Rehberiniz:
- İndirimlerden faydalanmak ya da indirimleri takip etmek için arama motorlarını kullanmak yerine mutlaka alışveriş sitelerinin resmi web sitelerine giriş yapın ve indirimleri oradan kontrol edin. Eğer arama motorlarının herhangi birisinde bir indirim gördüyseniz ve gerçekliğinden şüphe ediyorsanız bu indirimi tırnak içinde arama motorunda aratın.Gerçek olup olmadığını bu şekilde kolaylıkla görebilirsiniz.
- Pop-up ve diğer dijital reklamlara reklamlara dikkat edin, mutlaka bir reklam engelleyici kullanın. Pop-up reklamlar kesinlikle bu tür süreçlerin vazgeçilmez saldırılarından birisi. Sahte pop-up reklamlarla alışveriş yapmak isteyen kullanıcıların dikkatini dağıtan ve onları kendi sahte alışveriş web sitelerine çeken siber korsanlar hem bilgilerinizi hem paranızı kolaylıkla çalabilir. Bu tür tehlikeli durumlardan kurtulmak için reklam engelleyici kullanmayı unutmayın. Lorentlabs üzerinde birçok reklam engelleyici incelemesine ulaşabilirsiniz. Arama kısmından aradığınız reklam engelleyicinin adını yazmanız yeterli.
- Facebook gibi büyük platformlardaki sosyal medya dolandırıcılığına dikkat edin. Sosyal medya platformlarını siber korsanlar ve siber dolandırıcılar da kullanıyor. Bu yüzden size ilginç ve ilgi çekici gelen bir reklam bağlantısı sunmuş olabilirler. Herhangi bir reklama ya da indirim linkine tıklamak yerine hemen birinci maddede yazdığımız gibi direkt alışveriş sitelerinin kendi web sitelerine giriş yapın ve indirimleri oradan kontrol edin.
- Ek dosyalar gönderen mailleri ciddiye almayın. Mümkünse kaynağını bilmediğiniz ve içerisinde dosya barındıran mailleri hemen silin. Phishing ve kimlik avı saldırılarının temeli bu maillerden oluşuyor. Tanımadığınız kişilerden mailler özellikle sizi bir web sitesine yönlendirmek ya da bir dosyayı indirmenizi isteyecektir. Bu tür konularda ‘dikkat’ en önemli faktör. Bu yüzden dalgın olduğunuzu düşündüğünüz süreçlerde maillerinizi kontrol etmeyin.
- Güvenli bir internet sitesine girdiğinizden emin olun. Web sitelerinin gerçek olup olmadığını kontrol edin. SSL sertifikası olmayan web sitelerine kişisel ve finansal bilgilerinizi girmeyin. Bu bilgilerinizi girmeden önce gerçek web sitesine girdiğinizden emin olun, web sitesinin ismini kontrol edin. En ufak bir harf değişikliği ya da fazlalığı bilgilerinizin çalınmasına neden olabilir.
İlgili: HTTP ve HTTPS Nedir? HTTP ve HTTPS Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Kredi kartı yerine sanal kartlar kullanmayı tercih edin. Sanal kartlarınızın limitini tek alışverişlik olarak ayarlayın. Bu şekilde paranızı güvence altına almış olursunuz. Banka kartlarınızın da limitini en düşük seviyede tutun ve IP sınırlaması, OTP gibi ek özelliklerden mutlaka faydalanın.
- Alışveriş yapmak için halka açık Wi-Fi ağlarından uzak durun. Siber saldırganlar sizin açık ağlara giriş yapmanızı bekleyen bir avcı olabilir mi? Mutlaka öyledirler. Hiçbir şifreleme olmadan açık Wi-Fi ağlarına bağlanmak pek güvenli değil. Bu konuyla ilgili olarak Halka Açık Wi-Fi Güvenliği: Her Gördüğümüz Ağ Güvenli Değil! başlıklı içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.
- Kötü niyetli QR kodlarına dikkat edin. Bazı siber korsanlar son zamanlarda QR kodlar üzerinden kendi sahte alışveriş web sitelerine yönlendiren bu küçük, pikselli kodlardan oluşturmaya başladı. Bir QR kod tarayacağınız zaman o taradığınız kodun nereden ve kimden geldiğine dikkat edin.
- Alışverişe başlamadan önce güvenlik kontrollerinizi yapın. Antivirüs kullanıyor musunuz? Kullanın. Alışveriş yapmadan önce antivirüs taraması gerçekleştirmeyi unutmayın. Tarayıcınızın ve işletim sisteminizin, hatta antivirüs ve diğer programlarınızın güncel olduğundan emin olun. Alışveriş yapacağınız site ve uygulamayı da gözden geçirdikten sonra alışverişe başlayın. Bu biraz zahmetli gibi mi duruyor? Biraz öyle. Fakat bu tür zahmetler sayesinde güvende kalabiliriz.
- Sahip olduğunuz her bilgiye erişmek isteyen ya da bu bilgileri sizlerden talep eden alışveriş sitelerinden uzak durun. Bazı web siteleri çok fazla kişisel bilgi istiyor. Buna gerek var mı? Aslında pek fazla yok. Bir sınır olmalı. Bu sınırı kendiniz oluşturmalısınız. Eğer bir alışveriş sitesi daha önceden herhangi bir veri ihlaline karışmışsa ve hala hassas verileri müşterilerinden istiyorsa bunu kesinlikle düşünmeli. İkinci bir ihlalde herhangi bir sorumluluk alacak mı? Bu konuyu çözmeleri gerekiyor.. İyi alışverişler!
İçeriklerimizi Telegram kanalımızdan, Twitter hesabımızdan veya Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın.