Güvenli Çevrimiçi Alışveriş İçin İpuçları!
Bu içeriğimizde: Çevrimiçi alışverişlerinizi güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı unsurlara yer verdik.
Güvenli Çevrimiçi Alışveriş İçin İpuçları:
Araştırma yapın
Bir ürün almadan önce detaylı bir araştırma yapın. Almak istediğiniz bir bilgisayar veya telefon, normalde olduğundan çok daha uygun bir fiyattan satışa sunulmuşsa; bu gerçek olamayacak kadar iyidir. Bu nedenle, söz konusu satıcı hakkında araştırma yapmalı ve güvenliğinden emin olmalısınız.
SMS bağlantılarından kaçının
Dolandırıcılığa maruz kalmamak için bilinmeyen numaralardan gelen bağlantılara tıklamayın. Dolandırıcılar, SMS yoluyla kullanıcılara gönderdikleri bağlantılar üzerinden dolandırıcılık girişimlerinde bulunurlar. Bununla birlikte, bağlantıyı gönderen bir tanıdığınız olsa bile tıklamadan önce o kişiyi arayıp teyit etmelisiniz. Saldırganlar, kimlik avı için bazı numaraları taklit edebilir veya tanıdığınız kişilerin haberi olmaksızın telefonlarından size kötü niyetli bir bağlantı göndermiş olabilirler.
Yazım hatalarına dikkat edin
Dolandırıcılar, popüler online mağazalara ait web sitelerini taklit ederek müşterilerin bu sahte sitelere yönelmesini isterler. Tasarım olarak orijinal web sitelerine çok benzeyen bu sahte siteleri ayırt etmek için URL’lere dikkat edin. URL’lerde yer alan bir harf değişikliğinden veya kısaltmadan, söz konusu web sitesinin orijinal mi yoksa sahte mi olduğunuzu ayırt edebilirsiniz.
Güvenli sitelerde alışveriş yapın
Çevrimiçi ticari siteler, HTTPS kullanmalıdır. Bununla birlikte, alışveriş yaptığınız web sitesinin adres çubuğunda küçük güvenlik kilidini görmüyorsanız, söz konusu site güvenli değildir. Ayrıca Chrome gibi bazı tarayıcılar, kilidi olmayan bu sitelerin güvenli olmadığı hakkında uyarı sinyalleri verir. Ancak tarayıcınızın uyarmasını beklemeden adres çubuğuna dikkat edin.
Hangi bilgilerinizi paylaştığınıza dikkat edin
Bir ürün satın alırken, satıcının sizden hangi bilgilerinizi istediğine dikkat edin. Gereğinden fazla bilgi isteyen satıcıların niyeti kötü olabilir. Örneğin, bir cep telefonu satın alma işleminde adresinizin istenmesi son derece normal ve gereklidir. Ancak bu alışveriş için sizden annenizin evlenmeden önceki soyadını istemesi normal değildir ve bu duruma şüpheyle yaklaşmalısınız.
Bir Parola Yöneticisi kullanın
Çevrimiçi alışveriş yaptığınız siteler, bir ürün satın almak istediğinizde web sitelerine kaydolmanızı önerirler. Ancak kaydolurken e-posta adresi ve diğer bilgilerin yanı sıra şifrenizi de vermiş olursunuz. Bu nedenle kullandığınız web sitelerinde aynı şifreyi kullanmayın ve daha güvenli alışverişler için parola yöneticisi kullanın.
İlgili:
- Wi-Fi Parolanızı iPhone ve Android’de Nasıl Paylaşırsınız?
- Güvenlik Yazılımınızın Çalışıp Çalışmadığını Nasıl Kontrol Edersiniz?