in

Sosyal Medya Engellenebilir! Engellenirse Bu Yöntemleri Kullanın!

sosyal medya kısıtlaması - vpn nedir - vpn kullanılır mı - güvenli vpn
sosyal medya kısıtlaması - vpn nedir - vpn kullanılır mı - güvenli vpn

Sosyal Medya Engellenebilir! Engellenirse Bu Yöntemleri Kullanın!

Sosyal medya yasası hızlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Hala bazı kesimler tarafından ‘Hiçbir şey olmaz, hiçbir şey yapamazlar.’ denilerek ciddiye alınmayan (Ne yazık ki bugüne kadar olan kısıtlama ve yasaklar yaşandığı için her şeyi ciddiye almalıyız.) sosyal medya yasasının ikinci cezası olan 30 milyon tl ceza dün sosyal medya devlerine kesildi!

Resmi olarak Türkiye’de bir temsilci bulundurma şartını geçtiğimiz aylarda yerine getirmeyen sosyal medya devlerine 10’ar milyon TL ceza kesilmişti. Kasım ayında da resmi olarak temsilci bulundurmayan ve herhangi bir açıklama ‘bile’ yapmayan sosyal medya devlerine Aralık ayının ilk haftasında (yeni çıkan yasaya göre) 30 milyon TL olan ikinci ceza kesildi.

Ceza kesilen platformlar arasında Türkiye’de bulunan şirketlerin olmadığını, sadece yurtdışındaki şirketler olduğunu hatırlatmak isterim.

Bu şirketler arasında tabi ki Facebook, Twitter, Youtube, Tiktok ve Instagram var. Bu platformlara ikinci kez ceza kesildi ve hala platformlardan bir açıklama gelmedi.

Peki 30 Gün Daha Temsilci Bulundurmazlarsa Ne Olacak?

Sosyal medya devleri bir 30 gün daha temsilci bulundurmazsa bu sefer maddi ceza değil, direkt sosyal medya platformlarına teknik yaptırımlar uygulanmaya başlayacak. Yani ilk etapta reklam yasağı ortaya çıkacak. Sonrasında hala temsilci bulundurmuyorlarsa bant genişliği daraltılacak. İkinci kez bant genişliği daraltıldığında ise bu oran %90 – %95 bandında olacak. Bu da sosyal medyaya erişim kısıtlamasının farklı bir rol modeli.

Unutmadan hemen şunu da belirtmeliyim: Türkiye’de temsilci bulunduracağını açıklayan (Geçtiğimiz aylarda açıklamıştı.) VKontakte (VK) adlı sosyal medya platformu. Henüz VK dışında herhangi bir açıklama olmamakla beraber aracı kişiler tarafından duyduğumuz bir başka söylem ise Twitter ve Facebook’un Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul etmeyecekleri yönünde.

Sosyal medya devleri temsilci bulundursalar bile bu para cezalarının bir kısmını ödemek zorundalar. Örneğin; Twitter, önümüzdeki 1 ay içinde Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul etti. Bu cezayı kabul etmek istedi. Bu şekilde olduğunda ceza 4’te 1 oranında otomatik olarak azaltılacak.

Yasa 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girdi. Fakat 5 aşamalı olan ve son aşamada ise sosyal medyaya kısıtlama getirilmesi oldukça üzücü bir durum. Şimdilik 2 aşaması gördüğünüz gibi gerçekleştirildi. Peki sosyal medya kısıtlaması gelirse ne yapacağız?

Daraltılan bant genişliğini geçtiğimiz dönemlerdeki gibi aşabiliriz.

Ucuz, 5 kişinin kullanabileceği, farklı ülkelerin Netflix içeriklerine erişebileceğiniz VPN için üstteki görsele tıklayarak inceleme yapabilir veya satın alabilirsiniz.
Ucuz, 5 kişinin kullanabileceği, farklı ülkelerin Netflix içeriklerine erişebileceğiniz VPN için üstteki görsele tıklayarak inceleme yapabilir veya satın alabilirsiniz.

Bunu birçok yol ile yapmamız mümkün.
a. DNS
b. VPN
c. Proxy
d. Tor
e. Önbellek
f. Translate
g. IP girişleri
h. Tünel web siteleri ve daha fazlası..

Peki bu yollardan hangisi güvenli? Yasa olarak yasak olan bir şeyi aşmak veya yasak olan bir şeyle uğraşmak suç mu? Eğer Twitter ya da Instagram’a erişmenin ‘suç’ olduğunu düşünenlerdenseniz bu seçeneklerden sadece 2 tanesi güvenli. VPN ve Tor! Diğer seçenekler pek de gizlilik odaklı değil. Sadece kısıtlamayı aşmanıza yarar ve sonrası biraz riskli olabilir.

Sosyal Medya Sansüre Uğrarsa Güvenli Olarak Ne Yapacağız?

Tor kullanmak oldukça önemli. Fakat Tor’un web sitesine direkt bir bağlantı kurmanız şu an için zor çünkü Tor da Türkiye’de engelli olan web siteleri arasında. İmkansız mı? Tabi ki hayır. Fakat teknik olarak bilgisi olmayan birçok kişinin uğraşamayacağı, bu yüzden de sosyal medyaya güvenli bir şekilde erişemeyeceği bariz. Bu yüzden Tor kullanmak için henüz teknik bilgiye sahip olmayan kişiler için ikinci seçeneği yani VPN seçeneğini değerlendirmesi gerekiyor.

Ücretsiz bir VPN kullanmanın birçok zararı var. Bu konunun detaylarına hemen şu içeriğimize erişim sağlayarak okuyabilirsiniz: Ücretsiz VPN Kullanmanın 6 Riski! Bu yüzden ücretsiz VPN kullanmamaya özen göstermek gerekiyor. Ücretli VPN hizmetleri arasında da şu an en uygun fiyatlı, hızlı, kayıt tutmayan ve ABD ile İngiltere’deki Netflix içeriklerine bile hızlıca erişebilen bu önerimize göz atmanızı tavsiye ediyoruz: https://kas.pr/im8c

Neden Bir VPN Kullanmalıyım?

Bir VPN hizmeti ile kısıtlanan, engellenen ve sansürlenen web sitelerine – içeriklere her zaman erişmeniz mümkün. (Sunucuları engellenmedikçe tabi ki) Önerisinde bulunduğumuz Kaspersky VPN, itibarı yüksek global bir şirkete ait olduğu için sunucularını hızlıca güncelleyebiliyor. Bu güçlü sunucular sayesinde birçok ücretli VPN hizmetinin erişemediği (Evet Netflix içeriklerine sınırlı sayıda VPN erişebiliyor) yurtdışındaki Netflix içeriklerine de hızlıca erişebiliyor. Hız, kayıt tutmama, güncel sunucular oldukça iyiyken bir de ekstra kill switch özelliği sunuyor.

Bilinen en büyük yanlışlardan birisi olan ‘VPN bant genişliğini daralttıklarında aktif olarak çalışamaz.’ önerisinin de doğru olmadığını bu içeriğimizde belirtmek isteriz. Çünkü kaliteli bir VPN hizmeti ile (Buraya tıklayarak kaliteli bir VPN hizmetini inceleyebilir veya ucuz bir şekilde 1 yıllık 5 farklı cihaz veya kişi için satın alabilirsiniz.) bant genişliği daraltmayı, sansürü ve kısıtlamaları atlatmanız mümkün.




İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mobil uygulamalar - kötü amaçlı uygulamalar - kötü amaçlı yazılım nedir - mobil uygulama takip

Mobil Uygulamalar Sizi İzliyor. Bunu Durdurabilirsiniz!

ilginç web siteleri - az bilinen siteler - vakit geçirmelik siteler - lorentlabs

İlginç Web Siteleri | Sokağa Çıkma Yasağı Sürecinde Sıkılma!