in

İcatları Yüzünden Ölen Mucitler! Böyle mi Olacaktı Sonları?

icatları yüzünden ölen mucitler
icatları yüzünden ölen mucitler
icatları yüzünden ölen mucitler
İcatları Yüzünden Ölen Mucitler

Bilim her dönem kendisine ilgi duyan insanlar sayesinde geliştirilmiştir. Muhtemel sonumuza kadar da gelişmeye devam edecekmiş gibi duruyor. Tarihin her döneminde çağının ilerisinde diye bahsedilen mucitler olmuştur. Bu mucitler günümüzde dahi kullanmaya devam ettiğimiz pek çok şeyin ya fikir babasıdır ya da icat edilmesinde bizzat rol oynamıştır. Ancak her güzel şeyin güzel bitmeyeceği gibi bazı keşiflerde de trajik olaylar yaşanmıştır. Bu içeriğimizde icatları yüzünden ölen mucitler listesi hazırlıyoruz. Dünyamızı anlamak ve daha yaşanır hale getirmek için çabalarken hayatından olan mucitlerin hayatlarına konuk olacağız!

İcatları Yüzünden Ölen Mucitler :

1) Marie Curie

İki Nobel Ödülü sahibi ünlü kimyager ve fizikçi Marie Curie yaptığı radyasyon çalışmaları ile biliniyor. Ayrıca Radyografi ve X-Ray mucididir ve radyasyon üzerine bir teorisi vardı. Ancak uzun süre radyasyon ile çalışma yapması Marie’nin vücudunda ve organlarında hasara neden oldu. Bu rahatsızlıklar 14 Temmuz 1934 yılında ölümüne neden oldu. İki Nobel Ödülü kazanan ilk insan olması ve geçmişte kadının değersiz görüldüğü yıllarda bilimsel keşiflere imza atması pek çok kadına ilham kaynağı olmuştur. Günümüzde de olmaya devam ediyor. Vefatından neredeyse 90 yıl geçmesine rağmen icatlarını halen kullanıyor olmamız çağının ne kadar ilerisinde bir kadın olduğunu kanıtlar nitelikte. Ölüm nedeni keşfettiği radyoaktivite olan Marie Curie listemizin ilk bilim insanı.

2) Abu Nasr Ismail ibn Hammad a-Jawhari

Günümüzden yaklaşık 1000 sene geriye gidiyoruz, 1008 yılına. Uçma konusunda oldukça takıntılı olan a-Jawhari’yi günümüzde mucit olarak kabul ediyoruz. Yaptığı çalışmalara net belgeler bulamasak dahi ölüm nedenini ve bir icadını biliyoruz. Uçma konusunda takıntılı olduğunu söylemiştik; 1008 yılına gelindiğinde a-Jawhari bir tahta iskelet üzerine kuş tüyleri ekleyerek kendisine bağladı. Uçabileceğine güvenerek bir cami minaresinden kendisini bıraktı. Ancak icadı başarılı olamadı ve a-Jawhari hayatını kaybetti. Tarihte yapılan ilk insanlı uçuş denemesi olarak tarihe adını yazdırdı. Uçma işleminin ve adrenalin sporlarının kolaylıkla yapıldığı günümüzde yaşasa ne hissedeceğini de merak etmeden duramıyoruz.

3) Valerian Abakovsky

Sıradaki mucidimiz hız tutkusu olan ve raylı sistem üzerinde giden pervaneli bir yarış aracının mucidi olan Valerian Abakovsky. Arkasında bir pervane olan ve buharlı sistem ile bu pervaneyi harekete geçiren araç dönemine göre oldukça yüksek hızlara ulaşabiliyordu. Ancak 1921 yılında Moskova’ya doğru yola çıkan Abakovsky ve beraberindeki 5 kişi aracın kaza yapması ile can verdiler. Daha sonraki yıllarda Abakovsky’ın bu çalışması büyük bir projeye dönüştürülmek istendi ancak sınırlı üretimden öteye gidemedi. Bu projenin amacı ise arkasındaki pervaneden aldığı güç ile aracın uçmasını sağlamaktı. Tarihin ilk uçan araba denemesi olarak tarihe geçti. Ancak malumunuz üzere başarılı olamadı.

4) William Bullock

William Bullock ilk baskı makinesinin mucididir. Ölümüne icadı neden olsa da bu ölüm diğerlerine göre oldukça farklı. Çünkü baskı makinesini kullanırken değil onu kurarken hayatını kaybetmiştir. Makineyi kurmak istediği sırada bacağı mekanizmaya sıkıştı. Uzun süre o pozisyonda kalan Bullock’a kangren teşhisi konuldu ve bacağının kesilmesine karar verildi. Ancak ameliyat sırasında hayatını kaybetti.

5) Max Valier

Bir roket delisi olan Valier katı ve sıvı yakıtlı füzelerin mucididir. Yaptığı icatlar ile kısa sürede insanların güvenini sağlamıştır. Bunun üzerine fikirlerine daha ileriye taşıyarak içerisinde roket bulunan bir araba tasarlamaya karar vermiştir. Başarılarından etkilenen çevresi ise bu fikrini de desteklemiştir. Nitekim Valier bu icadında da başarılı olur. Ancak icadını daha da ileriye taşımak isteyene Valier yakıt olarak alkol kullanmaya kalkar. Motorun ateşlenmesi esnasında depoda bulunan alkol büyük bir şiddetle infilak eder. Valier ise aracın içerisinde hayatını kaybeder. Ayrıca Valier’in uzay uçuşlarında oldukça katkı sağlayan Verein für Raumschiffahrt’ın kurulmasında oldukça etkin rol aldığını biliyoruz.

BONUS : Thomas Andrews

Listeye ekleyip eklememe konusunda kararsız kaldığım bir isim Thomas Andrews. Çünkü kendisi bir mucit değil, mühendis. Tüm dünyanın adını bildiği geminin baş mühendisi. Evet Titanik’ten bahsediyorum. Andrews için geminin ilk yolculuğu oldukça gurur verici bir hadiseydi. Ancak tüm büyük bütçeye rağmen buzulların gemiye zarar vereceğini de biliyordu. Bu nedenle gemide 46 filika olmasını istedi. Üzücü hadise gerçekleştiğinde ise gemide sadece 20 filika vardı. Olayın gerçekleştiği sırada görgü tanıklarına göre Andrews onlarca kişinin tahliye edilmesine yardım etti. Son görüldüğünde ise bir lobide ağlıyordu. Ayrıca Andrews’in cansız bedeni hiçbir zaman bulunamadı.

Hayatın anlamına ulaşmak ve daha yaşanabilir bir hale getirmek için canından olmuş, ismini yazamadığım tüm bilim insanlarını saygı ile anıyorum. İcatları yüzünden ölen mucitler arasında sizce en acı olanı hangisiydi? Hangi mucidin daha fazla yaşayıp bilime katkı sağlamasını isterdiniz? Yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın. Sağlıcakla kalın!

İlgili:
İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

On chain

Off-Chain Nedir? On-Chain ve Off-Chain Farkları Nelerdir?

REN

REN Coin Nedir? Ren Projesinin Özellikleri Nelerdir?