in ,

Off-Chain Nedir? On-Chain ve Off-Chain Farkları Nelerdir?

On chain

Bu içeriğimizde: Off-chain nedir? On-chain ile off-chain işlemler arasındaki farklar nelerdir? Sorularının cevaplarına ve konuyla ilgili diğer detaylara ulaşabilirsiniz.

Off-chain nedir?

Off-chain yani zincir-dışı, blockchain ağlarındaki kullanıcılara ait işlemlerin blokzincirlerin dışında gerçekleşmesini ifade eder.

On-chain nedir?

On-chain yani zincir-içi, blockchain ağında kullanıcılara ait çeşitli işlemlerin blokzincirlerin üstünde gerçekleşmesini ifade etmektedir.

Zincir dışı ile zincir içi işlemler arasındaki farklar nelerdir?

On-chain, blokzincirindeki işlemlerin node’lar (düğümler) tarafından onaylandıktan ve veriler dağıtık defterlerde kayıt altına alındıktan sonra gerçekleşen işlemlerdir. Ancak off-chain işlemler için düğümlerin onaylarına, dolayısıyla doğrulama yapan madencilere gereksinim yoktur.

Hız: Zincir dışındaki işlemler node’lar (düğümler) tarafından doğrulanmaya ihtiyaç duymadığı için herhangi bir yoğunluğun oluşması da söz konusu değildir. Böylece işlemler çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. On-chain işlemlerde ise düğümlerin onaylamasına ihtiyaç vardır ve dolayısıyla işlemler daha yavaş gerçekleşir.

Maliyet: Zincir dışındaki işlemler madencilerin doğrulama aşamalarından geçmediği için; genellikle ücretsiz veya çok düşük bir işlem ücreti karşılığında gerçekleşirler. Zincir-içi işlemler için ise node’ların doğrulamasına gereksinim olduğundan dolayı maliyet artar ve kullanıcılar daha fazla işlem ücreti öderler.

Gizlilik: Zincir dışında gerçekleşen işlemlerin detayları ve taraflara ait bilgiler herhangi bir yerde açık olarak paylaşılmaz, dolayısıyla yüksek bir gizliliğe sahiptir. Zincir içinde gerçekleşen işlemlerin bazı detayları diğer kullanıcılar tarafında görülebilmektedir.

Off-chain işlemler nasıl gerçekleşir?

Zincir dışı işlemlerin gerçekleşmesi için birçok yöntem mevcuttur. Yaygın olan yöntemlerden birinde kullanıcılar, zincir dışında gerçekleştirecekleri transfer işlemleri için kendi aralarında bir devir sözleşmesi yaparlar. Bununla birlikte transferin sözleşmeye göre gerçekleşeceğini garanti eden üçüncü bir taraf (garantör) olabilir. Bu garantör genellikle bir ödeme kuruluşu olur. Başka bir yöntem ise tarafların özel anahtarlarını değiştirmeleridir. Böylece özel anahtarların değişimi sayesinde herhangi bir transfere gerek kalmaz, değişen tek şey cüzdan sahipleri olur.

İlgili:

Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para platformlarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mbox Token

MBOX Token Nedir? Mobox Projesinin Özellikleri Nelerdir?

icatları yüzünden ölen mucitler

İcatları Yüzünden Ölen Mucitler! Böyle mi Olacaktı Sonları?