Bu içeriğimizde Marjin işlem nedir? Kaldıraçlı işlemlerin riskleri nelerdir? sorularının cevaplarına ve bu işlem türü hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Eğer siz de marjin işlem nedir? Sorusunu merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam da size göre!
Marjin İşlem Nedir?
Marjin işlem: Kullanıcıların, sisteme belirli bir miktar teminat gösterip o miktarın katları şeklinde işlemler gerçekleştirme imkânına sahip olması durumudur.
Marjin İşlem Nedir? Kaldıraçlı işlemlerin riskleri ve avantajları nelerdir?
Marjin işlemler sayesinden kullanıcılar yüksek kazanç sağlayabildikleri gibi çok büyük zararlara da uğrayabilirler. Kullanıcıların, bütün paralarını tek seferde kaybetme riskinin bilincinde olmaları gerekir. Teknik analize ve trend takibine dayanmayan işlemlerin hüsranla sonuçlanma ihtimali yüksektir. Kullanıcılar, daha hızlı ve daha çok para kazanma hırsıyla tecrübesizce açtıkları pozisyonların sonucunda likit olabilirler. Ancak teknik analize ve trend takibine dayalı olarak gerçekleştirilen işlemlerle daha çok kazanç sağlanması mümkündür.
Örnek verecek olursak: Bir kullanıcı 1000 dolara sahipken 10x kaldıraçla işleme girdiğinde, aslında 1000 doları varken 10.000 dolarlık bir pozisyon almış olur. İşleme girdiği varlık %10 artış gösterdiğinde, kullanıcının kârı %100 olur. Ancak bunun aksi durumunda ise kullanıcı bütün parasını kaybeder ve likit olur.
Marjin işlemlerden önce bilinmesi gereken bazı kavramlar:
Long (uzun): Bu kavram, işlem gerçekleştireceğiniz kripto paranın artacağını düşünerek aldığınız pozisyonu ifade eder.
Short (kısa): Bu kavram da işlem gerçekleştireceğiniz kripto paranın düşeceğini öngörerek aldığınız pozisyonu ifade eder.
Stop loss: Kullanıcılar, açtıkları işlemde zarar etmeye başladıkları zaman hemen işlemi kapatarak kaybı durdurma imkânına sahiplerdir.
Funding Fee (fonlama ücreti): Marjin işlem gerçekleştiren kullanıcıların çoğunluğu “long” pozisyonu aldıysa ve piyasa yükselişteyse, bu kişiler fonlama ücreti öderler. Miktarı ise değişebilen bir durumdur. Bu durumda “short” pozisyon alan kişilerden fonlama ücreti alınmaz. Aksine long pozisyon açanlardan alınan fonlama ücreti bu kişilere verilir. Ancak piyasa düşüşteyse “short” pozisyonu alan kişiler fonlama ücretini “long” pozisyonundaki kişilere verir.
Marjin işlemlerde fonlar nasıl sağlanır?
Marjin işlem gerçekleştirecek olan kişilere borsa tarafından verilen borç, aslında borsanın diğer yatırımcılarından alınan ödünç paradır. Yatırımcılar bu yolla faiz kazanırken; borç alan kullanıcılar da marjin işlemler gerçekleştirerek para kazanmak isterler.
Marjin işlemlerde dikkat edilmesi gerekenler:
- Kullanıcı, marjin işlemi gerçekleştirmeden önce; işlem yapacağı kripto paranın teknik analizi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- Kullanıcı, kaldıraç oranını çok yüksek tutmamalıdır. Ancak kaybını göze alabileceği bir miktar ve kaldıraç oranıyla işlem yapması riski azaltacaktır.
- Kullanıcı, marjin işlemler gerçekleştiren gruplara karşı dikkatli olmalı ve başkalarının söylemi yerine kendi bilgi birikimiyle hareket etmesi daha doğru olacaktır.
- Kullanıcı, marjin işleminde gerektiğinde stop olmaktan kaçınmamalıdır. Böylece zararın minumum seviyede kalmasını sağlar.
Marjin işlem nedir ile ilgili:
- Halving Nedir? BTC Halving Özellikleri Nelerdir?
- Kaldıraçlı İşlemler Nedir? Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar!
- Dark Web Nedir? Dark Web Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
Hatırlatma: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para borsalarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.