in

Kaldıraçlı İşlemler Nedir? Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar!

kaldiracli islemler nedir

Kaldıraçlı İşlemler Nedir? Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar!

Bu içeriğimizde: Kaldıraçlı işlemlerin ne olduğuna değinirken aynı zamanda yatırımcıların kaldıraçlı işlemler yapmadan önce dikkat etmeleri gereken unsurlara yer verdik.

Kaldıraçlı işlemler nedir?

Marjin veya kaldıraçlı işlem: Kullanıcıların, kripto para veya diğer finans piyasalarında belirli bir miktar paralarını teminat gösterip o miktarın katları şeklinde işlemler gerçekleştirmesini ifade eder.

Kaldıraçlı işlemlerin özellikleri nelerdir?

Marjin işlemler, kullanıcıların genellikle kısa sürede yüklü bir miktar kazanç sağlamak için tercih ettikleri bir işlem türüdür. Ancak bu amaçla yatırım yapan fakat bütün varlığını kaybeden birçok yatırımcı örneği bulunuyor. Bu nedenle kullanıcıların, bütün varlıklarını tek seferde kaybedebileceklerinin bilincinde olmaları gerekir. Bununla birlikte, marjin işlemlerden dolayı büyük kayıplar yaşamış yatırımcılar olduğu gibi yüksek kazanç sağlamış yatırımcılar da bulunmaktadır. Kazanç sağlamak isteyen ve finansal varlıklarını korumak isteyen kullanıcıların; teknik analiz ve trend takibi gibi önemli verilerin takipçisi olmaları gerekmektedir. Bu verilere dayanmadan yapılan kaldıraçlı işlemlerin hüsranla sonuçlanması kuvvetle muhtemeldir. Yatırımcılar, kısa sürede çok para kazanmak hırslarının sonucunda likit olabilirler.

Örnek verecek olursak: Bir kullanıcı 1000 dolara sahipken 10x kaldıraçla işleme girdiğinde, aslında 1000 doları varken 10.000 dolarlık bir pozisyon almış olur. İşleme girdiği coin %10 artış gösterdiğinde, kullanıcının kârı %100 olur. Ancak bunun aksi durumunda ise kullanıcı bütün parasını kaybeder ve likit olur.

Bilinmesi gereken bazı kavramlar

Long (uzun): Bu kavram, işlem gerçekleştireceğiniz kripto paranın artacağını düşünerek aldığınız pozisyonu ifade eder.

Short (kısa): Bu kavram da işlem gerçekleştireceğiniz kripto paranın düşeceğini öngörerek aldığınız pozisyonu ifade eder.

Stop loss: Kullanıcılar, açtıkları işlemde zarar etmeye başladıkları zaman hemen işlemi kapatarak kaybı durdurma imkânına sahiplerdir.

Funding Fee (fonlama ücreti): Marjin işlem gerçekleştiren kullanıcıların çoğunluğu “long” pozisyonu aldıysa ve piyasa yükselişteyse, bu kişiler fonlama ücreti öderler. Miktarı ise değişebilen bir durumdur. Bu durumda “short” pozisyon alan kişilerden fonlama ücreti alınmaz, aksine long pozisyon açanlardan alınan fonlama ücreti bu kişilere verilir. Ancak piyasa düşüşteyse “short” pozisyonu alan kişiler fonlama ücretini “long” pozisyonundaki kişilere verir.

Marjin işlemlerde fonlar nasıl sağlanır?

Kaldıraçlı işlem gerçekleştirecek olan kişilere borsa tarafından verilen borç; aslında borsanın diğer yatırımcılarından alınan ödünç paradır. Yatırımcılar bu yolla faiz kazanırken borç alan kullanıcılar da marjin işlemler gerçekleştirerek para kazanmak isterler.

Kaldıraçlı işlemlerde dikkat edilmesi gereken unsurlar:

  • Marjin işlemler gerçekleştirmeden önce; işlem yapacağınız kripto paranın teknik analizi hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
  • Kaldıraç oranını kesinlikle çok yüksek tutmamalısınız. Ancak kaybını göze alabileceğiniz bir miktar ve kaldıraç oranıyla işlem yapmanız olası riskleri azaltacaktır.
  • Ayrıca marjin işlemler gerçekleştiren gruplara karşı dikkatli olmalı ve başkalarının söylemi yerine kendi bilgi birikiminizle hareket edin.
  • Marjin işlemlerde gerektiğinde stop olmaktan kaçınmayın.

İlgili:

Sorumluluk reddi: Bu sitede yer alan kripto para türleri ve kripto para borsalarıyla ilgili içerikler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez.

5/5 - (1 Oy)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sıcak cüzdan nedir - sıcak cüzdan - kripto para sıcak cüzdan - sıcak cüzdan artıları - sıcak cüzdan eksileri - sıcak cüzdan güvenli mi - kripto para - kripto parada sıcak cüzdan

Sıcak Cüzdan Nedir? Sıcak Cüzdanın Artı ve Eksileri!

kripto madenciliğinin doğaya zararları

Kripto Madenciliğinin Doğaya Etkisi! Hiç Masum Değil!