Kripto paralar hiç şüphesiz günümüzün en popüler yatırım aracı. Artık insanlar altın, ev veya arsa gibi fiziksel yatırımlar yerine paralarını dijital paralarda saklıyor. Tabii kripto paraları sadece para yatırarak almıyoruz. Mining de oldukça popüler olan bir kripto para kazanma yöntemidir. Ancak bu yöntem sanıldığı kadar masum değil. Harcadığı enerji ile dünyamıza oldukça zarar veriyor. Bu içeriğimizde Kripto Madenciliğinin doğaya etkisi ve bu etkiyi önlemek için ne yapmamız gerektiğini anlatıyoruz. Hazırsanız başlayalım.
Kripto Madenciliğinin Harcadığı Enerji ve Doğaya Etkisi
Kripto paralar ve Blockchain teknolojisi pek çok ekonomist tarafından geleceğin teknolojisi olarak görüyorlar. Ancak Bitcoin özelinde kazılabilir miktar azaldığı için kullanılması gereken enerji miktarı oldukça arttı. Yani daha fazla enerji, daha kaliteli malzemeler ile daha az Satoshi kazanıyorlar. Ancak Bitcoin madenciliği yapan insan sayısı git gide azalsa da hâlâ oldukça yüksek enerji kullanımı sağlıyorlar. Ayrıca diğer kripto para madenciliği yapan insanların da çok masum olmadığını belirtelim. Anlayacağınız madencilik her geçen gün daha büyük bir tehdit olmaya devam ediyor.
Madenciliği temel olarak Blockchain teknolojisinde şifreli verilerin çözümlenmesi sonucu ödül kazanımı olarak tanımlayabiliriz. Ancak Hash oranı arttıkça kullanılan enerji miktarı da artıyor. Bunun sonucu olarak da kripto para madenciliği yapan şirketler elektriğin ucuz olduğu bölgeleri tercih ediyorlar. Gider azaltmak isteyen şirketler göz göre göre dünyaya zarar veriyor. Elektriğin ucuz olması demek fosil yakıtlardan üretiliyor demek. Bu da tüketildiği takdirde salınan gaz ile hava ve suyun kirlendiği anlamına geliyor.
Bu zararın büyüklüğünü anlamak için Cambridge Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göz atmak yeterli. Yapılan araştırmaya göre dünyadaki tüm ülkelerin elektrik kullanımı sıralandığı taktirde 27. sırada yer alıyor. Ayrıca altın çıkarmak için kullanılan enerji miktarı ile Bitcoin madenciliği yapmak için kullanılan enerji miktarı eşit. Üstelik bu verilere sadece Bitcoin çıkarmak için kullanılan enerji miktarının hesaplanması sonucu ulaşıldı. Diğer kripto paraların çıkarılması için harcanan enerji miktarını da eklersek bu rakamların nerelere çıkacağını tahmin edebiliyor musunuz?
Kripto Madenciliğinin Zararını Önlemek için Ne Yapmalıyız?
Kripto para madenciliğinin ortaya çıkardığı CO2 solunumu tam anlamı ile önlemek mümkün değil. Ancak bazı önlemler alarak zararı minimuma indirebiliriz. Bu önlemlerden ilki ve en önemlisi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak. Eğer fosil yakıtları yakarak değil de doğadan ürettiğimiz elektriğin madencilik için kullanırsak zararı minimuma indirmiş oluruz. Hatta her geçen gün daha da ısınan dünyamızın ömrünü uzatmak için yenilenebilir enerji kaynaklarını her yerde kullanmaya başlamamız gerekiyor.
Alabileceğimiz bir başka önlem ise Bitcoin ve Ethereum gibi kazımı zor olan paralar yerine yeni ve kazımı kolay paralara yönelebiliriz. Hiçbir madencilik işleminin masum olmadığını belirttik. Ancak en azından zararı en aza indirmek için bunu yapabiliriz. Kazımı kolay olduğu için daha az enerji harcayacaktır. Böylece büyük kripto paraların doğaya verdiği zararın yanında daha az zarar verecektir.
En son çare olarak başvurmamız gereken yöntem ise devletlerin ilgili denetleme kurumları kurması. Kripto para madenciliği yapmak isteyenlerin doğal enerji kaynaklarını kullanma zorunluluğu gibi zorunluluklar getirerek bu zarar bir nebze kontrol altına alabilirler. Her türlü kısıtlama ve engellemenin karşısında olsak da konumuz doğa olunca kabul edebileceğimiz denetlemeler olduğunu düşünüyorum. Ayrıca devletlerin kripto para vergilendirmesi ve regülasyonu için harcadığı vakti doğamız için de harcadığını görmek insanları mutlu edecektir.
Kripto madenciliğinin doğaya etkisi ve bu etkiyi önlemek için ne yapmamız gerektiğini anlattım. Sizler bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce bu zararı önlemek için ne tür önlemler alabiliriz? Yorumlar kısmında bizimle belirtebilirsiniz. Sağlıcakla kalın!
İlgili :
- 1 Bitcoin Kaç Satoshi? Satoshi Nedir?
- Hash Rate Nedir? Bitcoin Hash Rate Neden Önemlidir?
- Kripto Para Madenciliği: Yeni Başlayanlar İçin Madencilik!