KYC Nedir? Kripto Para Borsalarına Neden Kimlik Bilgilerimizi Veriyoruz?
Bu içeriğimizde birçok kişinin sık sık sormaya başladığı KYC nedir? Neden KYC istiyorlar? gibi sorularının cevaplarını vermenin doğru bir karar olacağını düşündük. Bu içeriğimizde KYC nedir? Sorusunu ve devam niteliğindeki soruları cevaplıyoruz.
KYC nedir? Sorusuna geçmeden önce KYC’nin Türkçe bir kelime kısaltması olmadığını hatırlatmayı istiyoruz. Bu küçük hatırlatmanın ardından gelin KYC nedir? Sorusunu soralım!
KYC Nedir?
KYC: özellikle finansal düzenlemeye tabi olan kurumlar veya şirketler tarafından kullanılan KYC’nin Türkçe karşılığı ‘Müşterini Tanı’ olarak tanımlanmıştır. Şirket veya kurumlar, müşterilerinin kişisel bilgilerini tespit etmek ve uyumluluklarını kontrol etmek/denetlemek için yapılan işlemlere denir.
KYC işlemleri sırasında müşteriden birçok bilgi isteniyor. Bu bilgiler arasında ad, soyad, ikamet adresi, vatandaşlık bilgileri, doğum tarihi, resmi kimlik numarası (Ehliyet, pasaport veya yeni kimlik kartı), Banka bildirimi, yardımcı fatura, banka kartı fotoğrafı gibi birçok bilgi isteniyor.
Bu bilgileri sağlayan müşterilerin çeşitli doğrulamaları da aktif ederek kısa süren bir yola girer. Doğrulama ve KYC gibi işlemlerin gerçekleştirilmesi kurum veya şirketlerin hem kendilerini hem de müşterilerinin güvenliğini sağlamaya yarıyor.
Kripto para borsalarının bu özel ve kişisel bilgileri özenle korumaları gerekiyor. Ne yazık ki bazı siber saldırılardan etkilenen kripto para borsaları müşterilerinin bu tür bilgilerini deepweb hatta açık ağ üzerindeki satışına engel olamamıştır. Bu yüzden kripto para kullanıcıları güvenilir kripto para borsaları dışındaki borsalarda işlem yapmamayı tercih ederse bu tür sorunlarla karşılaşma oranı daha düşük olabilir. İnternetteki herhangi bir şeye ya da şirkete %100 güvenmemek gerekiyor. Bu yüzden kişisel güvenliğinizi de sağlamak oldukça önemli.
Kripto Para Borsası KYC Nedir?
Her kripto para borsasının KYC süreci farklılık gösterebilir. Bu farklılıkları birçok noktada görmemiz mümkün. Örneğin bazı kripto para borsaları müşterilerinden kimlikleriyle birlikte bir selfie isterken bazı kripto para borsaları ise sadece kimliğin önlü/arkalı fotoğrafını istiyor ve herhangi bir özçekime (selfie) gerek duymuyor.
Kripto para borsalarına her giriş yaptığınızda eğer 2FA (iki aşamalı doğrulama) özelliğini aktif ettiyseniz SMS ile veya yine aktif ettiyseniz şifrematik ile gelen kodu girmeniz gerekiyor. Birçok kripto para borsası bu 2FA özelliğini zorunlu olarak aktif etmenizi istiyor. Bunun nedeni de profilinizin güvenliğini biraz daha iyi hale getirmenizi sağlamaya çalışmalarıdır.
Blockchain teknolojilerinin her geçen gün artması ve gelişmesi bu konuda da bazı sorunlara hızlı çözümler üretilmesini sağlıyor. Örneğin Sekuritance projesi onlardan sadece bir tanesi. İleride belki de birçok borsa, noter, avukat, hükümet vb. bu proje ile çalışacak ya da benzer projeleri kendileri hayata geçirecek. KYC doğrulamadan güvenliğe kadar birçok noktada yardımcı olan bu projenin Lorentlabs üzerinde farklı başlıklarına erişmeniz mümkün. KYC’nin açılımı: Know Your Client olarak tanımlanmıştır.
KYC Avantajları:
- Siber dolandırıcıların veya siber korsanların dolandırıcıların etkinliklere kötü amaçlı olarak katılmalarını önlemek
- Siber suç eylemleriyle mücadele etmek. Bunun başında kara para takibi geliyor.
- Müşteri varlıklarının güvenliğini sağlamak
- Yasal, vergi ve itibar sorunlarından kaçınmak
- Bankalarla güvenilir bir ilişki kurmak
Kripto para kategorisindeki hiçbir içeriğimiz yatırım amacı ile oluşturulmamıştır. Bu içerik tamamen bilgi ve haber amaçlıdır.
KYC Nedir? İlgili:
- 10 Adımda Kripto Para Güvenliği! Kripto Para Güvenliğimi Nasıl Sağlarım?
- Kripto Para Borsaları Hacklenirse Varlıklarınızı Koruyabilirsiniz! İşte O Önlemler!