Ücretsiz E-posta Sağlayıcınızın Sizinle İlgili Takip Ettiği 5 Şey!
Yıllardır Gmail, Yahoo, Hotmail ve AOL gibi ücretsiz e-posta hizmetlerinin gerçekten ücretsiz olmadığını söylediğimizi duydunuz. Ücretsiz değiller, her şeyi mahremiyetinizle ödersiniz. Bu şirketler verilerinizi izlemeye ve en yüksek teklifi verene satarak ayakta kalır ve büyürler.
Bu onlar için harika ve sizin için kötü bir haber. Farkındasınız değil mi? Neyse ki, buna razı olmak zorunda değilsiniz. Çünkü çok farklı ve kaliteli alternatifler mevcut. Artık yakın çevrenizi de uyardıktan sonra herkesin bu tür mahremiyete önem vermeyen şirketlerden kurtulmasının zamanı geldi.
E-postanızı ücretsiz olarak alırken verdikleriniz şunlar:
- Herhangi Bir İçerik: Ücretsiz e-posta sağlayıcınız e-postanızı tarar ve kelime öbeklerini ve belirli kelimeleri kaydeder. Bu şekilde, hakkınızda daha fazla veriye sahip oldukları için sizden daha fazla para kazanmaları mümkün.
- Konumunuz ve Alıcılarınız: Ücretsiz e-posta sağlayıcınız, herhangi bir e-postayı nerede ve ne zaman açtığınızı ve gönderdiğiniz herhangi bir e-postayı bilir. Ayrıca size kimin e-posta gönderdiğini, ne zaman ne yazdığını ve nerede bulunduklarını (konum olarak) da izlerler. Yine bu, hakkınızda satılacak daha fazla veri demek.
- Her Tek Kişi: Ücretsiz e-posta sağlayıcınız, tüm iş bağlantılarınız, arkadaşlarınız, aileniz, doktorlarınız ve daha fazlası dahil olmak üzere yazıştığınız her bir kişiyi özel olarak izler.
- Saat: Ücretsiz e-posta sağlayıcınız, spam açma olasılığınızın ne zaman daha yüksek olduğunu bilir, ister sabah 6’da ister 21’de olsun, bu nedenle belirli bir e-postayı aldığınız günün saati zamanla değişebilir.
- Tüm Web Sitesi Alışkanlıkları: Ücretsiz e-posta sağlayıcınız, alışveriş, araştırma, buluşma ve hatta porno alışkanlıklarınızdan size e-posta gönderen, sık sık ziyaret ettiğiniz web sitelerinin kaydını tutar ve bu kayıtları satar.
Evet, e-postanızdaki tüm bu veriler toplanır, izlenir, kaydedilir ve satılır. Ama siz ücretsiz dersiniz.
Unutmayın, herhangi bir şeyi ücretsiz olarak aldığınızda ürün sizsiniz.
Büyük veri hakkında şikayet etmeyi bırakın ve bununla ilgili bir şeyler yapın. Büyük veri’nin sizden faydalanmasına izin vermeyin. Bundan daha akıllı olun. Örneğin Gmail, Yahoo, Yandex gibi platformların maillerini kullanmak yerine Protonmail ya da TutanotaMail kullanabilirsiniz. Tabii ki daha farklı birçok plarform var. Bu platformlar verilerinizi toplamadığı gibi açık kaynaklı. Neyi ne yaptığını açık olarak görebilmeniz mümkün.
İlgili:
- O Çok Güvenilen ProtonMail’i İnceledik! ProtonMail Güvenli mi?
- En Güvenli Maillerden Birisi Olan Tutanota Mail’i Yakından İnceledik!
- Güvenli E-posta Karşılaştırması: Tutanota ve ProtonMail Karşılaştırması!
- Gizliliğiniz her şeyden önce geliyor. Gizliiğe ve güvenliğe önem veren bir platform gizliliğinizi ve güvenliğinizi önemser.
- Kullanımları daha kolaydır. Kullanıcılar tarafından takip edildiği, açık kaynaklı olduğu için bu tür platformların kullanımı, arayüzleri kesinlikle diğerlerine göre daha kolay ve basittir.
- E-postaları tek bir tıklama ile şifrelemeniz mümkün. Alıcınız şifreli bir hizmeti kendisi kullanmasa bile bir e-postayı şifrelemeniz mümkün. Bunu sadece bir veya birkaç tık ile gerçekleştirmeniz mümkün.
Sürekli kullanılan bir platformdan vazgeçip yeni bir platforma geçiş yapmak kesinlikle ilk etapta zor olabilir. Fakat veri gizliliği ve güvenliği için artık bunu yapmak gerekiyor.
İlgili: Kaspersky Password Manager İncelemesi!