in

Eski Veri İhlalleri Başınızı Ağrıtabilir! Hala Risk Var, Kendinizi Koruyun!

eski veri ihlalleri - veri ihlali nedir - veri sızıntısı lorentlabs
eski veri ihlalleri - veri ihlali nedir - veri sızıntısı lorentlabs

Eski veri ihlalleri düşünüldüğü zaman gerçekten çok can sıkıcı. Hangi web sitesinde ya da hangi uygulamada bir veri ihlali yaşandı hiç takip ettiniz mi? Profillerinizin olduğu ve bu profillerde kişisel bilgilerinizin, finansal bilgilerinizin ve hatta açık ev adresinizden parolalarınıza kadar kayıtlı olduğu web sitelerinin kaç tanesi veri ihlaline karışmıştır? Neredeyse herkesin üye olduğu bir platform üzerinden içeriğimize devam edelim.

2019 yılında Facebook’un kullanıcı verileri bir sızıntıya karışmış ve internette yayılmıştı. Geçtiğimiz hafta bu veriler yeniden gündeme geldi ve birçok web sitesinde yeniden paylaşıldı. Bu tür veri sızıntılarının tekrar tekrar internet ortamında yayılması internet ve platform kullanıcılarını oldukça endişelendiren bir durum. Bu veri sızıntılarından kaynaklı birçok kimlik avı dolandıcılığı ve phishing saldırıları ile karşılaşmanız mümkün. Çünkü bu tür siber saldırılar genellikle mevcut veri sızıntılarıyla ortaya çıkıyor.

İlgili: Phishing Saldırısı! Phishing Saldırısı Nedir?

İnternet kullanıcılarının bu tür veri sızıntılarından korunması mümkün. Bu önlemlerin başında kesinlikle güçlü bir parola oluşturmak geliyor. Peki yeterli mi? Hayır, değil. İki aşamalı doğrulama uygulaması kullanmanız oldukça önemli. Örneğin bu konuyla ilgili olarak Google Auth Hakkında! Başlıklı içeriğimizi öneririz. Bu tür şifrematiklerin sunduğu şifreler sayesinde herhangi bir siber dolandırıcı ya da siber korsan profillerinize ve hesaplarınıza erişemez. Ayrıca parolalarınızı belli aralıklarla güncellemeyi unutmayın.

Facebook için giriş ekranını gösteren bir akıllı telefonun yakından görünümü.
S. Feyissa / Unsplash

Facebook kullanıcıları, profillerinde kullanıcı isimlerini, doğum tarhini, telefon numarasını, ailesindeki kişileri, açık ev veya iş adresi gibi özel bilgileri paylaşıyorlar. En ufak bir veri sızıntısında bu verilerin sanalda oluşturduğu risklerin yanında gerçek hayatta da belli riskler oluşturması ne yazık ki mümkün. Bu yüzden veri güvenliği oldukça önemli bir konu. Facebook üzerinden anlattığımız bu konuyu maalesef birçok web sitesi yaşadı ve kullanıcı verilerini internete sızdırdı.

İlgili:

Kendinizi Veri Sızıntılarından Koruyun:

  • Parola güvenliğinizi sağlayın.
  • Şifrematik kullanın fakat şifrematik kullanırken yedek kodlarınızı saklamayı unutmayın.
  • Belli aralıklarla parolalarınızı güncelleyin ama gündelik hayatta kullandığınız kelimelerden parolalar oluşturmayın.
  • Mail ve platform parolalarınız her zaman farklı olsun. Çünkü herhangi bir siber saldırıda bir platform üyeliğiniz zarar görürse diğer platformlarınıza zarar gelmemesini böyle sağlayabilirsiniz.
  • İşletim sistemlerinizi ve antivirüs uygulamalarınızı güncel tutun.
  • Üye olduğunuz platformlarla veri paylaşımında bulunurken dikkat edin.
  • İndirdiğiniz uygulamaların hangi verilerinize erişmek istediğini kontrol edin.
  • Mailinizi belli database web sitelerinden kontrol ederek herhangi bir sızıntıya karışıp karışmadığını kontrol edin. Fakat unutmayın: Database sitesi diye de mailinizi scam sitelere girmeyin.
İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

akıllı saat güvenliği - akıllı saatler güvenli mi - akıllı saat güvenli mi - lorentlabs akıllı saat

Akıllı Saat Güvenliği: Akıllı Saat Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

2022 en iyi NFT projeleri

Bybit’ten Türkiye’deki Kullanıcılarına 200.000 DRIV Ödül Havuzu!