in ,

2021 Siber Güvenlik Karnesi!

Cyber Kill Chain12

2021 Yılının Siber Güvenlik Karnesi açıklandı. Bu yıl kullanıcılar nasıl siber saldırılarla karşılaştı? Gerçekleşen siber saldırıların maliyeti ne kadar oldu? gibi soruların cevapları bu karneyle birlikte cevaplarını buldu. İçeriğimizde bu karnenin detaylarını alt başlıklar hâlinde sunduk.

Koronavirüs salgınının global çapta hızla yayılım göstermesi sonucu dijital dünyaya olan ilgi arttı. Fakat bu ilginin büyüklüğü ve sağladığı kolaylıkların yanı sıra tehdit unsurları da artış gösterdi. 2021 yılının son günlerindeyken, Siberasit Genel Müdürü Serap Günal tarafından bu yılın siber güvenlik karnesi açıklandı. Günal, bu siber saldırılara sebebiyet veren açıkları aktardı. Bununla birlikte kullanıcıları bundan sonraki yıllarda daha dikkatli davranmaları konusundaki uyarılarını iletti.

2021 Siber Güvenlik Karnesi:

1- Fidye yazılımlarının maliyeti 4.62 milyon dolara ulaştı!

İhlâl edilen verilerin tespiti ne kadar hızlı olursa, finansal maliyet aynı oranda azalıyor. Fakat bu ihlâllerin tespiti yaklaşık olarak 287 günü buluyor. Bu nedenle 2021 yılında bir fidye virüsünün maliyeti yaklaşık 4.62 milyon dolar oldu.

İlgili: Fidye Virüsü Nedir, Nasıl Bulaşır ve Nasıl Korunuruz?

2- Siber güvenlik suçlarıyla alakalı FBI’ya 2.2 milyon şikâyet ulaştı!

Salgın döneminde siber saldırıların oldukça artması, bu konudaki şikâyetleri de arttırdı. Bu siber saldırılara maruz kalan bireyler ve kurumlar, FBI’ya şikâyetlerde bulundular. Söz konusu şikâyetler son yıllara oranla artış kaydederek 2.2 milyonu aştı.

3- Bu saldırganların %55’i, markaların URL adreslerini kullandılar!

Siber saldırganların kullanıcıları kandırma yöntemlerinden biri, markaların URL adreslerini kullanmak oldu. Markalaşmış bir web sitesi adresini kopyalayarak kimlik avına çıkan hackerlerin oranı %55’i buldu.

4- Kullanıcıların %53’ü şifrelerini değiştirmedi ve %42’si kolay hatırlanan şifre seçti!

Kullanıcıların şifrelerini düzenli olarak değiştirmeleri, onları siber saldırılara karşı korur. Fakat 2021’de global çapta kullanıcıların %53’ü şifrelerini güncellemediler. Bu nedenle hackerlerin saldırıları daha kolay hâle geldi. Kullanıcıların %42’si ise kolay hatırlandığı için basit şifrelerin daha iyi olduğunu düşünüyor. Fakat bu düşünce, onları siber saldırganlara karşı daha savunmasız hâle getiriyor. Güvenli oluşturulmayan parolalar, hackerlerin saldırısını kolaylaştırır.

5- İhlâl edilen verilerin %85’inden fazlası insan unsuru içeriyor!

Bu yıl ihlâli gerçekleşen verilerin en az %85’i insan unsuru barındırıyor. Bu sebeple siber güvenlik zincirinin en zayıf halkası insanlar oldu. Bu ihlâllerin %61’inin çalışanların kimlik bilgilerini içerdiği vurgusu dikkat çekiyor çünkü; bu tehdidin ciddiyetini ortaya çıkarıyor.

Ayrıca saldırganların kullandığı en yaygın yöntem: ihlâli gerçekleşmiş kimlik bilgileri. Siber saldırılara daha önceden maruz kalmış olan kullanıcıların bilgileri, 2021’de saldırganların kullandığı en yaygın yöntem oldu. Bu yöntem, siber güvenlik saldırılarının %20’sini oluşturuyor.

İlgili: Siber Saldırı Nasıl Önlenir? Siber Saldırılardan Korunma Yolları!

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

en populer siteler

2021 Yılının En Çok Ziyaret Edilen 10 İnternet Sitesi

en iyi kameraya sahip telefonlar 1

En İyi Kameraya Sahip Telefonlar | 5 Öneri