in

Web Kamerası Saldırısı: Saldırıya Uğrayıp Uğramadığınızı Öğrenin!

web kamerası saldırısı - siber saldırı - haberler - lorentlabs
web kamerası saldırısı - siber saldırı - haberler - lorentlabs

Web Kamerası Saldırısı: Saldırıya Uğrayıp Uğramadığınızı Öğrenin!

Dijital cihazlarınızı gerçekten koruyabildiğinizi düşünüyor veya buna inanıyor musunuz? Yoksa siz de ‘beni ne yapsınlar?’ diyenlerden misiniz? Hayır, böyle dememeniz gerekiyor. Çünkü internete bağlı bir cihaz kullanıyorsanız siz de her zaman hedef olabilirsiniz. Çünkü bu sanal ortamda birçok siber saldırgan bulunuyor ve ne zaman size denk geleceğini kestirmeniz oldukça güç bir durum. Basit birkaç cümlelik öneriyle bu içeriğimize giriş yapalım!

Dijital bir cihazı korurken unutmamanız gereken en basit önerilerimiz şunlar; karmaşık (harf, sayı, noktalama işareti) bir parola kullanın. Halka açık Wi-Fi ağlarında mutlaka VPN kullanın. Cihazınızda mutlaka bir antivirüs bulundurun. Her ne kadar bu tür öneriler önemli ve basit olsada siber dünyadaki en önemli duruşun dikkat ve sakin olduğunu unutmamak gerekiyor. Eğer dikkatli ve sakin birisiyseniz sizi telaş ve paniğe sürükleyen kimlik avı ve phishing saldırılarılarından da kolayca kurtulabilirsiniz.

Web Kameranızın Saldırıya Uğrayıp Uğramadığını Nasıl Anlarsınız?

Web kameralarınızın aktif olarak çalışıp çalışmadığını birkaç şekilde kontrol etmeniz mümkün. Özellikle dizüstü bilgisayarlardaki kameraların yanlarında yanan küçük yeşil ışığın açık mı yoksa kapalı mı olduğunu kontrol edebilirsiniz. Bunu zaten biliyorsunuz. Fakat yerleşik kameralarda bu her zaman mümkün değil. Bazı durumlarda bahsettiğimiz yeşil ışık yanmayabilir mi? Bu pek mümkün değil. Fakat ihtimal. Bu yüzden ışıktan fazlasına ihtiyacımız var. Örneğin görev yöneticisini açın ve oradan kameranızın çalışıp çalışmadığını ara ara kontrol edin. Bu kontrolleri yaparken cihazınızı yavaşlatan uygulamaları da görmeniz mümkün. Eğer kameranızın görev yöneticisinde çalıştığını bir şekilde görürseniz mutlaka üstüne tıklayın ve durdurmak için Görevi Sonlandır butonuna basın. Ardından bilgisayarınızdaki kötü amaçlı yazılımı temizleyin. Bunun dışında harici kameranızdan ses gelmesi, kameranızın ayarlarının aniden değişmiş olması, ayarlarınızda tutarlılık olmaması, led ışığının sizden bağımsız olarak yanması, ağ trafiğinizde hiçbir şey yapmıyorken bile ciddi bir artışın olması kameranızın hacklenmiş olabileceğini gösteriyor.

Bu tür durumlarla karşılaşırsanız ciddi ve kaliteli bir antivirüs uygulamasına ihtiyacınız var. Bu noktada ücretsiz bir antivirüs uygulamasının pek işe yaramayacağını, daha kaliteli bir ürün kullanmanız gerektiğini vurgulamak isterim. Cihazınızı güvenli modda açın. Windows 10 kullanıyorsanız cihazınızı güvenli mod’a geçirmek için görev çubuğuna “msconfig” yazın. Sistem yapılandırmasını seçin, ardından önyükleme yapın ve güvenli önyüklemeyi seçin. Sonrasında ise antivirüsünüzü çalıştırın ve taramanızı yapın.

Web Kamerası Klasörünüzü Kontrol Edin!

Web kameranızın klasörünü cihazınızda bulun. Bu klasörde sizden bağımsız olarak kaydedilen görüntüler varsa görmeniz mümkün. Detaylı bir inceleme yapın. Buradan da web kameranızın siber saldırıya uğrayıp uğramadığını görmeniz mümkün.. Windows’un başlat düğmesine tıklayın, Belgeler’e girin ve web kamerası klasörünüzü buradan bulun. Bir siber korsanın dosyaları buraya kaydedip kaydetmediğini kontrol edin. Siber korsanların web kameranıza erişimini farklı şekillerde engellemeniz mümkün. Örneğin Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in bazı görüntülerde kişisel bilgisayarının kamerasını ve hatta mikrofonunu bantladığını görmeniz mümkün. Bantlamanın yanında web kameraları için geliştirilen bir kapak alabilirsiniz. Bu kapakları takmak oldukça basit. Güvenlik duvarınızı mutlaka aktif olarak kullanın. Windows 10’da güvenlik duvarınızı kontrol etmek için; başlat butonuna tıklayın, ardından Ayarlar’a gidin, Güncelleme ve Güvenlik seçeneğine ardından da Windows Güvenliği’ne tıklayın. Buradan cihazınızın güvenlik duvarının aktif olup olmadığını kontrol edin. Cihazınızın ve kameranızın yanında diğer programlarınızın ve uygulamalarınızın mutlaka güncellemelerini yapın. Hatta güncelleme yapmayı unutuyorsanız mutlaka otomatik güncelleştirme seçeneğini aktif edin.

İlgili: Windows 10 Güvenliği: Windows 10’da Gizliliğinizi Nasıl Korursunuz?

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kötü amaçlı yazılım nedir - kötü amaçlı yazılımlar - kötü amaçlı yazılım hakkında - virüsten kurtulma

Kötü Amaçlı Yazılım Nedir? Nasıl Çalışır ve Nasıl Kaldırılır?

Bitcoin fork

İlk Coin Arzı Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey!