in

32 Bit ile 64 Bit Farkı nedir?

32 bit ile 64 bit farkı nedir
32 bit ile 64 bit farkı nedir

Bir uygulama indirmeye kalktığınızda veya yazılımsal araştırmalar yaptığınızda mutlaka karşınıza bit kavramı çıkmıştır. Peki bu kavramın ne demek olduğunu fark ettiniz mi? Bu içeriğimizde bit kavramının ne olduğuna değinirken merak edilen soruları cevaplayacağız. 32 Bit ile 64 Bit farkı nedir? Sorusu başta olmak üzere tüm bilgilere içeriğimizden ulaşmanız mümkün.

32 Bit / 64 Bit nedir?

Kullanıcılar internet üzerinden uygulama indirmek istediklerinde x64 ve x86 seçenekleri ile karşı karşıya kalıyorlar. İndirme yapmanıza olanak sağlayan seçeneklerden x86 olan 32 Bit’i temsil ederken x64 64 Bit seçeneğini temsil eder. Çoğu insan bu seçenekleri kullandıkları Windows sürümleri belirliyor sanıyor ancak bu düşünce tam olarak doğru değil. 32 ile 64 bit arasındaki farklar işlemcinin yapısından dolayı ortaya çıkıyor. Kısaca anlatmak gerekirse işlemcinin tek işlemde ne kadar veri işlediği sisteminizin 32 bit veya 64 bit olmasını belirliyor. Basit düşünürsek de 64 bit sistemlerin daha güçlü olduğu kanısına varırız.

64 bit işlemciler daha yeni olmalarından dolayı daha iyiler. Yakın zaman kadar bu işlemciler sadece kurumsal yapılar tarafından kullanılıyordu. Ancak gelişen teknoloji ile beraber neredeyse yeni üretilen her cihazda 64 bit işlemciler kullanılıyor. Eskisine göre daha kolay erişilebilmesi ve daha hızlı olmasından dolayı tercih ettiğiniz sistemlerde mutlaka 64 bit işlemcilere yer vermeye çalışın.

32 Bit ile 64 Bit farkı nedir?

Bit kavramının işlemcilerden kaynaklandığını basitçe anlattık. 32 bit ile 64 bit arasındaki farkı ise donanımsal olarak anlatmak pek mümkün değil. Dolayısı ile yazılımsal konularda sistem karşılaştırması yapmanın daha doğru olacağına kanaat getirdik. Yukarıda bahsettiğimiz üzere 32 bit işlemciler 64 bit işlemcilere göre daha eskiler. Bu yüzden daha yavaş olmaları gayet doğal.

Ayrıca 32 bit işlemciler kullanıcılarına bazı sınırlandırmalar getiriyor. Bu işlemciler en fazla 4GB veri kullanımına olanak sağlarlar. Yani 32 bit işlemciye sahip bir cihazınız var ise RAM miktarınız kaç olursa olsun maksimum 4GB RAM kullanabilirsiniz. Bunu belirleyen hesaplama ise oldukça basit. 2^32 sonucunu byte cinsi ile hesaplarsanız elde edeceğiniz sonuç 4GB olacaktır. Aynı işlemi 2^64 işleminde uygularsanız sonucunuz 18 milyar GB olacaktır. Bu yüzden 64 bit işlemcilerde herhangi bir RAM kısıtlaması yoktur. Tabii 19 milyar GB değerinde bir RAM üretilene kadar.

Ancak iki 32 bit ile 64 bit arasında bu kadar fark olması sizi yanıltmasın. Her ne kadar 64 bit hızlı olsa da 32 bit de can sıkıcı derecede yavaş değildir. Yani her özelliği aynı olan iki bilgisayarınız olsun. Birisinde 64 bit diğerinde 32 bit işletim sistemi olduğunu varsayalım. Bu iki cihaz arasındaki farkı gözünüz ile ayırt etmeniz oldukça zor. Ancak bilgisayar özellikleri arttıkça 64 bit işlemci kullanmak maksimum performans adına zorunlu diyebiliriz.

İşlemcimin mimarisini nasıl öğrenirim?

İşlemcinizin mimarisini öğrenmek için takip etmeniz yol oldukça basit. Öncelikle Başlat menüsünü açıyoruz. Ardından Ayarlar seçeneğine tıklayarak ayarlarımızı açalım. Burada bulunan Sistem seçeneğine tıklayın. Açılan sayfada en altta bulunan Hakkında’ya basarak açın. Karşınızda bilgisayarınızın özellikleri ile beraber işletim sisteminizin mimarisi de çıkacak.

Ayrıca aynı işleme Windows arama çubuğuna 32 bit yazarak da ulaşabilirsiniz. 32 bit yazdığınızda karşınıza ” Windows Sürümünüzün 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu görün” seçeneği çıkacaktır. Buna tıklayarak aynı sayfaya ulaşmanız mümkün.

Bu içeriğimizde 32 bit ile 64 bit arasındaki farka değinmeye çalıştık. Ayrıca işlemcinizin mimarisini nasıl öğrenebileceğinize de değindik. Umarız aklınızda soru işareti kalmamıştır. Eğer merak ettiğiniz noktalar var ise yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz. Sağlıcakla kalın!

İlgili :

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mac adresi nedir

MAC Adresi Nedir? Mac Adresi Nasıl Öğrenilir?

güvenli mod nedir

Güvenli Mod Nedir? Güvenli Mod Hakkında Her Şey!