Çevrimiçi etkinlik olaylarınız takip mi ediliyor?
Bilgisayarınızı kullanırken başkalarına karşı önlem almak aslında çok kolay. Fakat bazı zamanlarda bu konunun gerekli olduğunu düşünmeyebilirsiniz. Ya da bunun önemli olmadığını düşünen birçok insan var. Bu da garip bir durum tabi ki. Birileri mutlaka çevrimiçi etkinlik olaylarınızı takip ediyordur. Bunu siz biliyorsunuz ya da bilmiyorsunuz fakat durum ne yazık ki böyle. Fakat bugün bu içeriğimizde tarayıcı, uygulama ya da program üzerindeki takibi ele almayacağız.
Birisi gizlice bilgisayarınızı mı kullandı? Neye bakıyorlar? Neredeyse yapılan her şey bilgisayarda bir tür iz bırakır. Bu kanıtı bulmak için nereye gideceğinizi bilmeniz yeterli.
Nereden başlayacağınızı bilmek, suçluyu bulmak için gereken süreyi büyük ölçüde azaltabilir. Birisinin bilgisayarınıza izniniz olmadan giriş yapıp yapmadığını buradan anlamanız mümkün.
1. Son Etkinlikleri Kontrol Edin!
Son açılan dosyalara nasıl bakacağınızı zaten biliyor olmalısınız. Windows bunu, üzerinde çalıştığınız veya baktığınız her şeye geri dönmenin kolay bir yolu olarak tanıttı. Bir e-postaya dosya/belge ekliyorsanız veya bir bloga bir şeyler yüklüyorsanız oldukça kullanışlı. Ancak bu özelliği, dosyalarınıza başka birinin erişip erişmediğini kontrol etmek için de kullanabilirsiniz.
Belgeler, Bu PC’yi açarak veya Windows tuşu + E tuşlarına basarak Dosya Gezgini’ne gidin. Menünün sol üst tarafındaki Hızlı erişim’e tıklayın. Neyin açıldığını buradan görebileceksiniz, bu yüzden erişmediğiniz herhangi bir şeyi arayın.
Alternatif olarak, ayrı uygulamalarda açılan dosyaları kontrol edebilirsiniz. Birinin yaptığınız bir PowerPoint sunumunu gözetlediğini düşünüyorsanız, o programda En Son’u kontrol edin.
2. En Son Değiştirilen Dosyaları Kontrol Edin!
Fakat unutmayın! Cihazınızdaki son etkinlikleri herkes silebilir. Hızlı erişim> Seçenekler> Dosya Gezgini Geçmişini Temizle’ye sol tıklayın. Son etkinliğiniz silindiyse, bu en azından birinin bilgisayarınızı kullandığının bir işaretidir. Ama hangi klasörleri açtıklarını nasıl anlayacağınızı biliyor musunuz?
Dosya Gezgini’ne geri dönün ve sağ üstteki arama alanına “datemodified:” yazın. Bir tarih aralığına göre ayarlayabilirsiniz. Bugün’e tıklarsanız muhtemelen en kullanışlı olan seçeneği seçmiş olacaksınız, ancak bütün bir yıla da geri dönmeniz mümkün.
Bir şey değiştirildiği sürece erişilmiş dosyaların bir listesini görebilirsiniz.
3. Tarayıcı Geçmişinizi Kontrol Edin!
Tamam, herkes göz atma geçmişinizi kolayca silebileceğinizi biliyor. Ancak birisi bilgisayarınızı aceleyle kullandıysa bu adımı unutmuş olabilir.
Google Chrome en büyük pazar payına sahip, bu nedenle büyük olasılıkla bilgisayarınıza giren kişi bunu kullanmış olabilir. Sağ üst köşedeki dikey üç noktaya ve ardından Geçmiş’e tıklayın ve herhangi bir sorun olup olmadığına buradan bakabilirsiniz.
Yine de diğer tarayıcıları ekarte etmeyin. Bilgisayarınızda Edge varsa, üç noktaya ve ardından Sık Kullanılanlar > Geçmiş’e gidin. Hala Internet Explorer yüklüyse, benzer bir yöntem kullanabilirsiniz. Firefox kullanıcıları menüyü ve ardından Geçmiş > Tüm Geçmişi Göster’i tıklamalı. Bu işlemler aslında oldukça basit.
4. Windows 10’da Oturum Açma Olaylarını Kontrol Edin!
Bilgisayarınıza başka birinin erişip erişmediğini bilmek istiyorsunuz, ancak basit yöntemler henüz çözüm olmadı mı? O halde bilgisayarınızı daha derin bir şekilde incelemeniz gerekli.
Windows 10, oturum açma olaylarını otomatik olarak denetler; yani cihazınızda her oturum açtığınızda bir not alıyor. Peki bunu nasıl kontrol edebilirsiniz? Günlüğü bulduğunuzda, oradaki bir şeyi nasıl yorumlayacaksınız?
Olay Görüntüleyici’yi arayın ve uygulamaya tıklayın. Windows Oturum > Güvenlik. Windows ID kodlarını iyi bilmediğiniz sürece, burada sizin için pek bir anlam ifade etmeyecek uzun bir etkinlik listesi göreceksiniz.
Dikkat etmeniz gereken, “Oturum Açma” olarak kaydeden “4624” dür. “4672”, standart oturum açma ile bağlantılı olarak görebileceğiniz “Özel Oturum Açma” anlamına gelir. Unutmayın bu, bir yönetici girişini gösteriyor. Bilgisayarınızda bir hesap oturumu kapattığında “4634”ü listenizde göreceksiniz.
Bu kodları tespit etmek zor olabilir, ancak sağ taraftaki İşlemler menüsünde Bul özelliğini kullanarak kodu daraltabilirsiniz.
“Gpedit” araması yaparak Grup İlkesi Düzenleyicisine erişin. Ardından, Bilgisayar Yapılandırması> Windows Ayarları> Güvenlik Ayarları> Yerel İlkeler> Denetim İlkesi> Oturum Açma Denetimleri’ne gidin. Başarılı ve başarısız oturum açma girişimlerini kaydettirmek için Başarılı ve Başarısız’ı seçmeniz yeterli.
Bunu yaptıktan sonra, yukarıda belirtilen yöntemi kullanarak Olay Görüntüleyici aracılığıyla denetimleri ileride kontrol edebilirsiniz.
Başkalarının Bilgisayarınızı Kullanmasını Nasıl Durdurabilirsiniz?
En önemli şey, hesabınız için güçlü bir parola kullanmak. Tahmin edilebilir olmadığından emin olmanız gerekiyor. Bunu hiçbir yere yazmayın. (Not almayın.) ve bilgisayarınızdan her ayrıldığınızda Windows tuşu + L’ye basın. Bu, bilgisayarınızı kilitlemenin ve hiç kimsenin faaliyetlerinizi gözetlememesini sağlamanın en basit yollarından birisidir. Çevrimiçi etkinlik konusu bittiğine göre buraya tıklayarak hemen seçtiğimiz bir içeriği okumaya devam edebilirsiniz.