in

Çevrimiçi Bankacılık: Daha Güvenli Çevrimiçi Bankacılık!

çevrimiçi bankacılık - mobil bankacılık - güvenli internet bankacılığı - internet bankacılığı - lorentlabs
çevrimiçi bankacılık - mobil bankacılık - güvenli internet bankacılığı - internet bankacılığı - lorentlabs

Çevrimiçi Bankacılık İşlemlerini Kullanıyor Musunuz? Daha Güvenli Çevrimiçi Bankacılık!

Siber korsanların ve siber dolandırıcıların ana hedeflerinin genelde finansal hizmetleriniz olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye dahil birçok ülkede çevrimiçi bankacılık işlemleri hızlı bir şekilde artış göstermeye devam ediyor. Bu yüzden bizler de bu içeriği hazırlamaya karar verdik. ABD’deki insanların %80’inden fazlası bankacılık işlemlerini genellikle çevrimiçi gerçekleştirirken Türkiye’deki bu oran henüz %60’ı görmüş değil. Fakat artacağından da hiç şüphemiz yok.

Bir şeyin kullanıcı sayısı ne kadar fazla ise siber korsanların ve siber dolandırıcıların da dikkatini çekmesi o oranda fazla. Bu yüzden kullanıcılar siber korsanlara, siber dolandırıcılara ve bunların tuzaklarına oldukça dikkat etmeli.

Siber dolandırıcılar paranızı nasıl çalıyor?

Sosyal mühendislikten hedefli kimlik avı dolandırıcılığına kadar aslında geniş bir yelpaze var. Siber dolandırıcıların size ait olan paraya ulaşabilmek için neredeyse denemeyeceği yöntem yok. Phishing saldırıları ile bankanız gibi davranabilir ve sizi kandırmayı bile deneyebilirler. Bankaların korumaları her ne kadar yeterli gibi görünse de kişisel olarak yapılabilecek en ufak hata bu korumaları ekarte edebilir. Bu yüzden kullanıcılar bilinçlenmeli ve birçok konuya dikkat etmeli.

Bankalar hesaplarınızı nasıl koruyor?

Bu başlıkta bankaların müşterilerine sunduğu koruma yöntemlerini ele alırken alt başlıkta ise kullanıcıların neler yapabileceğini inceleyeceğiz.

  • İki faktörlü kimlik doğrulama: Bu günlerde güçlü bir parola yeterli değil. Bu yüzden bankalar SMS doğrulama, onay doğrulaması ya da şifrematik doğrulama sunarlar.
  • SSL: Finansal bir işlemin gerçekleştiği herhangi bir web sitesinde güvenli iletişim oldukça önemli. URL’nizin solunda gördüğünüz asma kilit, bankanızın sunucusu ile tarayıcınız arasında aktarılan bilgilerin gizli kaldığını gösteriyor. Ayrıca, URL’de yalnızca “http” değil “https” yazması da oldukça önemli.
  • Otomatik zaman aşımı oturumları: Birkaç dakikalık hareketsizlikten sonra oturumunuzu kapatan bankalar sizi meraklı gözlerden ve insan hatasından korur.
  • Bunların yanında bahsettiğimiz gibi bankaların kullanıcılarına sunduğu OTP, IP sınırlandırması ve limit sınırlandırma vb. gibi hizmetleri de var.

Banka hesaplarımı nasıl koruyabilirim?

  • Kimlik avı e-postalarına ve metinlerine dikkat edin: Bir e-posta alırsınız ve o e-posta bankanızdan gelmemiştir. Fakat bir dakika! Bankamızdan gelmiş gibi görünüyor.. Ne yapacağız? Öncelikle mailin hangi adresten gönderildiğine dikkat edin. Bankanın resmi web sitesiyle aynı uzantıya sahip değilse sahtedir. Bunu anlamanın en basit ve kolay yolu bu. Anlamak için başka seçenekler yok mu? Birkaç tane daha var fakat en mantıklısı şu an bu.
    Şüpheli etkinliği hemen bildirin. Çevrimiçi bankacılık kullandığınız için dilediğiniz zaman hesap hareketlerinizi görebilirsiniz. Bu yüzden ara ara hesap akışlarınızı kontrol edin. Eğer herhangi bir belirsiz ya da kaynağını bilmediğiniz bir akış görürseniz bunu direkt bankanıza bildirin.
  • Bankanızın resmi uygulamasını indirdiğinizden emin olun. İster Google Play’den ister App Store’dan indiriyor olun, incelemeleri kontrol ettiğinizden, özetleri dikkatlice okuduğunuzdan ve uygulamanın kimden ve nereden geldiğini en az 2 kere kontrol edin.
  • Mümkünse, bankacılık için halka açık bir bilgisayar ve/veya halka açık Wi-Fi kullanmayın. Halka Açık Wi-Fi Güvenliği: Her Gördüğümüz Ağ Güvenli Değil!
  • Güven probleminiz var ise sadece faturalarınızı ödeyebileceğiniz küçük bir cihaz alın.
  • Çevrimiçi bankacılık işlemlerini özelleştirin. Çevrimiçi bankacılık hesaplarınızın yönetici kontrollerine bir göz atın. Bankalar, uluslararası banka havalesi gibi çevrimiçi işlem olanaklarını sınırlamanıza izin veriyor. Bu sınırlandırmaları gözden geçirin ve dilediğiniz gibi ayarlayın.
  • Antivirüs gibi önemli uygulamalar edinin. Cihazlarınıza ek güvenlik katmanları eklemeniz oldukça faydalı bir hareket olacaktır.

İçeriklerimizi Telegram kanalımızdan, Twitter hesabımızdan veya Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı ve bildirimleri açmayı unutmayın.

İçeriği Oyla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

spotify ipuçları - spotify güvenliği - siber güvenlik - spotify hacklendi mi

Spotify için En İyi 8 İpucu ve Püf Noktası!

hackerlardan korunabilir miyiz - siber güvenlik - lorentlabs - siber korsanlardan korunma yöntemleri - hackerlardan kurtulma yolları

Hackerlardan Korunabilir Miyiz? Hackerlardan Korunmanın 10 Yolu!